Çarşamba Çaltı Köyü

Çarşamba Çaltı Köyü

Çarşamba Çaltı Köyü haberleri,Çaltı köyü güncel son dakika gelişmeleri,Çaltı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler,Samsun Köyleri Arasında yer alan Çaltı köyünde vefat edenler,köyün eski adı haberimizde.

Çarşamba Çaltı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çaltı köyü son dakika gelişmeleri, Çaltı köyüne özgü yemekler, Çarşamba Çaltı köyünün tarihi, Çaltı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çaltı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çarşamba , Samsun ilinin İlkadım ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız  Çaltı Köyü Resimleri ve  Çaltı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

İlkadım Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Çarşamba  Samsun Arası Kaç Km? İlkadım Hava Durumu? Samsun Köyleri ve İlkadım  Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizde ki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Samsun'lu  iseniz Samsun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Samsun Ünlüler arasında  Çarşamba Çaltı Köyünde doğan biri var mı? Çarşamba  Doğumlu Ünlüler Kimler?

ÇALTI KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Çaltı  , Samsun ilinin Çarşamba ilçesine bağlı bir mahalledir.Köy, adını sahil şeridinden sonra, kumluk arazi de yetişen dikenli çaltı ağacından almaktadır. Köy, Cumhuriyet döneminden sonra, bataklıkların DSİ tarafından kurutulması neticesinde tarım arazileri sel baskınından kurtarıldığında, kesin yerleşime açıldığı bilinmektedir. Köy Çaltı Köyü`nün Karadeniz`le olan sahil şeridi vardır. Bu sahil şeridi kıyı plajları için çok uygun olup, özellikle Asarcık`lı göçmenlerin yaşadığı, Asarcık Mahalle`sinden giden yoldan deniz`e gidilmesi tavsiye olunur. Sahil de yazları işletilen ve balığın her çeşidini bulabileceğiniz küçük deniz gazinoları vardır. Köy, sahil şeridi boyunca, karadan tatlı su bataklıkları ve göllerle çevrili olduğundan, kış aylarında kanatlı kuş türü avcılığı yapılır. Tatlı su yatakları yaz aylarında, DSİ nin açtığı kanallar sayesinde tatlısu balıkçılığı halen devam etmektedir ve balıkları tutmak için şehrin dört bir yanından insanlar bu köye akın etmektedir.Çarşambanın diğer köylerinde olduğu gibi düğünlerde en mühim yemek "keşkek"`tir. Keşkek iyicins buğday yarmasının sulu kazanca kaynatılarak, güdel denilen kürek görünümlü bir nesne ile devamlı karıştırılarak pişirilir. Bu karıştırma ile yarmalar lapa bir hal alır, sonra bu lapa nın içersine kemiksiz tavuk eti ilave edilir. Karıştırma işi devam eder. Tabaklara servis edilen keşkeğin üzerine eritilmiş tereyağı ( yayık yağı)dökülür.Bu yemeğin sıcak olarak yenilmesini tavsiye ederim.Samsun iline 30 km, Çarşamba ilçesine 23 km uzaklıktadır.Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köy sahil şeridinde olduğu için özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında yağmur sıkıntısı çekilir. Çünkü Deniz yağmur bulutlarını Karadeniz`i çevreleyen canik dağlarına sürükler. Kışın soğuk ve yazın da ılık rüzgar hemen hemen günün her saatinde denizden karaya eser.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Özallı yıllardan sonra kapalı besi ahırlarının yaygınlaşması neticesinde köy halkı kalkınmış olup, kum mahallesi halkının yukarı köylere amele olarak gitmeleri sona ermiştir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum