Divriği Eskibeyli Köyü

Divriği Eskibeyli Köyü

Eskibeyli Köyü haberleri, Divriği Eskibeyli köyü güncel son dakika gelişmeleri, Eskibeyli köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Eskibeyli Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve daha fazlası haberimizde.

Eskibeyli, Sivas ilinin Divriği ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Eskibeyli Köyü Resimleri ve eskibeyli köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Divriği Eskibeyli köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Eskibeyli köyü son dakika gelişmeleri, Eskibeyli köyüne özgü yemekler, Divriği Eskibeyli köyünün tarihi, Eskibeyli köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Eskibeyli köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Akıncılar Eskibeyli Köyünde doğan biri var mı? Divriği Doğumlu Ünlüler Kimler?

Divriği Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Divriği Sivas Arası Kaç Km? Divriği Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Divriği Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle

ESKİBEYLİ KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Eskibeyli, Sivas ilinin Divriği ilçesine bağlı bir köydür. Sivas iline 207 km, Divriği ilçesine 30 km uzaklıktadır. Divriği ilçesinin kuzey doğusunda yer alır.

Deli dağ, Merendi ve Fıdıl dağları uzantısının merendi dağı eteklerinde ve dağlardan toplanıp gelen iki dere yatağının oluşturduğu vadide kurulmuştur. Akmeşe, Kayacık, Maltepe köyleriyle sınır komşusudur. Karayolu ile Almeşe ve Maltepe köylerine bağlanmıştır.

Eskibeyli'nin önceki adı Norşun'dur. Ne yazık ki köyün kuruluşu ile ilgili tarihi bilgileri elde edemediğimiz için yaşayan tarihimizn bilgileri ile yetinmek zorundayız.

Ancak şu kadarını söyleyebiliriz ki 1850 li yıllarda çeşitli gruplarca oluşturulmuş bir köy olduğu süregelen bir söylemdir. Çevresi yüksek dağlarla çevrili ve tarım alanları dere yataklarından ibaret olan köy, uzun yıllar kapalı köylülüğün en tipik örneklerini yaşayarak yoğun biçimde hayvancılıkla, çay kenarlarında ve orman açarak edinebildikleri kıraç tarlalarda tarımla sebze ve meyvecilikle yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Dere kenarlarını yoğun bir biçimde ağaçlandıran köylülerimiz, özellikle yetiştirdikleri Norşun armudu, elma ve sebzeleri ile ilçemizde ünlenmişlerdir. Bizlere bıraktıkları bir başka ünleri de keklik avcılığındaki başarı öyküleridir. köyün bu yıllarda en büyük ekonomik değerinin meşe ağacı oluşturmaktadır. Öyle ki uzun yıllar köy çevresindeki ve komşu mezralardaki tüm meşe ormanları kesilerek Divriği ilçesinin yakıt ihtiyacını karşılamıştır.

1970’li yıllara kadar devam eden meşe odunu ticareti sonucunda günümüzde çalılıklarla çevrili bir köy kalmıştır. 1960 yıllarına kadar 120 hane olan köyde ataerkil yapının katılığından olacak ki köy dışına pek göç olmamış, gençler ancak kış aylarında 3-5 aylığına geri dönmek üzere İstanbul’a çalışmaya gitmişlerdir.

Kentlerde kalıp yerleşen olmamıştır. 1953 yılında yapılan köy ilk okulunun mezunlarını vermesiyle ve ülkedeki 1960 sonrası yaşanan genel değişime paralel olarak geleneksel kapalı köy yapısı kırılmaya başlamış, yeni kuşaklar okumak ve iş bulmak amacı ile kentlere yönelmişlerdir. Böylece çok geçte olsa köy üretim ilişkilerine girebilmiştir.

Göç edenlerin büyük bir bölümü İstanbul’a olmak üzere, Ankara ,İzmir ve Antalya’ya yerleşmişlerdir. Halen köyde kalan yaşlılarda kentlerdeki yakınlarının destekleriyle mütevazı bir biçimde minyatür köylülüğü sürdürmektedirler.

Tarım ve hayvancılığın çok güç ve ilkel koşullarında yapıldığı köyde bir kalkınma kooperatifi kurulmuşsa da başarılı olamamıştır. Böylece nüfus artışı ile birlikte 1970’li yıllarda yoğun göç vermeye başlayan köy 15-20 haneye düşmüştür.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.