Çarşamba Oymalı Köyü

Çarşamba Oymalı Köyü

Çarşamba Oymalı Köyü haberleri,Oymalı köyü güncel son dakika gelişmeleri,Oymalı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler,Samsun Köyleri Arasında yer alan Oymalı köyünde vefat edenler,köyün eski adı haberimizde.

Çarşamba Oymalı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Oymalı köyü son dakika gelişmeleri, Oymalı köyüne özgü yemekler, Çarşamba Oymalı köyünün tarihi, Oymalı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Oymalı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çarşamba , Samsun ilinin İlkadım ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız  Oymalı Köyü Resimleri ve  Oymalı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

İlkadım Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Çarşamba  Samsun Arası Kaç Km? İlkadım Hava Durumu? Samsun Köyleri ve İlkadım  Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizde ki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Samsun'lu  iseniz Samsun Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Samsun Ünlüler arasında  Çarşamba Oymalı Köyünde doğan biri var mı? Çarşamba  Doğumlu Ünlüler Kimler?

Oymalı KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Oymalı  , Samsun ilinin Çarşamba ilçesine bağlı bir mahalledir.

Mahallenin eski adı Yaveyli mahallesidir. Zamanla çağdaşlamaya gidilince oymalı olmuştur.

Keşkek yemeği düğünlerinde meşhurdur. Büyük kazanlarda pişirilir üzerine yağ yakılarak, plav, hoşaf, baklava, etli yemek ile düğün yemeğini tamamlar. Kaz yetiştirilir ve tiridi yapılır. Kazın yağlı kısmı küplere vurularak yağ ihtiyacı karşılanır. Mısır unundan yapılan bazlamaç ekmeği meşhurdur. Mısırı öğütmek için değirmenler vardır. ilk değirmen Cemil ŞENSOY ve Yunus ARSLAN tarafından 1952 yılında kurulmuştur.Ve değirmen kullanılmaya Fehmi ARSLAN tarafından hala dewam etmektedir. Mehdi Akçaoğlu'nun oğulları Ahmet, Nizametti, mustafa ve zekai akçaoğlu tarafından şimdilerde işletilen, ırmağın kenarında bir değirmen daha vardı.

Oymalı mahallesinin Sindeli mahellesinde bir camisi vardır. Merkez camisi ahşap ve batonarme camiiden sonra minareli yeni camisinin inşaatı bitmek üzere. Camii kültür yaşamında önemli bir yere sahiptir; bayram namazları hep birlite kılınır, bu ortamda küskünler bibiriyle barıştırılır. Mahallenin ihtiyar heyeti camiide toplanır ve önemli kararları burada verir. 1985 öncesinde cuma namazı cuma camii olarak bilinen seyhabil'de, ırmağın kenarında yer alan ve Çarşambanın asri mezarlığının içinde yer alan çivisiz camiinin bir berzeri olan camii ve yanındaki tekke insanların ziyaret etteği ve adağını kestiği yer olmuştur. Şimdilerde bu tekkeyi betonarme yapmışlar, keşke ahşap kaplayıp baraka halinden kurtarsalar. Tekke ve civisiz camiinin çevresinde çok eski zamanlara dayanan ve hala kullanılan bir mezarlık bulunmaktatır. Mahallenin camii her iki camiinde diyanetten kadrolu imamlar bulunmaktardır. Hocalarımız; Rüştü hoca, kuran, talim ve tecvit dergi verirdi. Nuri hoca yıllarca hizmet verdi. şimdilerde İhsan hoca güzel sesi ve manidar hizmetleriyle yeni camide görevine devam etmektedir. Köy ilköğretim okulu taşımalı eğitim sistemi başlayınca kapanmış oldu.Samsun iline 35 km, Çarşamba ilçesine 5 km uzaklıktadır. 3 km Taflı tarafına gidildiğinde Karadeniz otabanına bağlanmış olur.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Uzun döNem tarlalarda çeltik (pirinç) yetiştirilmiştir. Şimdilerde fındık tarlaları yaygınlaşmıştır.

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.