Aladağ Köyleri

Aladağ Köyleri

Aladağ'ın 31 mahallesinin 4'ü merkezde bulunmaktadır. En uzak mahallesi ise 106 km uzaklıktaki Kışlak'tır. Merkez mahalleleri dışında nüfusu en fazla olan mahalle 1.697 kişi ile Büyüksofulu'dur.

1-Aladağ Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Aladağ, Adana'ya bağlı bir ilçe ve aynı ada sahip şehir.

Doğusunda Kozan ilçesi, güneyinde İmamoğlu ve Karaisalı ilçeleri, batısında Pozantı ilçesi ve kuzeyinde Niğde ile Kayseri
illeri vardır. Yüzölçümü 1.347 km² olup nüfusu 2008 nüfus sayımına göre 18.249'dur.

İlçenin merkezi Aladağ kasabasıdır. Eskiden Karsantı adıyla Karaisalı ilçesine bağlı bir bucak olan ilçe, 1987 yılında ilçe
olmuştur.İlçenin kuzey kesiminde Toros Dağları'nın Aladağlar adıyla anılan bölümü bulunmaktadır. İlçe de adını bu
dağlardan almaktadır. İlçe coğrafî açıdan dağlık bir bölgede olduğundan tarımda verimlilik düşüktür. İlçe, 6360 sayılı
kanunla Büyükşehir ilçe belediyesi statüsüne döünüştürülmüş olup, 31 mahallesi bulunmaktadır.

2-Aladağ' da Gezilecek Yerler | Aladağ Turistik Yerler

Turizm açısından en ünlü yerleri; Akören Kilisesi, Meydan Kalesi, Ağacakise Anıt Ağaç, Simit Çağlayanı, Eğner, Kapuzbaşı Çağlayanı, Mazılık Ören Kalesi, Posyağbasan Kalesi, Sandıklı su ve Acı sudur.

3-Tarihten Bugüne Aladağ

Aladağ'ın eski adı Karaköy olup 1973 yılında Karsantı olarak değiştirilmiştir. Burası 1987'de ilçe merkezi olunca bugünkü adı verilmiştir. Bu isim de Toros Dağları'nın Aladağlar adıyla anılan bölümünden gelmektedir. Antik çağlarda Anadolu'da konuşulan Luvi dilinden geldiği düşünülen Karsantı adı, Osmanlı Devleti kayıtlarında Karsandı olarak geçmektedir. Ayrıca Karaköy adından da bahsedilmektedir.

Eski bir yerleşim yeri olduğu bilinen Aladağ, Hitit, Roma ve Bizans egemenliklerinin ardından Selçuklular zamanında da yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. 1360'lı yıllarda şehir Ramazanoğulları Beyliği'ne, Yavuz Sultan Selim zamanında da Osmanlı Devleti'ne ilhak olmuştur. 1973'te şehirde belediye örgütü kurulmuştur. 1987'de aynı adlı ilçenin merkezi olmuştur.

4-Aladağ Köyleri | Mahalleleri | Aladağ Köy Resimleri | Aladağ Köy Videoları

Uzun zamandır çalıştığımız proje olan köylerim projesinde Adana ilini tamamladık. Burada da size Adana İlinin Aladağ ilçesinin köyleri veya mahalleleri hakkında kısa kısa bilgiler hazırladık. Köyünüzün ayrıntılarını okumak isterseniz aşağıdan köyünüzün linkine tıklamanız yeterli.

Köyünüzün bilgilerine, resimlerine ve videolarına ulaşabilirsiniz. Adana'lı değilseniz Köy Resimleri ve Köy Videoları yazımızdan kendi köyünüzü de bulabilirsiniz. Eğer köyünüze ait bilgiler eksik ise Bilgileri Güncelleme bölümünden güncelleme yapabilirsiniz.

KÖY/MAHALLE İSİMLERİ                 Nüfus

1   Aladağ Akpınar Mah.         486    
2   Aladağ Başpınar Mah.       713    
3   Aladağ Mansurlu Mah.       1.519    
4   Aladağ Sinanpaşa Mah.     1.489    
     ALADAĞ (Şehir)                  4.207          
5   Aladağ Akören Mah.            996    
6   Aladağ Boztahta Mah.         255    
7   Aladağ Büyüksofulu Mah.    
8   Aladağ Ceritler Mah.           1.031    
9   Aladağ Dayılar Mah.            118    
10  Aladağ  Darılık Mah.           144    
11   Aladağ Dölekli Mah.           602    
12   Aladağ Ebrişim Mah.         127    
13   Aladağ Eğner Mah.            133    
14   Aladağ Gerdibi Mah.          1.208    
15   Aladağ Gireğiyeniköy Mah.    
16   Aladağ Gökçeköy Mah.      299    
17   Aladağ Kabasakal Mah.      226    
18   Aladağ Karahan Mah.         215    
19   Aladağ Kıcak Mah.              867    
20   Aladağ Kışlak Mah.             268    
21   Aladağ Kızıldam Mah.         540    
22   Aladağ Kökez Mah.             1.036    
23   Aladağ Köprücük Mah.       363    
24   Aladağ Küp Mah.                 81    
25   Aladağ Madenli Mah.          107    
26   Aladağ Mazılık Mah.            95    
27   Aladağ Posyağbasan Mah.    
28   Aladağ Topallı Mah.            258    
29   Aladağ Uzunkuyu Mah.      215    
30   Aladağ Yetimli Mah.            456    
31   Aladağ Yüksekören Mah.    91    
     ALADAĞ (Kırsal)                   12.126          
     ALADAĞ                                 16.333

5-Aladağ Doğumlu Ünlüler | Aladağ Doğumlular | Adanalı Ünlüler

aladagli-unluler.jpg

Bu yazımızda da adana da doğan tüm ünlüleri sizinle paylaştık. Bazı ünlüleri ilçe ilçe taradık ve hakkında bilgiler hazırladık. Hangi ilçeye ailt ünlüleri görmek isterseniz bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Adana doğumlu ünlüler kimlerdir?

Adana doğumlu ünlüler hangileridir?

Hangi ünlü nerede doğdu? Hangi ünlü nerelidir?

Adana da doğan futbolcular kimler? Adana da doğan şarkıcılar kimler? 

Adana doğumlu yazarlar‎, Mesleklerine göre Adana doğumlular‎,

Ceyhan doğumlular‎, Karaisalı doğumlular, Karataş doğumlular, Kozan doğumlular,Pozantı doğumlular, Saimbeyli doğumlular, Sarıçam doğumlular, Seyhan doğumlular, Tufanbeyli doğumlular, Yüreğir doğumlular 

6-Aladağ' da Ne Yenir | Aladağ Yöresel Yemekleri | Aladağ Yemekleri

aladagda-ne-yenir.jpg

Bulgur Pilavı
Malzemeler: Pilavlık bulgur, tereyağı, tuz, su
Yapılışı: Bulgura yetecek miktarda su tencereye koyularak kaynatılır. Kaynayan suya bulgur ve tuz koyularak pişirilir. Tavada bol tereyağı yakılarak pilavın üzerine dökülür ve karıştırılır.

Domatesli Bulgur Pilavı
Malzemeler: Bulgur, kuru veya taze domates, sıvıyağ, biber salçası, tuz, su.
Yapılışı: Tencereye sıvıyağ koyularak küçük küçük doğranmış domates kavrulur. Salça tuz ve bulgur ilave edilerek karıştırılır yeteri miktarda su katılarak pişirilir.

Ekmek Aşı
Malzemeler: 1 bezirme (sacda pişen ekmek), 1 soğan, 2 yumurta, sumak ekşisi, salça, yağ, 2 bardak su
Yapılışı: Daha önce tandırda pişirilen bezirmeler parçalanır ve bir tepsiye dizilir. Ardından bir tavaya yağ konur; soğan ve salça tavada öldürülür. Sonra içerisine iki su bardağı su konulur ve suyun içerine iki yumurta kırılır. Bu suyun kaynaması beklenir.
Kaynayan su alınır ve daha önce hazırlanan tepsideki bezirmenin üzerine dökülür. Üstüne de sumak ekşisi atılarak yenilir.

Dövme Pilavı
Malzemeler: 250 gr.dövme, et suyu, salça, yağ
Yapılışı: Önce kemik haşlanır ve suyu alınır. Ardından dövme suda yıkanır ve et suyunun içerinse katılıp kaynaması beklenir. Bir tencerede yağ ısıtılır az salça konur ve kemikteki etler iyice didilerek dövmeyle beraber tencereye konulur ve karıştırılır.

Et Yahnisi
Malzemeler: Kuzu eti, sarımsak, salça, sıvıyağ, tuz, karabiber, pul biber
Yapılışı: Etler bol suda haşlanır. Haşlanmış etler didilir. Sıvı yağda sarımsak, salça ve didilmiş et kavrulur. Suyu da bu karışıma ilave edilerek kaynatılır.

Etli Bulgur Pilavı
Malzemeler: Pilavlık bulgur, parça et sıvıyağ, haşlanmış nohut, tuz
Yapılışı: Etler suda haşlanır, bu etin suyuna bulgur katılarak pişirilir. Haşlanmış nohut da katılır. Bulgur suyunu çektikten sonra ocaktan alınır. Haşlanan etler sıvıyağda kavrularak pilavın üzerine dökülüp karıştırılarak servis yapılır 

Kesme
Malzemeler: Un, tuz su, sarımsaklı yoğurt, sıvıyağ, pul biber, nane.
Yapılışı: Un,tuz, su karıştırılarak sert bir hamur yapılır. Bu hamur biraz kalın olarak açılır ve sacda pişirilir. Üçgen şeklinde kesilir. Kesilen hamur parçaları kaynamış tuzlu suda pişirilir. Suyu süzülen kesmenin üstüne sarımsaklı yoğurt dökülerek 
karıştırılır. Bu karışımın üzerine yağda pul biber yakılarak dökülür.

Kısır
Malzemeler: Bulgur, kuru soğan, domates, maydanoz, sıvıyağ, salça, karabiber, pul biber, tuz, limon.
Yapılışı: Önce kaynamış suda bulgur yumuşatılır. Küçük küçük doğranmış soğanlar sıvıyağda salçayla birlikte kavrulur. Kavrulmuş soğanlar yumuşamış bulgura katılarak karıştırılır. Doğranmış domates ve maydanozda bulgura katılır bol limon sıkılır, baharatları katılarak karıştırılır. Marul ve turşu ile servis yapılır.

Kuru Domates Yemeği (Yumurtalı)
Malzemeler: Bir kase kurutulmuş domates, soğan, biber salçası, sıvıyağ, yumurta, tuz.
Yapılışı: Sıvıyağda soğan kavrulur, biraz salça koyulduktan sonra kuru domates parçalarını ilave ederek karıştırılır, biraz su koyularak bu suyun çekmesi beklenir. Suyunu çektikten sonra tuz atılarak çırpılmış yumurtalar domateslerin üzerine gezdirilerek dökülür. Tencerenin ağzı kapatılarak yumurtaların pişmesi sağlanır.
Yumurtalar pişince servis yapılır.

Küncülü Çörek
Malzemeler: Mayalı ekmek hamuru, küncü.
Yapılışı: Mayalı hamur yuvarlak ve kalın olarak elle açılır üzerine bolca küncü serpilir. Açılan bu hamur közün üzerindeki saca koyulur, üzerine tepsi koyulur, üzerine tekrar sac koyulur, sacın üzerine köz koyularak çörek iki sac arasında pişirilir.

Mercimekli Köfte
Malzemeler: Kırmızı mercimek, patates, kuru soğan, maydanoz, salça, tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon, sıvıyağ.
Yapılışı: Mercimek yıkandıktan sonra patates ile birlikte suda haşlanır, haşlanan mercimeğe bulgur ilave edilerek karıştırılır ve bulgurun suyu çekmesi için ağzı kapatılır. Biraz beklettikten sonra mercimekli bulgur elle yoğrulur. Tavada doğranmış soğan salça ile sıvıyağ da kavrulur. Soğanlı karışım mercimekli köfteye katılarak yoğrulur, baharatlar atılır, maydanoz koyularak karıştırılır. Elle sıkılarak tabaklara servis yapılır.

Kıkırdaklı Sıkma
Malzemeler: Kuyruk yağı, tuz (Hamuru için: un, su, tuz)
Yapılışı: Un, su ve tuz ile hamur yapılır. Kıkırdağı hazırlamak için kuyruk yağını küçük küçük doğrayarak tavada tuz atarak iyice kavururuz. Açılan hamur sacda pişirilir ve içine kavrulan kuyruk yağından konularak rulo şeklinde sıkıca sarılır 

Pırasa böreği
Malzemeler: Pırasa, sıvıyağ, salça,tuz, karabiber
Yapılışı: Pırasalar küçük küçük doğranır. Sıvı yağda salça ile birlikte pırasalar kavrulur, tuzu ve biber atılarak karıştırılır. Böreklik hamur açılarak içerisine pırasalı içten koyularak hamur kapatılır, sacda veya tavada pişirilir .

Ovalamaç (Kedi Sıkması)
Malzemeler: Kuru ev yufkası veya saç ekmeği, beyaz peynir, soğan, domates, maydanoz, zeytinyağı, Pul biber, Tatlı toz biber,
Yapılışı :Soğan ince yemeklik doğranır ve sıvı yağda hafifçe kavrulur. Bir tatlı kaşığı veya istenilen kadar pul biber katılırak soğumaya bırakılır. Bu arada beyaz peynir rendelenir. Maydanozlar ince ince kıyılır. Domateslerin kabukları soyulur ve tavla zarı büyüklüğünde küp küp doğranır.  Kuru Ev yufkası-Saç ekmeği karıştırmak için hazırlanmış kab içine ufalanır. Kırılan yufka, ekmek kırıntıları, peynir, maydanoz,  kavrulmuş soğan, karıştırılır. Hafifçe yoğurulan malzemelere son olarak domatesler eklenir. Çok hırpalamadan karışacak kadar ovalanır. Artık köftemiz hazır olup bekletilmeden avuç içinde çiğ köfte gibi sıkılarak şekil verilir. Köftemiz ayran veya başka içeceklerle servis edilir.
Soğan olarak yeşil soğan kullanılabilir. Yağ olarak zeytinyağı tercih edilir.

Paça
Malzemeler: Ütülmüş paça, kemikli et, bol sarımsak, biber salçası, sıvıyağ, tuz, karabiber, limon
Yapılışı: Paça yıkanarak, kemikli etle birlikte haşlanır. Haşlanmış paça ve et kemiğinden ayrılarak didilir. Tencereye sıvıyağ koyularak dövülmüş sarımsak salçalı ve baharatlı bir sos hazırlanır, bu sos etli paça suyuna katılır, bol limon sıkılarak  servis yapılır.

Sac kavurması
Malzemeler: 1 kg. kuşbaşı et, 250 gr.içyağ
Yapılışı: Ateşin üzerine ters olarak konulan sacın içine içyağ konur ve eritilir. İyice eridikten sonra tuzlanmış ve kuşbaşı doğranmış et katılır. Pişene kadar karıştırılır.

Şaştım Aşı
Malzemeler: Un, rendelenmiş domates, sıvıyağ, su, tuz
Yapılışı: Sıvıyağda rendelenmiş domates pişirilir üzerine su katılarak kaynatılır. Diğer yandan un eleğin içine konur ve üzerine su serpilerek unun topaklaşması sağlanır.  Topaklaşan unları elle alıp kaynayan suya atıp pişirilir.

Yoğurtlu Dövme
Malzemeler: Dövme, narpuz, tuz, yoğurt
Yapılışı: Dövme ve narpuz birlikte haşlanır. Dövme soğuduktan sonra tuz ve yoğurtla birlikte sulandırılarak soğuk olarak içilir.

Analı Kızlı
Malzemeler: İnce bulgur, kıyma, soğan, yumurta, haşlanmış nohut, margarin, salça, kırmızıbiber, kuru nane, karabiber, tuz
Yapılışı: Bulgurun içerisine un, yumurta tuz ve baharatlar atılarak su ile hamur yapılır. Soğanlar küçük küçük doğranarak kıyma ile birlikte margarinle kavrulur. Kavrulan kıymaya salça ve maydanoz ilave edilir.bu karışım buzdolabında dondurulur. Daha önce yoğrulan bulgurlardan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak içi oyulur. Oyulan köftenin içine kıymalı içten konularak yumurta büyüklüğünde köfteler yapılır. Bulgurun bir kısmı da içi boş küçük yuvarlaklar yapılır. Hazırlanan köfteler kaynamış suda haşlanır. Kaynamış nohut ilave edilir. Sıvıyağ ve salçalı sos üzerine dökülerek köfteler pişene kadar kaynatılır. Limon sıkılarak servis yapılır

Teleme
Malzemeler: 1 kilo süt, yarım kilo incir, şeker.
Yapılışı: kuru incir yıkanır küçük küçük doğranır. Sonra 1 kilo sütün içine incir konur, ardından şeker ilave edilir. Yoğurt gibi mayalanır. Üzeri bastırılır, soğuduktan sonra servis yapılır

Aşure
Malzemeler: Dövme, kuru fasulye, nohut, kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, toz şeker, gül suyu, dövülmüş ceviz, yeni bahar, su.
Yapılışı: Dövme, nohut, fasulye akşamdan ıslatılır. Islanmış malzemeler ayrı ayrı haşlanır. Dövme suya koyularak iyice kaynatılır. Haşlanmış fasulye ve nohut dövmeye ilave edilir. İncir, üzüm, kayısı ayrı ayrı çok az kaynatılır. Suyu süzüldükten sonra ince ince doğranarak dövmeye ilave edilir. Şekeri de ilave edilerek hepsi birlikte yarım saat kadar kısık ateşte pişirilir.  Kaselere servis yapıldıktan sonra üzerine dövülmüş ceviz ve yeni bahar serpilir.

Mantı
Malzemeler : Un, kıyma, soğan, salça, tereyağı, sarımsak, yoğurt, karabiber, kırmızı biber ve su.
Yapılışı: Un, su ve tuz karıştırlarak sert bir gamur yoğrulur. Yoğurulan hamur ince bir şekilde açılır. Açılan hamur kare kare kesilir. Başka bir kapta ince doğranmış soğan, kıyma ve baharatlar karıştırılarak kesilen kare şeklindeki hamur parçalarının üzerine konularak üçgen şeklinde birleştirilerek kapatılır. Kaynamış tuzlu suda bu hamurlar haşlanır. Haşlandıktan sonra kevgirle suyu süzülerek tabağa alınır. Soğuması beklenir. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Salçalı, naneli ve kırmızı biberli tereyağ gezdirilerek servis yapılır.

Yoğurtlu Kabak
Malzemeler: Kabak, soğan, yoğurt, sarımsak, sıvı yağ, salça, tuz, karabiber.
Yapılışı: Kabak yıkanır ve kabuğu soyularak küçük küçük doğranır. Doğranan kabaklara tuz katılarak sulanması beklenir. Tencerede sıvı yağ ısıtıldıktan sonra, doğranmış soğanlar salça ile kavrulur. Üzerine kabaklar dökülür ve baharatlar katılırak karıştırılıp kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra sıcaklığı gittikten sonra sarımsaklı yoğurt üzerine dökülerek yenir.

7-Aladağda Gezilecek Yerler

aladag-gezilecek-yerler.jpg

Yedigöller

Yedigöller mevkii 3500 m. yüksekliktedir. İrili ufaklı yedi adet buzul göl vardır. Bu göller IV.jeolojik zamanda meydana gelen buzul aşındırması sonucu oluşmuştur. Buraya IV.jeolojik zamanda buzullar yerleşmiş ve yerleştikleri alanı oymuşlardır.İklimdeki ısınmaya bağlı olarak buzullar ortadan kalktıktan sonra ise çevresi sarp ve yüksek doruklarla çevrili genişçe bir oyuk ortaya çıkmıştır.

Yedigöller mevkiinde önce buzullaşmanın daha sonra ise karstlaşma olayının (Kireçtaşlarının erimesi) etkisiyle küçük çukurlar (sirk çukurluğu) meydana gelmiştir.İlkbahar sonu ve yaz başlarında gerek kar sularının erimesi gerekse yağmur sularının bu çukurlara dolması ile çok sayıda göl oluşmaktadır. 

Temmuz başlarında göl sayısı 20  yi geçmektedir.Ancak kurak yaz mevsiminde buharlaşmanın etkisiyle bunların birçoğu kurumakta sadece yer altı suyu ile beslenenler kalmaktadır. Yedigöller’in olduğu alan yazın rengarenk alpin çiçekler ile kaplanır.Burayı kamp yeri olarak seçen dağcılar,çevrede 3500 m nin üzerinde yer alan zirvelere tırmanmaktadır.

Yedigöller’e yazın Adana’dan yaylacılık amacıyla Yörükler de gelir. Yabancı turistler de bu mevsimde Demirkazık mevkiinden Aladağlar Milli Parkı’na giriş yaparak sırasıyla Yedigöller, Hacer Ormanı ve Kapuzbaşı Şelaleleri’ne kadar olan mesafede tracking (doğa yürüyüşü) yapmaktadır.

İlçeden Yedigöller’e ulaşım sağlanabilmektedir. İlçe merkezinden 46 km uzaklıktaki Kapuzbaşı Şelaleleri’nden sonra Hacer Ormanlarına kadar araçla ulaşım imkanı vardır.Buradan sonra Yedigöller’e yaya olarak 3 – 4 saatte ulaşılabilir.

Hacer Ormanı

Aladağlar’ın, Kapuzbaşı Şelaleri’ne yakın ve turizm yönünden önemli bir diğer kesimi de dağın doğu kısmındaki Hacer Vadisidir.Vadinin yukarı kısımları, IV.jeolojik zamanda buzullar tarafından oluşturulan buzul vadi ( tekne vadi) özelliği gösterir.

Günümüzde vadide ağırlıklı olarak ,karaçam,kızılçam,köknar,sedir,ladin,ardıç ve titrek kavak gibi ağaç türleri vardır.Burası İç Anadolu bölgesine doğru sokulan sağlıklı bir orman alanıdır.Bu ormanların alanı 2750 ha dır.Aladağlar’a yapılan dağ yürüyüşlerinde ana rota olarak Hacer Vadisi kullanılır.Ayrıca bu vadinin diğer ziyaretçileri olan köylüler,burayı yaylacılık amaçlı kullanmaktadır.

Hacer Ormanlarına ulaşım ilçeden karayolu ile sağlanmaktadır. Bu ormanların Kapuzbaşı Şelaleleri’ne olan uzaklığı 15 km,ilçeye olan uzaklığı ise yaklaşık 60 km dir.

Küp - Yerköprü Traverteni

Adana ili, Aladağ İlçesi, Küp Köyü civarında Zamantı Irmağı üzerinde yer alan Yerköprü Doğal Oluşumu ve Çevresi 27.05.2009-4951 karar tarih ve no ile I. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmiş fakat Yerköprü oluşumunun devamı niteliğindeki şelale ve traverten düzlük, sit kapsamı dışında tutulmuştur.

Ancak; milyonlarca yıl önce oluşumu başlamış ve günümüzde de devam eden bu tabiat varlığı, bölgede devam eden HES çalışmaları nedeniyle açık ve yakın tehlike altındadır. Yerköprü Doğal Oluşumunun hem batıya hem de nehre doğru geliştiği, bu nedenle daha önceden sit alanı olarak ilan edilmiş sahanın “akışyukarı”yaklaşık 800 m daha uzatılması ve buranın da Yerköprü oluşumuna dahil edilmesi, Yerköprünün de korunabilmesi için vazgeçilmez öneme haizdir.

Zira Şelale, traverten düzlük ve Yerköprü bir bütünün ayrılmaması gereken, birbirini tamamlayan unsurları olduğundan, buradaki her türlü tahribat Yerköprüyü’de doğrudan etkileyecektir. Traverten düzlük nehir yatağına inilerek incelendiğinde yeni Yerköprü oluşumlarının devam ettiği açıkça görülmektedir.

Acıman - Acı Su Yaylası

aciman---aci-su-yaylasi.jpg

Yaz döneminde yaklaşık 10 bin kişinin konakladığı ve 20 bin kişinin ziyaret ettiği Acıman bölgesi, şifalı suyu doğa güzellikleri, yaylası, türlü yiyecek ve içecekleri, şifalı bitkileri ve maden çeşitleriyle Adana ve çevresinden gelen insanlarla dolup taşıyor.

Kapuzbaşı Şelaleleri

Adana'nın Aladağ İlçesi'ne 45 km. uzaklıkta bulunan Kapuzbaşı Şelalesi dünyada dağ ortasından patlayan en yüksek ve debisi fazla olan bu şelaleler arasındadır. Kapuz arasında sıralı halde 12 tane olup sadece 5-6 tanesi kendini gösteren bu şelalelerin diğerleri kayalardan dökülen molozlar arasında sıkıştığından yüzeysel olarak patlar. 

1955 yılından önce Karsantı Nahiye iken Karaisalı ilçesine bağlı 3 köyümüzün sınırları içerisinde yer alır.(Büyükçakır, Kapuzbaşı ve Barazama) O zamanlar bu köylere yol olmadığı için şimdiki Aladağ İlçemizden ayrılarak Kayseri'nin Yahyalı İlçesine bağlanmıştır. Bu ilçeye uzaklığı ise 75 km'dir. Şimdi ise Aladağ İlçesine daha önce orman yolu yapılmış olup ulaşım sağlanmaktadır. 

Akdeniz Bölgesinde yaşayan insanlarımızın bu doğa harikalarını görmesi için önce Aladağ ilçesine, sonra Kapuzbaşı şelalelerine gitmeleri için ise en kısa yol olarak bu güzergâhı takip etmelerinde yarar vardır. Ayrıca Adana'mızın en yüksek rakımına sahip olan (2000 m.) Acıman Yaylası ve yeşilin her tonunun bulunduğu Pos Ormanlarını gezmek, görmek, bitkiler üzerinde araştırma yapmak, şifalı sulardan yararlanmak mümkündür. Tarih severler için Acıman'da bulunan Roma Mezarları ve kalıntıları görmeye değer tarihi yapılardır. Dağ ve doğa yürüyüşü yapmak için en doğal ortamlar mevcuttur. Rafting severler için Zamantı Suyu biçilmiş bir kaftandır.

8-Aladağ' da Kalacak Yer

aladag-kalacak-yer.jpg

Otel rezervasyonlarınızı güvenle Agoda’dan yapabilirsiniz. Son zamanlarda çok uygun otel fiyatları sunuyor.

 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.