Bafra Selemelik Köyü

Bafra Selemelik Köyü

Bafra Selemelik Köyü haberleri,Selemelik köyü güncel son dakika gelişmeleri,Selemelik köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler,Samsun Köyleri Arasında yer alan Selemelik köyünde vefat edenler,köyün eski adı haberimizde.

Bafra Selemelik köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Selemelik köyü son dakika gelişmeleri, Selemelik köyüne özgü yemekler, Bafra Selemelik köyünün tarihi, Selemelik köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Selemelik köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Bafra , Samsun ilinin Bafra ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız  Selemelik Köyü Resimleri ve  Selemelik köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Bafra Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Bafra Samsun Arası Kaç Km? Bafra Hava Durumu? Samsun Köyleri ve Bafra  Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizde ki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Samsun'lu  iseniz Samsun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Samsun Ünlüler arasında  Bafra Selemelik Köyünde doğan biri var mı? Bafra Doğumlu Ünlüler Kimler?

SELEMELİK KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Selemelik , Samsun ilinin Bafra ilçesine bağlı bir mahalledir.

1924 Lozan Mübadelesi'ne kadar Rum'ların ikamet ettiği bir köy olup Lozan mübadelesi neticesi Yunanistan, Drama kazası Dratistis, Dratışta belediyesi Küçük Köy'de (Yeni adı ile Mikrochori) ikamet eden Türkler bu köye yerleştirilmiş olup, bu mahalledeki Rumlar Yunanistan'a gönderilerek takas yapılmıştır. Daha önceleri mahallenin isminin 'Selamalik' olduğu söylenmektedir. [ NOT:Burada adı zikredilen Küçükköy (Mikrochori/41 19'N 24 27'E) Bük Tren İstasyonu`na (Parnesti/41 16'N 24 30'E) 10.5 km mesafede ve deniz seviyesinden 530 metre yüksekliktedir. Yine Drama`nın yakınında Küçükköy adıyla da bilinen bir köy vardır. Ancak bu köy Osmanlı Devleti'nden kalma bir köy değildir. Mübadeleden sonra kurulan yeni bir mahalledir.]

Selemelik mahallesi mübadil bir yerleşim yeridir. Burada yaşayan insanlar Atatürk'ün yaşadığı şehirden getirilip ilk önce Samsun'un merkezinde Çiftlik, Meydan, Bulvar gibi önemli yerlere yerleştirilmiştir. Daha sonra yerleştirilen vatandaşlarımız hayvancılıkla ve özellikle tütüncülükle uğraştıkları için hayvancılık için en verimli yerler düz ova şeklinde olan (Günümüz Bafra gibi) yerlere dağılarak yaşamlarını sürdürmek istemişler ve sunulan bu teklife:''Biz yaşayacağımız yerleri tespit ettik ve oralarda yaşamak istiyoruz." diyerek geri çevirmişlerdir. Burada Selemelik, Yeniköy, Asar, Kapıkaya, Kuzalan ve Akteke köylerinde yaşayan vatandaşlarımızın büyük soy ağacı Atatürk'ün yaşadığı ve doğduğu güzel şehir olan Selanik'ten gelmedirler.

Selemelik mahallesi tarihi, ATATÜRK öncesi, birçok savaşa ev sahipliği yapmış olup, çoğunluk rumların yaşadığı bilinmektedir. Tarih sayfaları aralarına sıkışan, Selemelik mahallesi geçmişi yabancı medeniyetlerin birçok eski kalıntı ve yapıt/eser bıraktığı görülmektedir. Selemelik ve yakınında bulunan Asar mahallesi civarında yaşanılan savaşlarda köy halkını korumak için o zamanın hükümdarları şu anki Derbent ve Altınkaya Barajlarının altından karşı tarafa geçiş sağlayan tünel tipinde uzun mağaralar yaptırmış olup ve bu mağaraları kısayol olarak da kullanmıştırlar. Daha çok çarşı ve hanların yoldan geçtiği kervansarayların geçiş bölgesi olan Selemelik ve Asar mahallesi arasındaki yolda birçok eski yapıda yol izleri ve patikalaşmış insan yolları mevcuttur. ( Tarih Sayfalarından Yapılan Başka Bir Araştırma İse AMAZON şehri olarak bilinir BAFRA ve Kadın Savaşçıların modern adı ile zeyna'ların yaşadığı bilinmektedir. )Selemelik,Asar,Yeniköy;Bunlar bir mahalleden ayrılma olup Drama'daki yaşadıkları mahallenin adı Küçükköy(Mikrochori)'dir.Koordinatı:41 19'N 24 27'E'dir. Kapıkaya,Kuzalan;Bunlar da bir mahalleden ayrılma olup Drama'da yaşadıkları mahallenin adı Dratişta(Melisochorion)'dır.Koordinatı:41 19'N 24 24'E'dir. Akteke mahallesinin Drama'daki adı Yanozlu(Karpoforo)'dur.Koordinatı:41 17'N 24 27'E'dir.Samsun iline 64 km, Bafra ilçesine 14 km uzaklıktadır.Mahallenin muhteşem manzarası köye ayrı bir hava katmaktadır. Derbent Barajı hemen mahallenin aşağısındadır.Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılık temellidir. Köy arazilerinin çok az ve engebeli olması özellikle tütün üretimine çok müsaittir. TÜTÜN en önemli tarım ürünü olup, bölgenin en kaliteli tütününü yetiştirmekte idi. 2003 yılına kadar nüfusun % 95 i tütün yetiştirirken bu gün ancak % 10 kadarı tütüncülükle uğraşmaktadır.Çok az olan hayvan yetiştiriciliği de bitmek üzeredir.Genç nüfusun çoğunluğu göç etmiştir.Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılmamaktadır. Mahallede yaşayan gençlerin göç vermesi nedeniyle genç nüfusun kalmaması sonucu öğrenci azlığı nedeniyle köy okulu eğitime kapatılmıştır. taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi mevcuttur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.Mahalleye ulaşım Kolay Belediyesi'nin tahsis ettiği belediye otobüsleriyle sağlanmaktadır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.