Hınıs Alikırı Köyü

Hınıs Alikırı Köyü

Alikırı Köyü haberleri, Hınıs Alikırı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Alikırı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Alikırı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Hınıs Alikırı Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Alikırı Köyü son dakika gelişmeleri, Alikırı Köyü ne özgü yemekler, Hınıs Alikırı Köyü nün tarihi, Alikırı Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Alikırı Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Alikırı Köyü , Erzurum ilinin Hınıs ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Alikırı Köyü Resimleri ve Alikırı Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Hınıs Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Hınıs Erzurum Arası Kaç Km? Hınıs Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Hınıs Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Hınıs Alikırı Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Hınıs Doğumlu Ünlüler Kimler?

Alikırı, Erzurum ilinin Hınıs ilçesine bağlı bir mahalledir.Köy 16.Yüzyılda ,bedir mahalleninü(gomabedir ) kuran bedirhanın kardeşi zeynel tarafından kurulur . Mahallenin gercek Adi `Gome Abdalan`Zazaca Abdalanlarin evi(yeri). Mahallenin kuran zeynel beg Kiği den hınısa göçer .Kendilerini Abdalan ve Şadili aşiretine bağlı sayarlar. Yüz yıl evvel bu Mahallede 800-1000 insan yasamistir maalesef depremlerden, savaslardan ve fakirlikden bu Insanlar büyük sehirlere ve gurbete göc etmistir. Mahallenin karsisindaki Tepede eski bir Ziyaret bulunur, bunun adi ise Abdul-Ali/Evdelelidir(Ali'nin oğlu). Abdul Ali bu eski mahallenin bir Alimi ve Pirimis ve halka büyük insani görevler yapmastir. Bugün Mahallenin Torunlari Almanya-Berlin Kentinde ve Izmir-Ciglide Yasamaktadir, cogu Almanyada ve Izmirde yüksek tahsil almis ve akademisyen olmuslardir. Mahallenin ismi Ali kırı Abdalan Ali Kırı Mahalleninde Hüseyin,Hasan ve Seydali dedeler bulunmaktaydılar. Dedeler İzmir yamanlar semtine yerleştiler. Ayrıca Ali kırı mahallenine iki kardeş Söylemlere göre Elbistanın Ali Kırı mahalleninde gelmekte bazı kişilerde Kiğinin kerya mahalleninde geldiklerini söylerler ,fakat doğru değildir . Kiği den gelen Zeynel konduğu yere QERİ(KIRI)(KİĞİ demektir )der ,kardeşi Bedirhan ise konduğu yere kendi adını verir fakat çevre köyler (Goma qeri) derler. Ali kırı mahallesi ile Abdalan mahallesi muhtarlıkları birleşir. Ali kırı mahallesi Şadili(şadi) aşiretinden oluşmaktadır. Bu iki mahallenin halkı yukarda belirtilen yerlerde ve ilk göç yerleri Konya'nın Ereğli ilçesidir. sekiz hane Ereğli de ikamet etmektedir.
Mahallenin özelligi Abdal Ali Ziyaretidir, buraya cok insanlar gelir dualarini eder ve Kurbanlarini yaparlar. Eskiden bu Mahallede Cemler yapilir ve bir Bektasi-Dergahinda gibi olan egitimler verilirdi, eski bir kütüphanesi bile varmis. Burdan ayrilan ögrenciler tüm dünyaya yayilir ve halka hizmet ederdi.
Erzurum il merkezine 167 km, Hınıs ilçesine 17 km uzaklıktadır. Abdalan Köyü Ali Kırı mahallesinin batısında yer alır Köy bir vadi içerisinde bulunmaktadır.Abdalan yaylasında çıkan kaynak suyu Yolüstü mahallesinden Hınıs çayı ile birleşir. Mahallenin kuzeyinde geniş platolarının olduğu yerde yaylalar bulunmakta ve yazın köylüler hayvanlarını bu yaylalarda otlatmaktadırlar. Mahallenin doğusunda Alınteri mahallesi bulunmakatadır ve her taraf yemyeşil küçük korucuklarla kaplıdır.
Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Mahallede ilköğretim okulu yoktur. Mahallenin içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfat değildir mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.