Divriği Güneyevler Köyü

Divriği Güneyevler Köyü

Güneyevler Köyü haberleri, Divriği Güneyevler köyü güncel son dakika gelişmeleri, Güneyevler köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Güneyevler Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve daha fazlası haberimizde.

Güneyevler, Sivas ilinin Divriği ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Güneyevler Köyü Resimleri ve güneyevler köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Divriği Güneyevler köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Güneyevler köyü son dakika gelişmeleri, Güneyevler köyüne özgü yemekler, Divriği Güneyevler köyünün tarihi, Güneyevler köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Güneyevler köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Akıncılar Güneyevler Köyünde doğan biri var mı? Divriği Doğumlu Ünlüler Kimler?

Divriği Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Divriği Sivas Arası Kaç Km? Divriği Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Divriği Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle

GÜNEYEVLER KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Güneyevler, Sivas ilinin Divriği ilçesine bağlı bir köydür. Sivas iline 188 km, Divriği ilçesine 11 km uzaklıktadır. Güneyevler'in komşu köy ve mezralara uzaklıkları ise; Kayaburun köyüne 1,8 km, Dumluca köyüne 3,4 km, Ahi mezrasına 2,1 km, Uzunbağ köyüne 4,9 km, Güresin köyüne 2,0 km.dir.

Güneyevler'in deniz seviyesinden yüksekliği 1087 metredir. Bulunduğu boylam 38.0500 dir ve enlemi 39,3167 dir.

Köyün tarihçesi ile ilgili elde çok somut bilgiler bulunmamaktadır. Ancak köy çok eski bir yerleşim yeri olduğu bilinmektedir. Arkeolojik bulgulardan da anlaşıldığı kadarıyla yöremizde ilk yerleşim Neolotik Çağa (M.Ö.8000-5500) değin uzanmaktadır.

Yöremizde MÖ.2000 yıllarında Hititliler, MÖ.1200 Frigliler daha sonrasında Lidyalılar, Persler ve Romalılar (Roma İmparatorluğu bölününce MÖ.376 Yöremiz Doğu Romanın yani Bizans İmparatorluğunun hakimiyetine girmiştir.

1071 Malazgirt Savaşı sonrasında Anadolu Selçuklu devletinin kurulmasıyla yöremiz ilk defa türklerin hakimiyetine girmiştir. 1243 Kösedağ savaşında Selçuklular Moğollara yenilince bölge Moğol hakimiyetine girmiştir. Beylikler kurulunca yöremiz Mengücekoğulları beyliğinin hakimiyetinde kalmıştır ve bu dönem yöremiz en parlak dönemini yaşamıştır. Memluklular sonrasında Osmanlıya katılan yöremiz Asırlar boyu Osmanlı İmparatorluğunun hakimiyetinde kaldıktan sonra malum, kurtuluş savaşı sonrası Türkiye Cumhuriyetinin kurulmuş ve bugüne gelinmiştir.

Zamanla köyden kente göçle birlikte çevre köylerden de birlikte köye yerleşenlerde olmuş ve kabine ağalarının da parçalanması sonucu kozmopolit bir köy nüfusu oluşmuştur.

Memleketimizin her yerinde olduğu gibi Güneyevler köyünde de köyden kente göç büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Göç verilen şehirlerin başında İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropol şehirler bulunmaktadır. Bunların yanında köyden gerek görevi dolayısıyla gerek iş amacıyla gerekse öğrenci okutmak amacıyla diğer şehirlerimize ve ilçemiz Divriği’ye göç olayları yaşanmıştır. Şu an köyde 2002 seçimlerine göre 200 nüfus 147 seçmen ve 80 hane ayrıca köye bağlı olan Ahi mezrasında ise 60 nüfus 47 seçmen ve 20 hanenin bulunduğu tespit edilmiştir. Köy halkının %70’ni yaşlılardan oluşmaktadır.

Güneyevler Köyü Divriği’nin güneybatısında ve Divriği’ye 13 kilometre uzaklıktadır. Kalenin güney yamaçlarına kurulu 80 haneli bir şirin bir yerleşim yeridir. köyün eski adı Erşün’dür.

Köşevenk,Ağaçören, Dereyayla, Muazim gibi yaylalara ve Gevurçukuru, Susuzlar, Şehirköprüsü, Harkbaşı, Kesikköprü, Şehirköprüsü, Hars, Tahtalıköprü, Sair, Sinor, Yazı, Dere, Gürel, Barkel, Gıratepe, Aslançukuru, Korkumpost, Acıpınar, Kerpiçlibağ, Koçağan, Kapıölü, Kovalık, Değirmenönü gibi çok geniş bir arazilere ve meralara sahiptir. köyün geçim kaynağı tarım, hayvancılık, arıcılık vs. dir. köyde eskiden daha çok olan kuru tarım yerini sulu tarıma bırakmıştır. Şu an da hala sulu ve kuru tarım yapılmaktadır.

Genelde buğday, arpa, yem bitkisi olarak da yonca, fiğ, ekilir. Bunun yanında fasulye, patates, kavun, karpuz, salatalık, domates gibi sebzeler yetiştirilir ve divriğinin önemli ölçüde ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bitki örtüsü olarak genelde bozkır olup çalı, ardıç, meşe, kuşburnu, alıç, sürsülük ve yaban armudu, keven vs. bitki örtüsü göze çarpmaktadır.

Köyde hayvancılık olarak yaylım hayvancılığı yapılmakta olup eskiden olan sürülerin yerini büyükbaş hayvancılık almıştır. Ancak köy arazi ve otlaklarımızın çok fazla olmasına rağmen verim çok düşük olup besiye dayalı yapıldığından veya ilkel olarak yapıldığından ciddi verim alınamamaktadır. köyde son zamanlarda arıcılık faaliyetlerinin arttığı gözlenmektedir.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.