Dursunbey Karapınar Köyü

Dursunbey Karapınar Köyü

Karapınar Köyü haberleri, Dursunbey Karapınar köyü güncel son dakika gelişmeleri, Karapınar köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Balıkesir Köyleri Arasında yer alan Karapınar köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Dursunbey Karapınar Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Karapınar Köyü son dakika gelişmeleri, Karapınar Köyü ne özgü yemekler, Dursunbey Karapınar Köyü nün tarihi, Karapınar Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Karapınar Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Karapınar Köyü, Balıkesir ilinin Dursunbey ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Karapınar Köyü Resimleri ve Karapınar Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Dursunbey Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Dursunbey Balıkesir Arası Kaç Km? Dursunbey Hava Durumu? Balıkesir Köyleri ve Dursunbey Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Balıkesirlı iseniz Balıkesir Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Balıkesirlı Ünlüler arasında Dursunbey Karapınar Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Dursunbey Doğumlu Ünlüler Kimler?

Dursunbey içesine bağlı bir mahalledir.

Karapınar, Balıkesir ilinin Dursunbey ilçesine bağlı bir köy iken Balıkesir'in Büyükşehir olması dolayısıyla mahalle haline gelmiştir..
Eski adı Konarı'dır. Mahallenin bulunduğu yerden eski Dursunbey yolu geçmektedir.Akbaşlar'dan geçen yeni yola 6 km. mesafededir. Kuruluşu 1862-1864 yıllarına dayanmaktadır. Ahmet Vefik Paşa'nın Bursa valiliği sırasında bölgedeki konar göçer aşiretleri iskana zorlaması üzerine yayla olarak kullandıkları bu alana yerleşmişlerdir. Arşiv kaynaklarına göre Şehitli Yörükleri ile ilgili bilgiler 1450-1500 yıllarına kadar inebilmektedir. Bu tarihlerde Kütahya sınırlarında yaşamaktadırlar. Köyü ilk oluşturan 3-4 ailedir. Bu aileler bugün Mahalleden, Fen, Mercan, Duran, Gezer ve Kara soyadını taşıyan ailelerdir. Nüfus kayıtları 1905 yılında tutulmaya başlandığı için sadece o yıldan itibaren yaşayanların nüfus bilgisi bulunmaktadır. Karapınar Köyü, I. Dünya ve Kurtuluş Savaşlarında 14 şehit vermiştir. 1970'li yıllara kadar canlı olan köy hayatı bu tarihten sonra yoğun bir göçe sahne olmuştur. Göçenlerin büyük çoğunluğu Balıkesir'e gitmektedir.
Mahallenin orta oyunları ünlenmiştir.Yörük kültürü canlı olarak yemeklerde, giyimde, geleneklerde yaşamaktadır.Çevredeki Şehitli köyleri ile (Hacıahmetpınarı,Gazellidere, Meydançayırı, Gölcük, Karahaliller) sıkı bir kültürel alış-veriş vardır. Evlilik bağları genelde bu aynı yörük aşiretinden olan köylerle yapılmıştır. İç Ege'deki tüm yörük köylerindekine benzer yaşam göze çarpar.
Balıkesir il merkezine 70 km, Dursunbey ilçesine 23 km uzaklıktadır. Köy Ege Bölgesi sınırları içinde kalmaktadır. Yükseltisi 800-900 metredir, 1000 metreyi aşan noktalar vardır. Arazisine bakılınca bir dağ mahallesi olduğu açıktır.Çevresinde meşe ve ardıç ormanları yaygındır.
Mahallenin iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.İlkokul 1964 yılında açılmıştır. 65-70 öğrenciye kadar çıkmışken mahalleden yaşanan yoğun göç dolayısıyla mevcut azalmış, 90'lı yıllarda okul kapanmış, taşımalı eğitime geçilmiştir.
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.80'li yıllara kadar canlı olan köy hayatında futbol önemli yer tutmaktaydı.
Halk oyunları mahallenin önemli bir parçasıdır. Bengi oyunu farklı versiyonu ile oynanmaktadır.Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır. Elektrik ve telefon 1974'te gelmiştir.
Karapınar mahallesinde Türk Telekom un anten alt yapısı ve telsiz iletişim hatlarıyla beraber Türkiye'nin 3 büyük GSM şirketinin Turkcell Avea ve Vodafone mobil telefon hatları bulunmaktadır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.