Elbistan Çatova Köyü

Elbistan Çatova Köyü

Çatova haberleri, Elbistan Çatova köyü güncel son dakika gelişmeleri, Çatova köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kahramanmaraş Köyleri Arasında yer alan Çatova Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Elbistan Çatova köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çatova köyü son dakika gelişmeleri, Çatova köyüne özgü yemekler, Elbistan Çatova köyünün tarihi, Çatova köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çatova köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çatova , Kahramanmaraş ilinin Elbistan ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çatova Köyü Resimleri ve Çatova köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Elbistan Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Elbistan Kahramanmaraş Arası Kaç Km? Elbistan Hava Durumu? Kahramanmaraş Köyleri ve Elbistan Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kahramanmaraşlı iseniz Kahramanmaraş Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kahramanmaraşlı Ünlüler arasında Çıldır Çatova Köyünde doğan biri var mı? Elbistan Doğumlu Ünlüler Kimler?

Çatova , Kahramanmaraş ilinin Elbistan ilçesine bağlı bir mahalledir. 

Eski adı "Maraba" olup. 1973 yılında, coğrafi konumundan dolayı "Çatova" adını almıştır.tarihi 1250yıllarına dayanır.İlhanlılar ve Memlukluler arasındakı savaşta burada yerleşim merkezının olduğu iskendurun'da yaşayan 1954 yılında bir tarihçi köy halkından Mevlüt yıldız durumu izah etmiştır.Osmanlı dönemınde de Elbistan'nın merkezi mahallesi olup Osmanlı kadısı tarafından ferman verilip cuma namazı kılınıyormuş.Köyun eski camii nin olduğu yerde bir pınarın olduğu gül kız bacı isimli bilir kişi tarafından söylenmektedir.Cumhuriyet dönemine geçiş tarihinde 140 haneli(1914]köydür. İsmide Maraba olarak Selçuklular tarafından verilmiş günümüzde icarda denilen çifçilik sistemınden gelmektedir.

OĞUZ TÜRKMEN kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Yemekleri: Bölgede genel olarak bulgur, patates ve et yemekleri tüketilmektedir. "içli köfte, içli kıyma, kıyma (elbistan tavası meşhurdur) , kömbe(bir çeşit cevizli ve susamlı kurabiye) meşhur yemekleridir. Bunun yanında aban aşı, gendime çorbası, yağl omaci, davar sayılabilir.

Düğün: Mahallede düğünler 3 gün sürer. Cuma günü, Cuma Namazının ardından başlar ve pazar sabah gelinin getirilmesi, misafirlere yemek verilmesi ve takı töreninin ardından sona erer.
Cuma akşamı, her iki taraf da kendi evlerinde çalgılı eğlence düzenler.
Cumartesi sabah kuaför, fotoğraf gibi hazırlıkların ardından o gece düğün salonunda iki aileyi bir araya getiren çalgılı eğlence düzenlenir. Bu gece "Kına gecesi" olarak adlandırılır. Kına yakılır.
Ertesi gün, pazar günü sabah erkek tarafı toplanır ve saat 10 civarı araba konvoylarıyla kız evine yola çıkılır. Evde hazır bekleyen kız ailesi, ufak şartların yerine getirilmesinden sonra kızı aileye teslim eder. Kızı alan erkek tarafı 50 veya daha fazla sayıyı bulan konvoyla gelini gezdirirler ve damat evine gelinir. Burada misafirlere yemek verilir. Ardından takı töreni gerçekleşir ve düğün dağılır.
Ayrica bir de "Bey(bâ) gecesi" vardIr. Halk arasında "damadın başı" diye adlandırılır. Bu gecede de özel oyunlar ve ağır şakalar yapılır. Özellikle damadın yakınlarına, eğlencelerde çalgı olarak davul, zurna veya orkestra kullanılır.
Mahallenin kendine özgü gelenekleri ve renkli simaları ayrı bir şivesi de vardır.Mahallede ilkokul ve ortaokul vardır. Mahallede 3 cami bulunmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.