Gürün Camiliyurt Köyü

Gürün Camiliyurt Köyü

Camiliyurt Köyü haberleri, Gürün Camiliyurt köyü güncel son dakika gelişmeleri, Camiliyurt köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Camiliyurt köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Gürün Camiliyurt köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Camiliyurt köyü son dakika gelişmeleri, Camiliyurt köyüne özgü yemekler, Gürün Camiliyurt köyünün tarihi, Camiliyurt köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Camiliyurt köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Camiliyurt, Sivas ilinin Gürün ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Camiliyurt Köyü Resimleri ve camiliyurt köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Gürün Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Gürün Sivas Arası Kaç Km? Gürün Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Gürün Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Gürün Camiliyurt Köyünde doğan biri var mı? Gürün Doğumlu Ünlüler Kimler?

CAMİLİYURT KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Camiliyurt, Sivas ilinin Gürün ilçesine bağlı bir köydür. Sivas iline 190km Gürün'e 46 km uzaklıktadır.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Elbistan bölgesinden gelerek bu bölgeye yerleşmişlerdir. Burada yaşayan ailelerden:
Şemsikanlıoğulları (Güneş) Elbistan’ın Köseyahya bölgesinden gelerek buraya yerleştiler.

Mollahasanuşağı (Sarıbaş) Elbistan’ın Zerdekeş bölgesinden gelmişlerdir.

Mıstahatçeler (Kalaycı) Elbistan’ın Malat (Günebakış) Köyünden gelmişlerdir.

Battallar (Yıldız) Elbistan’ın Ağçaşar bölgesinden gelmişlerdir.

Şemsikanlıoğulları (Polat) Elbistan ilçesi Köseyahya Köyünden gelmişlerdir.

Gamadanoğulları (Demir) Elbistan’ın Ağçaşar Köyünden gelmişlerdir.

Topaloğulları (Topal) Elbistan’ın Malat ve Köseyahya bölgesinden gelmişlerdir.

Camiliyurt Köyünde okuma yazma oranı erkeklerde % 80 kadınlarda ise % 30 oranındadır. Köyde okumuş insan çoktur. Devlet kademelerinin çeşitli yerlerinde memur veya bürokrat olarak çalışanları bulunmaktadır. Yurt dışına giderek buraya yerleşenler de olmuştur. Camiliyurt Köyü’ne elektrik 1983’te, telefon 1985’te getirilmiştir. Köyde ilkokul 1941 yılında açılmış olup 1963 yılında da lojmanlı olarak betonarme binası devlet tarafından inşa edilmiştir. Köy ilkokulu eğitim ve öğretime devam etmektedir. Köyde camii yoktur. Sağlık evi, kooperatif yoktur. İstanbul ve Ankara’da Bozhüyüklüler ve Camiliyurtlular Kalkınma Derneği’ni bir araya gelerek kurmuşlardır. Bu derneğin amacı ise başta Gürünlüler’e olmak üzere Camiliyurt ve Bozhüyüklülere yardımın ve desteğin sağlanmasına yardımcı olmaktır.

Camiliyurt Köyünde içme suyu sorunu yaşanmaktadır. Köye yakın yerde bulunan su getirilerek kapalı su şebekesi yapıldığı takdirde köyün içme suyu sorunu çözümlenmiş olacaktır. Camiliyurt Köyü’nün yol sorunu vardır. İlçe merkezine 48 km.’lik mesafede bulunan Camiliyurt Köyü’nün 18 km.’lik bölümü stabilizedir. Bu yolun asfaltlanmasıyla kış aylarındaki ulaşım zorluğu da önlenmiş olacaktır. Köyde tarım ve hayvr. ve çeşitli hüyüklerin bulunması bu köyün çok eski yerleşim alanlarından birisi olduğunu göstermektedir. Burada bulunan hüyükler henüz bir inceleme ve araştırmaya konu olmadığı için hangi döneme ait olmuş oldukları hakkında kesin bir bilgi verememekteyiz. Bu hüyüklerin araştırılmasıyla hem bu köyün tarihi ve hem de Gürün ilçesi’nin tarihi aydınlanarak daha da geniş bilgileri elde etmek mümkün olacaktır.

Çevirme Köyü halkı da tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadırlar. Daha önceki yıllarda tarım ve hayvancılık çok gelişmiş bir halde iken günümüzde bu durum çok azalmış ve adeta Behram Çalı ve Çevirme Yaylası bomboş eski günlerinin hayalini özlemiş bir haldedir.

Çevirme Köyü’nün ilçeye uzaklığı 38 km.’dir. 13 km.’lik mesafesi stabilize yoldur. Bu nedenledir ki kış aylarında bütünüyle kapalı kalmaktadır. Köyde iki adet çeşmeyi YSE 1975 yılında yapmıştır. Fakat bu su köyün ihtiyacını karşılayamamaktadır. Elektrik 1985 yılında telefon ise 1986 yılında gelmiştir.

Çevirme Köyünde sulu tarım olmadığı gibi kuru tarım da çok azdır. Hayvancılık ise gerekli teşvikler ve kredilerin alınamayışı nedeniyle ölmek üzeredir. Bu nedenle de köyün büyük bir kısmı göç etmiş ve büyük şehirlere giderek yerleşmişlerdir.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.