Çat Tuzlataşı Köyü

Çat Tuzlataşı Köyü

Tuzlataşı Köyü haberleri, Çat Tuzlataşı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Tuzlataşı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Tuzlataşı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Çat Tuzlataşı Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Tuzlataşı Köyü son dakika gelişmeleri, Tuzlataşı Köyü ne özgü yemekler, Çat Tuzlataşı Köyü nün tarihi, Tuzlataşı Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Tuzlataşı Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Tuzlataşı Köyü , Erzurum ilinin Çat ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Tuzlataşı Köyü Resimleri ve Tuzlataşı Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Çat Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Çat Erzurum Arası Kaç Km? Çat Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Çat Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Çat Tuzlataşı Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Çat Doğumlu Ünlüler Kimler?

Tuzlataşı, Erzurum ilinin Çat ilçesine bağlı bir mahalledir.Şu an Mahallede Nüfus Eden Ailelerin bilinen yerleşimi yaklaşık 400 yıl öncedir. Fakat en az 1000 yıllık mimari yapılar içermektedir. Eski adi "şorax" tır. Mahallenin bulunduğu mevkinin son yüzyıllarda ardıç ormanları bakımından zengin olduğu bilinmektedir ve bu ağaçlar geçmişte mimari çalışmalarda kullanılmıştır. Mevcut durumda harabeye dönen eski yapılarda bu duruma ilişkin örnekler bulunmaktadır. Bu bulgular mahallenin tarihine ilişkin somut veriler içermektedir.Ayrıca osmanlı zamanından kalma birçok mimari eser bulunmaktadır fakat bu eserlerden sadece bir kaçı zamanımıza gelebilmiş ve harebe şeklindedirler.
Geleneksel Kürt Kültürü açısından zengin bir köy olmakla beraber köy halkının tamamı Kürtçenin kurmanci lehçesi konuşmaktadır.Çok eski zamanlardan kalma kültürleri hala köy içerisinde devam ettirmektedirler. Bu geleneği devam ettirmek için köy büyükleri elinde geleni yapmaya gayret etmektedirler.
Erzurum il merkezine 72 km, Çat ilçesine 22 km uzaklıktadır.Dağlık alanlar çoktur.Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Buna rağmen yaz aylarında sıcaklık 30 C nin üzerine çıkmamakla beraber kış ayları uzun, soğuk ve sert geçmektedir. Kar kalınlığı ortalama olarak 2–3 m arasında değişir. Ağustosun sonlarına kadar yükseklerde kar ın kalkmadığı gözlemlenmektedir. Yöre ye özel bitki ve ağaç türleri ; Palamut Ağaçları, Ardıç Ağaçları, Meşe Ağaçları ,Çiğdem, Nergis, Kardelen. Nisan ayı Her tarafın 1001 çeşit çiçeklerle büründüğü bir " şorax " ayıdır.
Nüfusunun tamamı Kürt'tür. Mahalledeki nüfusu (Mala Aqo, Mala Hemo, Mala Musa, Mala Xıdo, Mala Mıxdo, Mala Cami, Mala Reşo, Mala MehmeAliye pire v.s.) aileler oluşturur. Mevcut zaman diliminde mahallede 63 hane bulunmaktadır. ancak son zamanlardaki göçler de düşünüldüğünde 400 hane yi geçmektedir. Yukarda adı geçen bazı ailelerin mahallede hiçbir varisi kalmamıştır.
Mahallenin ekonomisi 1970 lere kadar tarım ve hayvancılığa dayalı iken günümüzde ise tarım ortadan kalkmış hayvancılıksa yaygın bir biçimde küçükbaş olarak tercih edilmektedir. coğrafyanın küçükbaş havyancılığa daha uygun olması bunun başlıca sebebidir.
Mahallede ilköğretim ve orta okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi faaliyete geçmiştir kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol stabilize olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.