Gemerek Keklicek Köyü

Gemerek Keklicek Köyü

Keklicek Köyü haberleri, Gemerek Keklicek köyü güncel son dakika gelişmeleri, Keklicek köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Keklicek Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Gemerek Keklicek köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Keklicek köyü son dakika gelişmeleri, Keklicek köyüne özgü yemekler, Gemerek Keklicek köyünün tarihi, Keklicek köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Keklicek köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Keklicek, Sivas ilinin Gemerek ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Keklicek Köyü Resimleri ve keklicek köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Gemerek Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Gemerek Sivas Arası Kaç Km? Gemeek Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Gemerek Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Gemerek Keklicek Köyünde doğan biri var mı? Gemerek Doğumlu Ünlüler Kimler?

KEKLİCEK KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Keklicek (1530 yılı Osmanlı kayıtlarına göre Kekliicek), Sivas ilinin Gemerek ilçesine bağlı bir köydür. Sivas iline 146 km, Gemerek ilçesine 28 km uzaklıktadır.

Osmanlı arşivlerinde 1530 yılı kayıtlarında bu bölgede sadece Mescitlü köyü( şimdiki adı Mescit), Bey (Şimdiki adı Beyyurdu) ve Orta (şimdiki adı Ortaköy) mevcuttu. Bunlar Türkmen köyleriydi.

Keklicek köyünün kuruluşu ise Osmanlı arşivlerine göre, [21/B/1137 (Hicri) - Dosya No:1262 - Gömlek No:71 - Tenos kazasına bağlı Çetni köyü civarı Sıraç ve Kiklicek karyesi yaylak nam mahal aşarının emaneten idare ettirilmesi, rüesa-yı ruhaniyeler tarafından öşürlerinin miktar ve muhasebesiyle Gelikiras Mukataası mutasarrıflarına verilen zahirenin müfredat kayıtları.]

Sivas’a tabi Tenos kazasına bağlı Kiklicek karyesi, Osmanlı arşivlerine göre 1724'te kurulmuştur. İran yaylalarından horasan'a buradan da Anadolu ya giren Türkmen boylarından olan Karabekirler kabilesi bozkır atları ve koyun sürüleri ile gelerek bu bölgeye yerleşmişler ve keklicek köyünü kurmuşlardır. Karabekirlerden hemen sonra Oğuzların kınık boyundan olan ve horosan bölgesinden gelen Hamza oğulları kabilesi köye yerleşmiştir. Daha sonra Acem'ler isimli bir Türkmen kabilesi köye yerleşmiştir (bunlar acem Türkleridir ve halen İranda yoğun olarak yaşamaktadırlar). Ayrıca 1800’lü yılların başlarında Arap yarımadası Batılılar tarafından işgal edilmeye başlanınca, bazı göçmen kabileler bu bölgelerden develerle Anadolu içlerine göç etmişlerdir. En son olarak ise, Keklicek köyüne Arap yarımadasından göç eden bu kabilelerden biri olan Alika isimli sülale yerleşmiştir.

Köyün demografik yerleşkesine de baktığımız zaman ilk gelen kabileler merkezde, daha sonra gelenler ise merkez etrafında bir yerleşke biçimi oluşturacak şekilde köye yerleşmişlerdir. O zamanlar bölgede yoğun olan orman dokusu şimdilerde mevcudiyetini koruyamamıştır. Keklicek köyünün ekonomik yapısı daha çok küçükbaş hayvancılık ve ilkel tarımcılığa dayanıyordu. İlkel bir şekilde kara sabanla tarlalar sürülüyor orak, tırpan'la ekinler biçiliyor ve düven denen altı taşlı öküzlerin çektiği bu aletle ekin sapları saman haline getiriliyordu. Tabi tamamen beden gücüne dayanan bu çalışma şekli zor ve zahmetliydi. Alım gücü olmayan insanların tek çaresi çok ama çok çalışmaktı. Tamamen kapalı bir çevre içerisinde yaşayan keklicek halkı özellikle 1960 lı yıllarda çeşitli sebeblerle göç vermiştir. Mevsimsel iş olarak Adana’da ve Mersin’de çalışmaya başlamışlardır ki genel olarak Turunçgiller (portakal, limon, vb.) bahçelerinde bekçi veya bahçıvan olarak çalışmışlardır. Bahar aylarında Keklicek’e dönen erkek nüfus genellikle yazlık işlerini haletlikten sonra tekrar çalıştıkları yerlere yaya olarak veya trenle dönüyorlardı. 1960 lı yıllarda Keklicek Almanya’ya ilk göçünü vermiş ve bu göç 1980 yıllara dek yoğun bir şekilde sürmüştür.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.