Bigadiç Kargın Köyü

Bigadiç Kargın Köyü

Kargın Köyü haberleri, Bigadiç Kargın köyü güncel son dakika gelişmeleri, Kargın köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Balıkesir Köyleri Arasında yer alan Kargın köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Bigadiç Kargın Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kargın Köyü son dakika gelişmeleri, Kargın Köyü ne özgü yemekler, Bigadiç Kargın Köyü nün tarihi, Kargın Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kargın Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kargın Köyü, Balıkesir ilinin Bigadiç ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kargın Köyü Resimleri ve Kargın Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Bigadiç Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Bigadiç Balıkesir Arası Kaç Km? Bigadiç Hava Durumu? Balıkesir Köyleri ve Bigadiç Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Balıkesirlı iseniz Balıkesir Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Balıkesirlı Ünlüler arasında Bigadiç Kargın Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Bigadiç Doğumlu Ünlüler Kimler?

Bigadiç ilçesine bağlı bir mahalledir.Sındırgı,Bigadiç Yolu üzerinde Küçük Kargın Mahallesi vardır.Köy Bigadiç ilçe merkezinin güneydoğusunda bulunur. Bigadiç-Sındırgı yolunun yaklaşık 7. km'sinde n itibaren kuzeydoğuya doğru ayrılan 3 km'lik yol, mahallesi ana yola bağlar. Mahalleden Bigadiç'e ulaşmak için 10 km'lik yol katetmek gerekir. Kargın: doğuda Durasalar, güneyda, Kocebey, batıda ise Bigadiç ie komşudurlar.
Mahallenin arazisi, Bigadiç Ovası'nın doğu kenarından sınırlandırılan ve Ulus Dağı'na doğru kademe kademe yükselen tepelikler halindedir. Mahallenin bulunduğu kesim, akarsuların derin vadiler içinde aktığı düzlükler biçimindedir. Arazidoğuya gidildikçe yükselir. Buraa tepelerin yüksekliği 731 metreya kadar ulaşır. Ayrıca çevredeki en ünlü tepe Gömeç'teki Anıttepe'dir.
Mahallenin iklimine ulaşabilmek için Bigadiç meteoroloji istasyonunun 21 yıllık rasat verilerinden faydalanılmıştır. Mahallenin en sıcak ayı temmuz, en soğuk ayı ayı ise ocak'tır. Buna göre kışlar soğuk, yazlar sıcak geçmektedir. Yağışın % 27,6'sı ilkbaharda, %7'si yazın, %21,4'ü sonbaharda, % 44'ü kışın düşer. Buna göre kış en yağışlı mevsimdir. Bu yağış ve sıcaklık değerleri Bigadiç ve Kargın'da karasal iklimin etkili olduğunu göstermektedir.
Mahallenin arazsi içinde 4000 hektarlık orman 4950 dekarlık da çalılık alan mevcuttur. Çalılık alanların bir bölümü mera olarak kulanılır. Çevredeki ormanda en yaygın ağaç türü ise Meşe ağacıdır.
Köy sınırları içinde yaz mevsiminde kuruyan irili ufaklı dereler vardır. Mahallenin çevresindeki en önemli akarsu Simav Çayı'dır. en önemli gölü ise Çaygören Barajı'dır.
Tarihçe Mahallenin adının 24 Oğuz boylarından biri olan karkın adından gelmektedir.Bu kelime aş yapan,aç doyuran ve su çıkan yer anlamına gelmektedir. Mahallenin 1530 yıllarında kurulduğu bilinmektedir.
Köy ilk kurulduğunda Kışlayanı ( kışı geçirilen yer) adı verilen mevkidedir.Keçi çobanı keçilerini güderken etrafta su kaynağı olmadığı halde keçinin birinin sürekli sakalının ıslak döndüğünü görür. Keçinin bir gırantı üzümü ( böğürtlen) arasına girdiğini ve keçinin sakallarının ıslandığını gören çoban, burayı açarak bir çınar ağacı diker.Hala Çınar ağacı yıllara meydan okurcasına Kuyunun yanında dimdik ayakta durmaktadır.Zamanla kuraklıktan ve sivrisinekten bunalan köylüler buraya gelerek yerleşmeye başlarlar. Kaynak: Yacıoğlu
Nüfus sayım sonıçlarından mahallesin nüfusunu ve özellikerini öğrenmek mümkün. 1965'ten bu yana nüfusun biraz artığı görülmektedir. Ancak göçler sebebiyle bu artış oranı düşüktür. son yıllarda balıkesir ve bursa'da çalışmaya giden aile sayısı yüksektir.
Yakın tarihe kadar mahalledeki evler, taş malzeme kullanarak yapılan tak ya da iki katlı evler biçimindeydi. Ev bir avlu içinde bulunur ve etrafında ahır, samanlık gibi eklentiler yer alırdı. Avluya büyük bir kapıdan girilirdi. İki katlı evlerin alt katı hayvan barınağı olarak kullanılırdı. Evlerin pencereleri genelde Küçük duvarlar ise taştan ve kalındı. Damlar kiremitle örtülüydü. Günümüzde ise modern yapı malzemelri kullanılırak aynı planda evler inşa edilmektedir. Ancak evlerin alt katları hayvan barınağı olmaktan çıkarılmış, pencereler ise genişletilmiştir.
Köy halkı çoğunlukla tarım ve hayvancılıkla uğraşır. Mahallenin içme suyu şebekesi İlk1961 yılında yapılmış, 1995 yılında ise telefon bağlanmıştır. Mahallede sağlık ocağı, bakkal, kavhehane, süt toplama merkezi, kooperatif ve bir cami bulunmaktadır.
Köy halkının yardımları ve hayırseverlerin katkıları ile 2 yılda bir geleneksel köy hayırı yapılmaktadır.mahalle ilkokulu 1949-1950 yılında eğitim-öğretime başlamış, 1982 yılında ise yeni ilkokul binası inşa edilmiştir. 2008 yılında başlayan okul inşaatı bitmiş olup 2009-2010 Eğitim yılında ilköğretim öğrencilerimizin tamamı eğitime yeni okulumuzda devam temektedir. Kargın mahallesinde okuma yazma bilenlerin oranı % 95'tir.
Mahallenin toplam arazisi 16,950 dekardır ve bunun % 45'i tarım arazisidir. Köy arazisinin %25'i mera %25 orman % 2 tarım arazisi &3 fundalık ve %45 tarım dışı arazi olarak kullanlılır. Mahallede tarım faailetleri ve hayvancılık köy ekomomisinde en önemli rolü oynadığı görülüt.
Mahallede 300 hane olup topraksız aile yoktur. Her aile tarımla uğraşır.Mahallede ziraat faaliyetleri, geleneksel yöntemlerle yapılmaktadır. Tarım arazilweri genellikle köy arazisinin orta, güney ve doğu kesimlerinde yer alır. Mahallede kuru tarım yapılır. Gübre kullanımı oldukça yaygındır. Köy, tarım aletri bakımından oldukça iyi durumdadır. Mahallede tarım arazileri genellikle küçük işletmeler şeklindedir. Tarım arazileri küçük parsellerden oluşundan miras yoluyla bölünmeler etkilidir. Yetiştirilen ürünlerde çok fazla çeşitlilik yoktur. Bunun başlıça sebebi kuru tarımım hakim olmasıdır. Ürünler arasında buğday ve tütün ilk sırada gelmektedri. Mahallede ihtiyaç için sebze yetiştirilen bahçeler de yer alır.
Mahallede hayvancılık geleneksel yöntemlerle yapılır. Yakın zamana kadar köy ekonomisininin temeli hayvancılıktı. Meraların daralmasına bağlı olarak hayvancılık faaliyetleri azaldı. Eskiden Küçükbaş hayvancılık tetiştiriciliği yaygın iken bu faaliyet yerini yavaş yavaş büyükbaş hayvancılığa bırakmıştır.
Köy Bigadiç ilçe merkezine uzaklığı 12 km kadardır. Mahalleden 3 km'lik bir yol ile Sındırgı-Bigadiç yoluna ulaşılır. Köyü Bigadiç'e bağlayan yolasfalttır. Bigadiç'in haftalık pazarın kurulduğu gün, ulaşım aracı olarak genellikle köye ait minibüsler kullanılır.
Mahallede ilköğretim okulu vardır.2009-2010 Öğretim yılında öğrencilerimizin tamamı eğitime mahallesimüzde devam edeceklerdir. Mahallenin içme suyu 1999 yılında sondaj kuyusundan temin edilmektedir PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı yoktur, sağlık evi var. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum