Havsa Yolageldi Köyü

Havsa Yolageldi Köyü

Yolageldi Köyü haberleri, Havsa Yolageldi köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yolageldi köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Havsa köyleri arasında yer alan Yolageldi köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Havsa Yolageldi köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yolageldi köyü son dakika gelişmeleri, Yolageldi köyüne özgü yemekler, Havsa Yolageldi köyünün tarihi, Yolageldi köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yolageldi köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yolageldi, Edirne ilinin Havsa ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yolageldi  Köyü Resimleri ve Yolageldi  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Edirne Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Edirne Hava Durumu? Edirne Köyleri ve Havsa Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Edirneli iseniz  Edirne Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Edirneli Ünlüler arasında Havsa Yolageldi Köyünde doğan biri var mı? Havsa Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yolageldi, Edirne ilinin Havsa ilçesine bağlı bir köydür. Edirne iline 38 km, Havsa ilçesine 11 km uzaklıktadır.

Köyün kurucusunun Hacı İbrahim Ağa ve oğlu Kasım Yolageldili olduğu belirlenmiştir. Köyün kuzeyinde Hazinedar, güneyinde Kuleli, doğusunda Mutlu (Kofalça), batısında Taptık, güneybatısında Necatiye köyleri bulunmaktadır.

Köyün doğu kenarında İnece (Teke) deresi akmaktadır. Hazinedar köyünden sonra iki kola ayrılan dere köy sınırları içinde iki ayrı koldan akmakta, ana dere ve bayır altı deresi olarak adlandırılmaktadır. Geçmişte yazın suyu kesiliyorsa da günümüzde Kayalı Barajı'ndan sürekli su verilmekte ve sulama yapılmaktadır.

Bugün köyde yaşayanların atalarının Bulgaristan'ın Servi kasabası ve bu kasabaya bağlı olan Buvatma ve Yamak köylerinden 1878 yılı Osmanlı-Rus Savaşı'ndan (93 Harbi) sonra yaşadıkları yerleri terk ederek köye geldikleri bilinmektedir. Bulgaristan'dan gelişte, köylülerin bir kısmının Tekirdağ ilinin Mahramlı-Karacakılavuz, Bursa Kemalpaşa, Çanakkale Lapseki-Suluca köyüne yerleştikleri saptanmıştır. Halen oralarda akrabalıkların olduğu ve geliş-gidişlerin yapıldığı bilinmektedir. Eskiden köyde 20 tane bıçkı ve 20 tane kahvehanenin olduğu söylenmektedir.

Köyde sünnet veya evlenme düğünleri yapıldığı zaman düğün, sahibine herkes gücü yettiği kadar kapalı zarf içinde ismini de yazarak yardım parası verir, böylece düğün boyunca yapılan masraflar komşular tarafından sağlanmış olur. Ayrıca cuma namazı çıkışı köy halkı düğünün hane sahibi tarafından yemek yemeye davet edilir, topluca yemek yenilir ve dualar okunur. Köy dışından gelen misafirlere mercimek veya şehriye çorbası, kuru fasulye, yolageldi yemeği, soğanlı tas kebabı, pirinç pilavı, ayran, mevsim salatası ve tatlı olarak ise sütlaç, zerde, helva gibi yemekler ikram edilir.  Zerde yalnız sünnet düğünü ve mevlitlerde ikram edilir.

Bayram sabahı bayram namazı kılındıktan sonra merkez camii önünde toplanılarak, en yaşlıdan en küçüğe doğru topluca bayramlaşılır, dargınlar da birbirleriyle bayramlaşır, topluca mezarlığa giderek Kur'an okunur ve yakın akrabaların mezarları ziyaret edilir.

Köyün yemeklerinden olmazsa olmazlarının arasında "darhane", modern adı ile tarhana çorbası her hanede kış boyunca yetecek kadar, sonbahar ayında hazırlanıp mutfağa konulur.

Özellikle düğünler için tavuk göğsü ile yapılan, yolageldi çorbası adı verilen ve paça adı ile de anılan bir yemek çeşidi vardır.

Köyün iklimi, Trakya karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca kavak yetiştiriciliği ve kereste atölyelerinde imalat yapılmaktadır.

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. Kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik sabit telefon ve internet erişimi vardır. Köy içi yollar asfalttır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.