Andırın Gökgedik Köyü

Andırın Gökgedik Köyü

Gökgedik haberleri, Andırın Gökgedik köyü güncel son dakika gelişmeleri, Gökgedik köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kahramanmaraş Köyleri Arasında yer alan Gökgedik Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Andırın Gökgedik köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gökgedik  köyü son dakika gelişmeleri, Gökgedik  köyüne özgü yemekler, Andırın Gökgedik köyünün tarihi, Gökgedik  köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gökgedik  köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Gökgedik , Kahramanmaraş ilinin Andırın ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gökgedik  Köyü Resimleri ve Gökgedik  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Andırın Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Andırın Kahramanmaraş Arası Kaç Km? Andırın Hava Durumu? Kahramanmaraş Köyleri ve Andırın Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kahramanmaraşlı iseniz Kahramanmaraş Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kahramanmaraşlı Ünlüler arasında Çıldır Gökgedik  Köyünde doğan biri var mı? Andırın Doğumlu Ünlüler Kimler?

Gökgedik , Kahramanmaraş ilinin Andırın ilçesine bağlı bir mahalledir.

Mahallenin 1960 yılına kadar resmi kayıtlarda kullanılan eski adı Kürtlerdir.

Mahallenin ne zaman kurulduğu hakkında tam olarak yazılı bir kaynak bulunmamakta ve kesin bir tarih verilememektedir.Canlı kaynaklar mahallenin 13.yy da kurulduğunu söylemektedir. Ancak mahallesi yerleşim yeri olarak ilk seçenlerin kimler olduğu ve nereden geldikleri yapılan araştırmalara rağmen öğrenilememiştir.Köy bir merkez oba olmak üzere beş obadan oluşmaktadır. Andırın İlçe merkezine uzaklığı 20 Km dir. 100 Haneli bir köy olup toplam 720 kişi oturmaktadır. Mahallede son yıllarda nüfus gittikçe azalmaktadır. Bunun nedeni de genç nüfusun iş bulmak amacıyla büyük il ve ilçelere göç etmesidir. Mahallenin arazi yapısı engebeli ve dağlıktır. Mahallenin obaları Keşgahlı, Pertler, Değirmenüstü, Kabacalar, Kasımlı ve Müminlerdir. Mahallenin geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Merkezde bir Keşgahlı da bir olmak üzere iki ilkokul ve toplam üç derslik vardır. Mahallenin okuma yazma oranı %95 tir. Mahallenin yolu ilçe merkezinden Geben kasabasına giden karayoluna kadar olan kısmı toprak yoldur. Kabacalar obasına mahalleden yol bulunmamakta, K.Maraş karayolundan dolaşılarak gidilmektedir..bu mahallenin kısın yolları kapalıdır

Köy yıllar önce Vahapoğlu tarafından magar kozu denilen yerde kurulmuştur. Ve 4 kızı olan ve hiç oğlu olmayan Vahapoğlu kızlarından birini de Köse Mehmete vermiştir. Derken köye 3 eşekle insanlar gelmiş ve bize de buralardan yurt ver Vahapoğlu demişler ve oda şu anda 3 oluklu olan çeşmenin yanında yer göstermiştir. Koca pınar denilen yerde büklük ve çok kötü olan yeri vermiştir ama onlar oraları açıp ev yapmışlar ve Keşgahlda böylece yerleşmiş KARACAOĞLAN'ın çocuklarından biri de buraya yerleşmiş ondan da Ökkeşli olmuş Maraş tarafından Köşürgeden Osman paşanın yaveri olan Sadık ağa gelip yurt istemiş oda Keşgahlıya sığınmış ve Sadıklıda böyle yerleşmiş Mıstıklıda Pertlerden gelmiş derken bayağı bir köy olmuş Köse Mehmetten Ahmet çavuş ibiş koca paşa olmuş. Çalık Mehmette Müminuşağına yerleşmiş Omar ağa, Mühür ağa, Kamil Hoca, Altıparmaklı yani bunlarda Keşgahlılar Sadık Ağanında Mithat sonra Mithat Mehmet, Mithat Ali, Mithat Hüseyin olmuş ve bunlarda böyle türemiş.Kahramanmaraş iline 90 km, Andırın ilçesine 17 km uzaklıktadır. Gökgedik ormanlık bir mahalledir,kuzeyinde birçok iğne ve geniş yapraklı ormanıyla Elma dağı meşhurdur. Etrafı çam ve yapraklıağaçlarla kaplıdır.Türkiyede doğal olarak yetişen ormanlarımızın birçok türü mahallesimüzün ormanlarında mevcuttur.hemen her türü bulabilirsiniz bu yönüylede marmara gibi karışık iklime sahiptir.mahallenin altından körsulu çayı akmaktadır.körsulu çayı nın bir kısmı kahramanmaraş'ın içme suyunu karşılamaktadır. bu açıdan önemli bir kaynaktır.Ayrıca körsulu üzerinde hidroelektirik santralleri vardır.Kale HES bitirilmiş ve faaliyettedir. Hemen altına Gökgedİk HES yapılmıştır...

Gökgedik Köyü Kahramanmaraş İli'nin Andırın İlçesi'ne bağlı bir mahalledir, 37.6333333 enlemi ve 36.55 boylamı koordinatlarında yer alır.Mahallenin ekonomisi orman işçiliği ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca tarımla kendimize yetecek kadar uğraşılır. mermer maden ocağı ilçenin ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. fakat ne kadar maden rezervi olduğu araştırılmamıştır.

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin pertler obasının içme suyu mahallenin uzak yerlerinden kadınları kendi elleriyle getirdigi suyu kullanmaktadır mahallenin suyu yoktur ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur.(mahallede cami vardır kadrolu din görevlisi vardır) Mahalleye ulaşımı sağlayan yol köy yolu oldukça kötüdür.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.