Aşkale Koşapınar Köyü

Aşkale Koşapınar Köyü

Koşapınar Köyü haberleri, Aşkale Koşapınar köyü güncel son dakika gelişmeleri, Koşapınar köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Koşapınar köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Aşkale  Koşapınar Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Koşapınar Köyü son dakika gelişmeleri, Koşapınar Köyü ne özgü yemekler, Aşkale Koşapınar Köyü nün tarihi, Koşapınar Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Koşapınar Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Koşapınar Köyü , Erzurum ilinin Aşkale ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Koşapınar Köyü Resimleri ve Koşapınar Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Aşkale Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Aşkale Erzurum Arası Kaç Km? Aşkale Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Aşkale Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Aşkale Koşapınar Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Aşkale Doğumlu Ünlüler Kimler?

KOŞAPINAR KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Koşapınar, Erzurum ilinin Aşkale ilçesine bağlı bir mahalledir.

Koşapınar mahallesinin ismi konusunda iki rivayet bulunmaktadır: Birinci rivayete göre mahallede iki pınar (çeşme=pahar) bulunmaktadır. Köylüler bu pınarlardan koyunlarını, koçlarını kısaca hayvanlarını suladıklarından(su içirdiklerinden) dolayı "koçpınar" olarak adlandırılmıştır. Ayrıca koçpınarın eski yerel ağızda iki anlamına geldiği de rivayet edilmektedir. Koçpınar zamanla "Koşapınar" şeklinde söylenmeye başlanmıştır. İkinci rivayete göre ise genç kızlar pınardan su almak için yarışa girermişler. (Malum o dönemlerde su ihtiyacı pınarlardan karşılanmaktadır.) Komşular da bu kızların yarışı kazanmaları için desteklermişler ve " koş ha pınara koş", " koş ha pınara koş" şeklinde tezahurat yaparlarmış. Bu söyleyiş zamanla "Koşapınar"a dönüşmüştür.

Tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır.Eski ipek yolu üzerinde bulunduğundan dolayı oldukça önemli bir konuma sahiptir. Erzurum üzerinden gelen kervanlar kburada konaklayıp Trabzon limana yük taşımaktaymışlar. İpekyolu üzerinde bulunmasından dolayı Koşapınar Köyü'ne ilk yerleşenler de hancılıkla uğraşmışlardır. Bu sülaleler "Tatarhanlar" ya da "TATAROĞULLARI" olarak tanınmışlardır. Mahallede halen daha virane durumda ve samanlık olarak kullanılan hanlar bulunmaktadır. Ayrıca Koşapınar Köyü'nün alt tarafında bulunan çaya da "Hanın Suyu" denmektedir.

Koşapınar Köyü'nün alt tarafında, hanın suyu yakınlarında, "Dragom=Drakhom" (Ejderhalar Şehri) adında bir yerleşim yeri olduğu bilinmektedir. Bilinmeyen sebeplerden dolayı bu şehir batmıştır. Kalıntıları günümüze kadar gelmiştir.

TÜRKMEN kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca bal arıcılığı ile de meşhurdur. Bunun yanında mahallenin erkekleri kışları başta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olmak üzere, değişik memleketlere çalışmaya giderler.

Mahallede, ilköğretim okulu bulunmaktadır ve kullanılmaktadır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak henüz sağlık görevlisi atanmamıştır. Mahalleye ulaşımı toprak yol olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.