Ağrı Patnos Sağrıca Köyü

Ağrı Patnos Sağrıca Köyü

Sağrıca Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Ağrı iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Sağrıca, Ağrı ilinin Patnos ilçesine bağlı bir köydür. Köyün eski ismi Kuçekan'dır. Söylentilere göre asıl ismini Ali'yé Koçek adlı bir şahıstan almıştır. Yine söylentilere göre köyde bir hastalık sonucu tüm köylüler ölmüş ve sadece bu adam kurtulmuş. O da Süphandağına doğru yola çıkarak köyü terketmiş ve Babiya Köyünün girişine varınca orada vefat etmiştir. O günden sonra köy bu adamın adıyla anılmış ve zamanla Koçek isminin değişmesi sonucu Kuçekan olmuştur. Daha önce Erciş’in Dedeli Nahiyesine bağlı bir köy iken, 1936 yılında Patnos'un ilçe olması ile birlikte Erciş’ten alınarak Patnos’a bağlanmıştır. Önceleri kağnıların gidip geldiği tabii bir yol ile ilçeye bağlı olan Sağrıca Köyü 1985’te açılan stabilize yola kavuşmuştur. Aynı yıl köye hem ilkokul yaptırılmış hem de elektrik ve telefon verilmiştir.

Köye ilk atanan öğretmen Rahmi hocadır. Kuçekan Köyünün kültür ve yaşantısı doğa ve iklime ayak uydurmuştur. Hala geleneklerine bağlı kapalı bir toplum olma özelliğini sürdüren köy, son 10 yılda büyük şehirlerde çalışmaya giden gençler ve kitle iletişim araçları sayesinde batı kültüründen etkilenmeye başlamıştır. Kuçekan Köyünün en meşhur yiyecekleri Qelisel, Keledoş, Helise, Keşke, Avsir, Gırar ve Otlu Peynirdir. İlkbahar ve sonbahar dönemlerinde sakin olan Kuçekan Köyü özellikle hasat mevsimi yaz mevsiminde ve işsizlik nedeniyle köye dönen gençler sayesinde kış mevsimlerinde canlanır. Köyde düğün, cenaze merasimleri vb. etkinliklerde herkesin belirlenmiş bir rolü vardır. Herkes rolünü icra ederken gelenek görenek ve dini vecibelere göre hareket etmek zorundadır. Bayramlar şenlik içinde icra edilir. Bayram namazından sonra ilk önce topluca mezarlığa gidilip fatiha okunur ve herkes dua eder. Sonra köyün belirli aileleri tarafından tüm köylülere yemek verilir. Daha sonra topluca tüm köy evlerinin kapılarında bayram şekeri alınır ev sahibinin bayramı tebrik edilir.

Düğünler de şenlik havasında geçer. Düğünde Çeşitli yöresel oyunlar oynanır. Düğüne gelen misafirlere yemekler ikram edilir. Özellikle damadın kına gecesinde kısa süreli doğaçlama komik oyunlar oynanır. En çok oynanan oyunlar Şéxani,Sé Pé, Govend,Koçeri yöresel oyunlarıdır. Cenazelerde hep beraber hareket edilir.Cenaze evi yalnız bırakılmaz ve acıları unutturulmaya çalışılır. Taziye ziyaretleri bir hafta kadar sürür. Taziyeye gelen misafirlere şeker ve çay ikram edilir. Yemek vakti ise yemek ikram edilir. Tüm bu ikramları cenazenin sahibi değil, akrabaları veya komşuları yapar. Patnos ilçesine 7 km, Ağrı iline 92 km uzaklıkta olan Kuçekan Köyü, Patnos'un güneydoğusunda yer almaktadır. Tağa Jorê, Kuncık, Qulerovî, Tağa Mala Hamzê, Tağa Mala Ferzender şeklinde küçük mahalleler şeklinde yayılan köyün etrafı Tepê Pupikê, Tepê Biziyê, Tepê Kula Hirçê, Tepê Kuncik ve Topik tepeleri ile çevrilidir. Mahalleleri birbirinden ayıran çayırlar ilk baharda rengarenk çiçeklerle adeta bir tabiat harikasını sunar. Mérga Mezin çayırından doğup Newala Méjé'den akan küçük bir çay Geliyê Hakê'den geçerek Fırat Nehrinin bir kolu olan Murat Suyuna ulaşmakatadır.

Köyün içme suyu Mêrga Mezin ve Mêrga Piçuk'tan doğmaktadır. Kaniya jêrê köyün en eski su kaynağıdır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Doğu Anadolu Bölgesinin sert ve uzun kışlarından sonra kısa ve kurak yaz mevsimi karasal iklimin karakteristik özelliği olarak yaşanmaktadır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarım susuz arazilerde yapılmaktadır. Genelde arpa, buğday ve yonca ekilmektedir. Köyün merası dar olduğu için hayvancılık sınırlı yapılmaktadır. Büyük baş olarak sığır, küçük baş olarak da koyun ve keçi beslenmektedir. Köyün genç nüfusu büyük şehirlerde genellikle inşaatlarda çalışmaktadır. Köyde, ilköğretim okulu 1985'te açılmış ve bugün 1. kademe eğitim ve öğretim devam etmektedir.Köyün içme suyu şebekesi vardır, ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. 

AĞRI'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

AĞRI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ


 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
1
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum