Hafik Besinli Köyü

Hafik Besinli Köyü

Besinli Köyü haberleri, Hafik Besinli köyü güncel son dakika gelişmeleri, Besinli köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Besinli köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Hafik Besinli köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Besinli köyü son dakika gelişmeleri, Besinli köyüne özgü yemekler, Hafik Besinli köyünün tarihi, Besinli köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Besinli köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Besinli, Sivas ilinin Hafik ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Besinli Köyü Resimleri ve besinli köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Hafik Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Hafik Sivas Arası Kaç Km? Hafik Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Hafik Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Hafik Besinli Köyünde doğan biri var mı? Gürün Doğumlu Ünlüler Kimler?

BESİNLİ KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Besinli, Sivas ilinin Hafik ilçesine bağlı bir köydür. Sivas'ın Hafik ilçesine bağlı olan Besinli köyü ilçe merkezine 32 km uzaklıktadır. Köye 3 km uzaklıkta Keleş isminde bir de mezrası bulunmaktadır. Köyün eski adı Buhiya (Buhuya) olup ne anlama geldiği bilinmemektedir. Daha sonra köyün ismi Besinli olarak değiştirilmiştir.

Köy : 1520, 1554 ve 1574 yıllarında, şu an Doğanşar ismi ile anılan ilçeyi de kapsayan, Tozanlı nahiyesi sınırlarında mezra olarak anılmakta ve 1554'de 15 nüfus, 1574'te ise 30 nüfusun yaşadığı görülmektedir. Özellikle yarı göçer tarzda yörük hayatı yaşayan ailelerin yayla olarak kullandığı bu bölgelere zamanla yerleşmesi sonucu köyün büyükleri tarafından sürekli anlatılmaktadır. 1690-1691 ve 1693 yıllarına ait kayıtlarda Buhiya, köy olarak geçmektedir. 1773 tarihinde Tozanlı'ya bağlı idi. 1831, 1845 ve 1915 tarihlerinde Tozanlı (Doğanşar-İpsile)'ye bağlı köyler listesinde Buhiya adı bulunmamaktadır. Buhiya (Besinli) 1896 tarihinde Tozanlı'ya bağlanmıştır. Ancak kısa bir süre sonra Tozanlı (Doğanşar-İpsile)'den ayrılarak tekrar Hafik ilçesinin köyü olmuştur. Besinli köyü halkı Pusat, Şahinköy, Alanyurt, Maden, Kamış ve Yeniköy gibi Doğanşar kökenlidir. Besinli'de Bulunan sülale isimleri Doğanşar'da da bulunmaktadır. Bazı ailelerin akrabalık bağları günümüzde de devam etmektedir. Halkın yöresel giyim kuşamı,takıları Gelenek ve görenekleri Doğanşar ile aynıdır. Besinli (Buhiya ) ilk kez 1520'de defter harici olarak yazılmıştır. 1520'de mezra meskûn değildi. 1554'de mezrada 3 hane bulunuyordu. Bunlardan 2'si Sipahizade idi. 1574'de ise köyde 2'si Sipahizade olmak üzere 6 hane yaşamaktaydı. Besinli'de 1973 tarihinde 81 hanede 575, 1990'da 305, 1997'de 222 kişi yaşamaktaydı.

Ekonomi : Besinli Köyünün ekonomisi geçmiş yıllarda tarım ve hayvancılığa dayalı devam etmekte iken özellikle son yıllarda arıcılık faaliyetlerine ağırlık verilmiştir.Yörede yetişen dağ çiçeklerinin ve bitkilerinin özelliklerinden ve üreticilerin işlerine gösterdikleri itinadan dolayı Çiçek balı kalitesinin üst düzeyde olması üretilen balın neredeyse tamamının il dışına pazarlanmasına olanak sağlamıştır. Şu an için yıllık ortalama üretim yaklaşık 20 ton civarında olmakla birlikte Bal arıcılığı konusunda yapılan yeni yatırımlar ve bilimsel çalışmalar neticesinde üretimin kalitesinden taviz vermeden artırılması için çalışmalar devam etmektedir.

Muhtarlık : Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği olması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.Köy muhtarı : Halil KAYAve ihtiyar heyeti görevlerine devam etmektedirler. Altyapı bilgileri : Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak talebe sayısının yetersiz olması nedeniyle öğretmen ataması yapılamadığından mevcut okul kullanılamamakta öğrenciler başka bir okulda eğitim görmektedir. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır.Kanalizasyon şebekesi 2000 yılında yapılmış olup doğal arıtma sistemi ile çalışmaktadır. Sağlık ocağı mevcut olup görevli personel olmaması nedeniyle hizmet verememektedir. Köye ulaşımı sağlayan ana yol köy ayrımına kadar asfalt olup bağlantı yolu şu an için stabilize yol konumundadır. Köyde elektrik ve tüm evlerde sabit telefon vardır. 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.