Geyve Burhaniye Köyü

Geyve Burhaniye Köyü

Geyve Burhaniye Köyü haberleri, Geyve Burhaniye köyü güncel son dakika gelişmeleri, Geyve Burhaniye köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sakarya Köyleri Arasında yer alan Geyve Burhaniye köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Geyve Burhaniye köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Burhaniye köyü son dakika gelişmeleri, Burhaniye köyüne özgü yemekler, Geyve Burhaniye köyünün tarihi, Burhaniye köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Burhaniye köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Burhaniye, Sakarya ilinin Geyve ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Burhaniye köyü resimleri ve Burhaniye köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Geyve Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Geyve Sakarya Arası Kaç Km? Geyve Hava Durumu? Geyve Köyleri ve Sakarya Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sakaryalı iseniz Sakarya Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sakaryalı Ünlüler arasında Geyve Burhaniye Köyünde doğan biri var mı? Geyve Doğumlu Ünlüler Kimler?

BURHANİYE KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Burhaniye, Sakarya ilinin Geyve ilçesine bağlı bir mahallerdir.

Köy Rumlar tarafından Tanzimat ( تنظيمات ) Fermanı'nın 1839 (Gülhane Hatt-ı Şerif-î) ilanından sonra, Osmanlı Devletinin  Avrupa devletleri  tarafından iyiden iyiye baskı altına alındığını fark eden Rumlar  tarafından YENİKÖY adı ile kurulmuştur.

Yeniköy  Köyü Osmanlı zamanında Rum ve Ermeniler tarafından ipek kozası üretim yeri olarak kullanılır. Burada üretilen kozalar Rum ve Ermeni şehirlerinde (Büyük Saraçlı ve Ortaköy) Gayri Müslim Tüccarlar tarafındanalınarak pazar bulur, buralardaki koza fabrikalarında işlenir. 2 nci Abdulhamit döneminde XIX. Yüzyılda İzmit (Kocaili) Sancağı'nın Demografik Durumu ve İskan Siyaseti üzerine Sancak beyinin 1878 tarihinde bizaati görevlendirdiği  Burhan Bey bu durumu incelemek üzere Geyve yöresine gönderilir. İpek kozasının önemli üretim yerlerinden biri olan bu mahallede   (“Çınarlıdere” olarak telaffuz edilen mevkiinin 100 metre kuzeyine) KOZA fabrikası inşa ettirir Fabrikanın bu köye yapımında Büyüksaraçlı ve Ortaköy’de bulunan Rumlara ait fabrikalar ve koza yetiştiriciliği göz önünde bulundurulur. Stratejik olarak doğru bir yer olduğunu gözlemler, kurulan bu  fabrikanın su ihtiyacını ise doğal kaynak suları ve iki kuyu açtırarak karşılar. Mahallenin  adı; Kânûn-i Esâsî ( اساسى قانون ) ilanından sonra İzmit Sancağından görevlendirilerek gelen Burhan Beyin adının gayri müslim halkın telaffuz zorluğundan meydana gelen BURHANİYE adı yerleşim yerinin adı olarak dilden dile kulaktan kulağa yayılır. İkinci Muşrutiyetten sonra mahallenin adı resmi kaynaklarda BURHANİYE  ‘dir.   1912 BalkanSakarya il merkezine 42 km, Geyve ilçesine 8 km uzaklıktadır.Mahallede ilköğretim okulu yoktur. Mahallede içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi de yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.