Gölyaka Yunusefendi Köyü

Gölyaka Yunusefendi Köyü

Yunusefendi Köyü Haberleri, Gölyaka Yunusefendi Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Yunusefendi Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Düzce Köyleri Arasında Yer Alan Yunusefendi Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Gölyaka Yunusefendi köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yunusefendi köyü son dakika gelişmeleri, Yunusefendi köyüne özgü yemekler, Gölyaka Yunusefendi köyünün tarihi, Yunusefendi köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yunusefendi köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yunusefendi , Düzce ilinin Gölyaka ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yunusefendi Köyü Resimleri ve Yunusefendi köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Gölyaka Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Gölyaka Düzce Arası Kaç Km? Gölyaka Hava Durumu? Düzce Köyleri ve Gölyaka Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Düzceli iseniz Düzce Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Düzceli Ünlüler arasında Gölyaka Yunusefendi Köyünde doğan biri var mı? Gölyaka Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yunusefendi , Düzce ilinin Gölyaka ilçesine bağlı bir köydür.

Yunusefendi Köyü, 1880-1890 yılları arasında Trabzon'un Çarşıbaşı İlçesi Eskiköy'den gelen aileler tarafından kurulmuştur. Doğu Karadeniz'deki Rus baskısından dolayı Düzce'nin Gölyaka ilçesine bağlı şimdiki Yunusefendi köyüne yerlşmişlerdir. Köye ilk gelen Yunus Efendi öncülüğünde aile reisleriyle beraber kurulan köyün nüfusu sonraki yıllarda artmıştır. Köye yerleşmeden önce büyükler ve aile eşrafı, Kurtuluş Savaşı'nda da Milli Mücadele'ye katılmış ve destek vermiştir. Köye göç edenler beraberinde Ordu'dan gelen göçerlerle de etkileşime geçmiştir. Ordu'dan gelen sülaleler Zonguldak ilinin Ereğli ve Alaplı ilçesindeki dağlık alanlara yerleşirken Eskiköy'den gelenler Düzce'nin Gölyaka ilçesinde dağlık ve yüksek tepelere yerleşmiştir. Ayrıca göç eden grubun bir kısmı da Kocaeli Kandıra ilçesine bağlı Kefken beldesi civarına yerleşmiştir. Az bir kısmı da Balıkesir'in Manyas ilçesinde yerleşmiş bulunmaktadırlar. Çevre il ve ilçelerdekiler halen köy ile bağlarının koparmamıştır. Yunusefendi Köyü, Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz bölümünde yer alır.

Tipik Karadeniz kültürü kendi içlerinde çok gelişmiştir. Ancak köyde öz Türkler'in kültürel izleri vardır. Mezarlıkların yüksek tepede olması ve mezar taşlarına kadınların balbal boncuğu takmaları gibi tutumlar bunu doğrulamaktadır. Köyde Alevilik-Bektaşilik geleneği hakimdir. Kendilerine has cemevlerinde 12 İmam hizmetini yürütmektedirler. Köyde 4 adet cemevi 1 adet cami bulunmaktadır. Köyde yaşayanların tamamı Çepni Türkmeni'dir.

Yemek zevki de çok gelişmiştir. Kendilerine has mısır ekmeği ve mısır yemeği çok ünlüdür. Konserve, pekmez ve turşu yapımı yaygındır. Yaylacılık halen devam etmekte olup Kızık Yaylası, Unluk yaylası, Kardüz yaylasını yaylak olarak kullanmaktadırlar. Kardüz Yaylasının Arapoğlu mevkiinde Erenler Tepesi denilen bir yer vardır. Buranın ulular tarafından geçmişte mesken edildiğine inanılır.

Kadınların ve erkeklerin yöresel kıyafetleri Orta Asya Türk motifleri ile bezenmiştir. Şive, Batı Karadeniz şiveleri gibidir.

Düzce İli'ne 32, Gölyaka İlçesi'ne 10 km uzaklıktadır. Köy yamaçlara kurulmuş bir köydür. 5 km'lik yolu asfalttır. Köy, coğrafya bakımından çok güzel olup Düzce Ovası hemen köyün önündedir. Köyün rakımı 400 m'dir.Köyün iklimi,Karadeniz-Karasal geçiş iklimi etki alanı içerisindedir. Bahar aylarında yağışlar görülür kışlar ise sert geçer. Yazlar ise sıcaktır.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köy halkının en önemli geliri fındıktır. Bunun yanı sıra köylüler orman işlerinde de aktiftirler. Kendi Orman kooperatifleri vardır. Son yıllarda köyün gelirleri fındığa bağlı olarak artmaktadır.

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi vardır. Sağlık ocağıve sağlık evi vardır ama saglık evınde ebe bulunmamaktadır Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum