Çağlayancerit Bozlar Köyü

Çağlayancerit Bozlar Köyü

Bozlar Köyü haberleri, Çağlayancerit Bozlar köyü güncel son dakika gelişmeleri, Bozlar köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kahramanmaraş Köyleri Arasında yer alan Bozlar Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Çağlayancerit Bozlar köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Bozlar köyü son dakika gelişmeleri, Bozlar köyüne özgü yemekler, Çağlayancerit Bozlar köyünün tarihi, Bozlar köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Bozlar köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Bozlar , Kahramanmaraş ilinin Çağlayancerit ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Bozlar  Köyü Resimleri ve Bozlar  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Çağlayancerit Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Çağlayancerit Kahramanmaraş Arası Kaç Km? Çağlayancerit Hava Durumu? Kahramanmaraş Köyleri ve Çağlayancerit Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kahramanmaraşlı iseniz Kahramanmaraş Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kahramanmaraşlı Ünlüler arasında Çıldır Bozlar  Köyünde doğan biri var mı? Çağlayancerit Doğumlu Ünlüler Kimler?

Bozlar , Kahramanmaraş ilinin Çağlayancerit ilçesine bağlı bir mahalledir. 

Bozlar ekonomisi tarım ve hayvancılık üzerine kuruludur. Yurt dışında yaşayan Bozlarlıların ekonomik katkısı da kasaba ekonomisi için önemli seviyededir. Hayvancılık son yıllarda büyük ölçüde kan kaybetmiştir. Su kaynaklarının bol olduğu dönemlerde gerçekleştirilen leziz ve nadir bulunan "sarı çeltik" tarımcılığına son verilmiştir. Kasabanın tarımsal arazilerinin kıraç bölümünde buğday ve arpa üretimi yapılmaktadır. Özgün üzüm çeşitleriyle yapılan üzüm bağcılığı gerilemiş durumdadır. Son yıllarda meyve bahçeciliği konusunda ilerlemeler yaşanmaktadır. Sulu tarım alanlarının büyük kısmında kerestelik kavak üretimi yapılmaktadır. Domates, fasulye ve şeker pancarı üretimi de yaygındır. Orta Toroslar'ın kendine özgü bitki örtüsü Bozlar ve civarında da kendisini hissettirmektedir. Nadir bulunan ardıç ormanları bu bölgenin yaylalarında yer alır. Özellikle kuzeydeki dağlik alanda yaygın olarak rastlanan kurt, ayı, keklik gibi yaban hayvanlarının sayısı bilinçsiz avlanma, ormanların azalması ve tarımsal ilaçlar gibi nedenlerle gerilemiştir.

Bozlar Çaglayancerit İlçesi sınırlarındaki bir kasabadır. Yurt dışına populasyona orantı bakımından rekor seviyede göç vermiş yerleşim birimlerinden bir tanesidir. Kasaba kültüründe çok önemli yer tutan yaylacılık son yıllarda turistik bir faaliyete dönüşmüş bulunmaktadır. Kasaba nüfusu yaz aylarında ülkenin ve dünyanın çeşitli yerlerinde yasayan Bozlarlıların akınına uğramaktadır. 2007 yılı içerisinde çok amaçlı bir köy evi tamamlanmıştır (Avrupa'da yaşayan Saray Mahallesi halkının ekonomik katkılarıyla). Bayırlı Mahallesi'nin köy evinin inşaatı ise tamamlanarak 2008 yazında hizmete açılmıştır.

Basta Kissik Vadisi olmak üzere doğal güzellikleri dikkat çekmektedir. Dokumacılık gibi yöresel el sanatları bütünüyle terk edilmiştir. Hayvancılık büyük ölçüde kan kaybetmiş, tarımsal alan ise eski önemini sürdürmektedir (kavak, şeker pancarı, buğday, domates). Kasabanın yas ortalaması (genç nüfusun ekonomik nedenlerle nüfus ihraç etmesi nedeniyle) hızla yükselmektedir. Genç nüfusun azalması etnografik ögelerin genç kuşaklara aktarılmasını engellemektedir. Iwkoyi Kur (Kor Ibo) önemli bir yöresel halk ozanı olarak yaşamını Bozlar'da sürdürmektedir.İçme suyu şebekesi vardır. Çevre yerleşkelere bağlantı yolları asfaltlanmıştır. Kasabada, özellikle de Saray Mahallesinde arsa birim fiyatları astronomik seviyededir. Geleneksel toprak damlı, iri taş duvarlı evlerin büyük bölümü yıkılmış, az sayıda kısmı ise metruk durumdadır. Kasabada tarımın can damarı olan Aksu Çayı küresel ısınmanın ve bilinçsiz su kullanımının etkisiyle yok olma seviyesine gerilemiştir. Aksu Çayı'nın içinde ve çevresindeki doğal hayat büyük ölçüde tehdit altında bulunmaktadır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.