Andırın Hacıveliuşağı Köyü

Andırın Hacıveliuşağı Köyü

Hacıveliuşağı haberleri, Andırın Hacıveliuşağı güncel son dakika gelişmeleri Hacıveliuşağı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kahramanmaraş Köyleri Arasında yer alan Hacıveliuşağı Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Andırın Hacıveliuşağı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Hacıveliuşağı  köyü son dakika gelişmeleri, Hacıveliuşağı  köyüne özgü yemekler, Andırın Hacıveliuşağı köyünün tarihi, Hacıveliuşağı  köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Hacıveliuşağı  köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Hacıveliuşağı , Kahramanmaraş ilinin Andırın ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Hacıveliuşağı  Köyü Resimleri ve Hacıveliuşağı  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Andırın Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Andırın Kahramanmaraş Arası Kaç Km? Andırın Hava Durumu? Kahramanmaraş Köyleri ve Andırın Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kahramanmaraşlı iseniz Kahramanmaraş Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kahramanmaraşlı Ünlüler arasında Çıldır Hacıveliuşağı  Köyünde doğan biri var mı? Andırın Doğumlu Ünlüler Kimler?

Hacıveliuşağı , Kahramanmaraş ilinin Andırın ilçesine bağlı bir mahalledir.

Kahramanmaraş iline 80 km, Andırın ilçesine 13 km uzaklıktadır. Kahramanmaraş'a bağlı bir köy olmasına rağmen genellikle ticari ve sosyal ihtiyaçlarını halk Osmaniye ve Adana illerinden karşılar. Mahallenin Osmaniye'nin Kadirli ilçesine uzaklığı 42 km, Adana merkeze uzaklığı 145 km'dir.

Mahallenin yerleşim yeri Kadirli ile Andırın Yolu üzerinde Andırın ilçesinin güneyinde Andırın ilçesine bağlı Yeşilova Kasabasının 5 km kuzeyindedir. Rakımı 800 metredir.

Köy, Genç Toros Dağları üzerine kurulu olduğundan engebeli ve kayalık bir araziye sahiptir. Yer yer yağmur selinin biriktirdiği küçük ovacıklar halinde ekilebilen arazileri mevcuttur. ancak mahallede kaynak suyu olmadığından ekilebilir veya kullanılan araziler kıraçtır.

Mahallenin bitki örtüsü maki ile orman bitkisinden oluşmaktadır. Köy sınırlarının hemen hemen tamamı maki veya orman bitki örtüsüyle kaplı olup yeşil bir alan ihtiva eder. makileri klasik Akdeniz bitkileri olup Ormanları genellikle Meşe ve Meşe çeşitleri olan Mazı, Kesme, demirçiktir.

Ayrıca mahallenin dağlarında çok güzel ve çeşitli KIZILCIK meyveleri kendiliğinden yetişmiştir.

Mahallede yetişen meyveler İncir, Nar, Dut, Ceviz(orta verimde), Erik, Vişne, Kiraz, Hurma dır. Kızılcık ağaçları, meneviş, kurmut, dağ elması ve o yöre halkının tabiri ile Meğlep ağaçları dağlarında kendiliğinden yetişen meyvelerdir.Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Genellikle kışları ılık yağışlı Yazları sıcak ve az yağlıdır. Köy iklim olarak kış ayları Adana Osmaniye yöresinin iklim şartlarına daha çok benzerlik gösterir. Kahramanmaraş ilinin genel iklim yapısı Hacıveliuşağı Mahallesi'nde pek görülmez.

Ayrıca Avanlı obası iklim bakımından merkez mahalleden farklıdır. Avanlı obasına kar yağarken, merkez köye yağmamaktadır. Bu yüzden daha soğuk ve yayla olarak daha elverişlidir. Ayrıca Andır'ın doktoru olarak tabir edilen tirşik Avanlı obasında daha çok ve en güzeli en lezzetlisi yetişmektedir. bu yüzden civar obalarda tirşik toplamak maksadıyla yazıya (tarlanın ismi) gelmektedir.

İlginçtir ki; köy Çukurova'dan başlayan ani yükseltinin 800 metre rakıma ulaştığı bir noktada bulunduğundan yaz aylarında hafiften yayla havasını da andırır. Andırın ilçesinin doğusunda bulunan Sır Barajı ile rakım olarak mahalleden 400 m kadar aşağıda ve uzaklık olarak 10 km mesafedeki Yeşilova- Osmaniye/Karatepe arasında konumlanmış Aslantaş Barajının özellikle yaz aylarında buharlaşması neticesinde yükselen buhar tam bu mahallenin üzerinde yoğunlaşır. Sabahları sisli bir hava oluşturur. Mahallede genellikle yaz ayları bu barajların etkisi ile rutubetli bir havanın olması sonucunu getirir. Yaz aylarındaki bu nemli hava meyvelerin olgunlaşmadan dallarında çürümesine neden olmaktadır.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ancak köy genellikle dışa göç verir bir konumda olduğundan yapılan tarım ve hayvancılık epey yetersizdir. Bilinçli tarım ve hayvancılık mahallede mevcut değildir.

Gerek tarıma elverişli arazinin olmaması gerekse hayvancılığa uygun bir coğrafya ve iklim ihtiva etmemesi yöre halkı, başka yöntemler ile kendi ekonomik ihtiyaçlarını karşılaması kanaatine varmış; bunun da en güzel yolunun okumakta olduğunu düşünmüştür. Mahallede eğitim kurumlarının hem bina hem de personel açısından oldukça yetersiz olduğu düşünüldüğünde köy halkının büyük bir kısmının, yeterli altyapıya sahip okulların bulunduğu büyük yerleşim merkezlerine ki, bu da genellikle Adana ve Osmaniyedir, göç etmeleri doğal bir sonuçtur. Köy halkının hem yerleşik kalıp göç etmeyen hem de göç eden fertlerinin en büyük ve en gerçekçi idealleri okumaktır. Köy halkı için başka da bir alternatif bulunmamaktadır. Köy halkı ya karasabanla taşlık ve küçük arazilerinde buğday ekerek ve birkaç küçükbaş hayvan yetiştirerek geçim çıkaracak ya da okuyarak kamu ve özel sektörde yerini alacaktır. tercihini köy halkının tamamına yakını okumaktan yana kullanmaktadır. doğal olarak mahallenin eğitim düzeyini yüksektir.

ekonomisi okumak üzerine kurulu köy, yakacak sıkıntısı çekmez. mevcut ormanlarından kendi yakacağını karşılar.

NOT: Köyde kalan ahalinin çocukları özellikle kış aylarında tirişik (Andırın Doktoru diye tabir edilir) toplayarak yol kenarlarında konumlanıp yoldan geçen doğal müşteri araç sahiplerine satarlar ve harçlıklarını ailelerinden bağımsız olarak temin ederler. Çünkü Bu mahallede yetişen Tirişik Andırın da en kaliteli ve en önce yetişen tirişiktir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.