Çat Sarıkaşık Köyü

Çat Sarıkaşık Köyü

Sarıkaşık Köyü haberleri, Çat Sarıkaşık köyü güncel son dakika gelişmeleri, Sarıkaşık köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Sarıkaşık köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Çat Sarıkaşık Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Sarıkaşık Köyü son dakika gelişmeleri, Sarıkaşık Köyü ne özgü yemekler, Çat Sarıkaşık Köyü nün tarihi, Sarıkaşık Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Sarıkaşık Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Sarıkaşık Köyü , Erzurum ilinin Çat ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Sarıkaşık Köyü Resimleri ve Sarıkaşık Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Çat Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Çat Erzurum Arası Kaç Km? Çat Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Çat Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Çat Sarıkaşık Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Çat Doğumlu Ünlüler Kimler?

Sarıkaşık, Erzurum ilinin Çat ilçesine bağlı bir mahalledir.Mahallenin adı Rumlarda kalmadır eski adı Karikom dur, yeni adı Sarıkaşıkmahallesi geçmişi hakkında bilgi yoktur. ancak birinci dünya savaşında mahallesi terk etmişler ve savaş sonrası köye geri gelmişler. o arada mahallede Rumlar ve Ermeniler yaşamışlar.yaşamışlar. Bizans ve Roma dönemi ait kalıntılar halen vardır.Mahallenin üst tarafında çok büyük dolma tepe bulunmaktadır.mahallenin içinde iki dere geçmektedir.Bu tepe köye hakim bir tepedir.Kim nereden gelirse gelsin köye, buradan görebilirsin.Mahallenin üç tarafı büyük dağlarla kaplı özelikle güney ve kuzeyinde iki büyük dağ bulunmakta.güneydeki BEROJ yani güney demek. Kuzeydekide ZIMAK, kuzey demek.Mahallenin Dağlarında Mantar, Işkın, Çaşır, çiriş bulunmaktadır.özelikle Mantarı çok lezzetli olur.Bu mantar kın-kor denilen bir bitkinin kökünden çıkar.Ayrıca dağlarda az miktarda ormanda bulunmaktadır.Son denemelerde arıcılık mesleği oldukça gelişti.Dağlarda yaban hayatında bulunmakta ayı, kurt, tilki, vs benzer hayvanlarda var yaşam sürdürmektedirler.
Mahallenin gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.halkı Butikan aşiretindendir.geçmişleri alevidir.bundan yaklaşık 200 veya 250 yıl önce Sünni olmuşlar.Çatın en zengin köylerinden dir. Yaylaları meşhurdur.meraları ve otlakları çok geniştir.geçim küçük baş hayvancılıktır.tarihi Bizanslarla dayanmaktadır.mahallenin üs kısmında kale var(toprak altında).sanırım Bizans döneminde manastır olarak kullanılmıştır. Köy camisi yapılırken temelden üç dört tane Bizans altını çıktı.ortası çukur bayan resmi iki örüklü elinde kamçı vardı.hatırladığım kadarıyla....yemekleri bayram günlerinde hamurla tandırda yapılan parğaçları çok lezzetli olurdu.içi yoğrulur sarımsak ve tere yağı dökülürdü.bu çok hoş bir gelenekti.halen daha yapılıyor.cemaat topluca gider yerdi.mahallenin komplesi akrabadır ayrıca iki mezraası vardır.Mahallenin Halkı BUTİKİYAN aşiretine mensuptur.Son zamanlarda çok göç vermiş.Özelikle yeni evlenen genler iş bulmak ve çalışmak için büyük şehirlere yerleşmişlerdir.
Erzurum il merkezine 89 km, Çat ilçesine 37 km uzaklıktadır.Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Hayvancılığa elverişli olan Sarıkaşık'ta, son zamanlarda arıcılık faaliyetleri gelişmektedir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Mahallede, mahallede sekiz yılık okul vardır ve hizmet vermektedir Mahallenin içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt değil mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.ayrıca cep telefon şebekesi vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.