Çarşamba Gülyazı Köyü

Çarşamba Gülyazı Köyü

Çarşamba Gülyazı Köyü haberleri,Gülyazı köyü güncel son dakika gelişmeleri,Gülyazı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler,Samsun Köyleri Arasında yer alan Gülyazı köyünde vefat edenler,köyün eski adı haberimizde.

Çarşamba Gülyazı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gülyazı köyü son dakika gelişmeleri, Gülyazı köyüne özgü yemekler, Çarşamba Gülyazı köyünün tarihi, Gülyazı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gülyazı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çarşamba , Samsun ilinin İlkadım ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız  Gülyazı Köyü Resimleri ve  Gülyazı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

İlkadım Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Çarşamba  Samsun Arası Kaç Km? İlkadım Hava Durumu? Samsun Köyleri ve İlkadım  Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizde ki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Samsun'lu  iseniz Samsun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Samsun Ünlüler arasında  Çarşamba Gülyazı Köyünde doğan biri var mı? Çarşamba  Doğumlu Ünlüler Kimler?

GÜLYAZI KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Gülyazı  , Samsun ilinin Çarşamba ilçesine bağlı bir mahalledir.

Mahalle, tarihi olarak oldukça yeni bir mahalle olup mahallede herhangi bir tarihi eser bulunmamaktadır. Önceleri ormanlık ve mera olan arazilerin yerleşime açılmasıyla 1950'lerden sonra yerleşim yoğunluk kazanmıştır. 1996'da Ordu Mahallesi'nden ayrılarak kurulmuştur. Eski adı Sarımsakyazı idi. Mahallede bol olan gül isim olarak tercih edilmiştir. Öyle ki her evin önü mutlaka güllerle bezelidir. Sarımsakyazı ismi ise mahallenin merasında (yazı) yabani olarak yetişen sarımsaklar nedeniyle verilmiştir.

Mahallede imece usulü yaygındır. Bu şekilde tarım alanında güçlüklerin önüne geçilmiştir.

Mahallede kara lahana (pancar) bol miktarda tüketilmektedir. Pancarın dolması, yemeği, turşusu, kapaması, gürcü pancarı yemeği... yapılmaktadır. Ayrıca mahallede yerel yeşilliklerden çeşitli yemekler yapılmaktadır. Bunlar; galdirik, gazayak, baldıran, ısırgan, hoşgıran...

Çarşamba'ya özgü olan fasulye turşusu kavurması mahallede çokça yapılmaktadır. Un çorbası ve yağlaç diğer önemli yemeklerdir.

Düğünler daha çok mevlütlü yapılmaktadır. Düğün iki güne yayılır. Genelde hafta sonları yapılmakla beraber son zamanlarda hafta içinde de ilçe merkezindeki düğün salonlarında da düğün yapılmaktadır.

Bayramlarda mahalle halkı bir araya gelir ve sıcak anların yaşanmasına vesile olur. Bayram namazı sonrası cami önünde bayramlaşmalar yapılır. Evlerden getirilen tatlılar yenir. Mahalleden olup da dışarıda çalışan ve veya mahalle dışından gelenler mahalledekilerle görüşüp bayramlaşmış olur.

Mahalle etnik bakımdan çeşitlilik göstermekle birlikte, bu, ilişkilerde herhangi bir soruna neden olmamaktadır. Yani mahalle halkı birlik ve dayanışma içerisindedir. Mahalle halkı bir arada yaşamaktan mutludur.

Gülyazı Mahalleninde ilkokulda bulunan okul kitaplığı dışında kütüphane bulunmamaktadır.Samsun iline 49 km, Çarşamba ilçesine 14 km uzaklıktadır. Kuzeyinde Muşçalı, güneyinde Soğucak, batısında Ordu Mahallesi, doğusunda ise Muslubey mahallesi(Salıpazarı) yer almaktadır. Muslubey mahallesi ile Büyük Dere (Muslubey Deresi)üzerine kurulu köprü vasıtasıyla ulaşım sağlanmaktadır. Ayrıca mahalle işlek bir yol üzerinde bulunmaktadır. Mahallenin kendi ormanı ve merası bulunmaktadır. Mahallede ayrıca iki dere (büyük dere ve küçük dere) bulunmaktadır, bunlar güney-kuzey yönünde akmaktadırlar ve mahalleden çıkmadan birleşmektedirler. Bu iki dere harici kışın akan ancak yazın kuruyan ve bu iki dereyi besleyen birçok kol bulunmaktadır. Büyük dere Muhçalı mahallesinde Yeşilırmakla birleşmektedir. Mahalle Canik Dağları'nın eteklerinde kurulmuştur, nispeten düz bir arazidir. Mahallenin Soğucak mahallesi ile sınırını Canik Dağlarının başlangıcı oluşturmaktadır.Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kapanmıştır isteyenler taşımalı eğitimden de yararlanmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır fakat sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır. Mahalle içinde bazı yollar asfalt değildir. Cami tek minareli, üç şerifelidir. Mahalleden Çarşamba'ya gün içinde sabah ve öğle saatlerinde minibüsle ulaşılabilir. Çarşamba'dan ise mahalleye dönüşler öğle ve akşam gerçekleşmektedir. Minibüsler Yeniköprü ayağından kalkmaktadır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.