Horasan Iğırbığır Köyü

Horasan Iğırbığır Köyü

Iğırbığır Köyü haberleri, Horasan Iğırbığır köyü güncel son dakika gelişmeleri, Iğırbığır köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Iğırbığır köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Horasan Iğırbığır Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Iğırbığır Köyü son dakika gelişmeleri, Iğırbığır Köyü ne özgü yemekler, Horasan Iğırbığır Köyü nün tarihi, Iğırbığır Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Iğırbığır Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Iğırbığır Köyü , Erzurum ilinin Horasan ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Iğırbığır Köyü Resimleri ve Iğırbığır Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Horasan Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Horasan Erzurum Arası Kaç Km? Horasan Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Horasan Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Horasan Iğırbığır Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Horasan Doğumlu Ünlüler Kimler?

Iğırbığır, Erzurum ilinin Horasan ilçesine bağlı bir mahalledir.Köy adı Yeşilyurt olarak değiştirildikten sonra tekrar Iğırbığır adını almıştır. Mahallenin adı latin alfabesine geçildikten sonra Anadolu'da yaygın olarak yaşanan ses ve anlam kaymasına uğramıştır, bölgede ve bölgeye komşu dillerde konuşulan Kürtçe, Ermenice, Gürcüce, Arapça, Farsça, Zazaca gibi dillerde bir karışılığı bulunmayan Iğırbığır adının ne manaya geldiği bu isim eski harflerle yazıldığında ortaya çıkmıştır. Köy adı öz Türkçe olup, Kurmanci telaffuzuyla değişime uğramıştır. Köy adı Eğriböğür ya da Eğrübüğür şeklinde (ﺎﻐﺮ ﺑﻮﻐﺭ) okunmaktadır ve mahallenin coğrafi konumu da eğri bir vadi üzerinde duran böğür yani (gövde-düzlük) şeklinde yorumlanabilir.
Yapılan araştırmalarda, elde edilen arkeolojik incelemeler göz önüne alınarak mahallenin kuruluş tarihi milattan öncelerine dayandığı düşünülmektedir. Mahallenin sınırlarına dahil olan İkİzkaleler, Yeşilgöl, Sado Ağa gölü, Kani Spi yaylası (Erzurum-Kars Platosu), yer altı suları taşlık alanları ve büyük ve oldukça dolu mezarlığı burada milat öncesi ve sonrasında çeşitli medeniyetlerin yaşadığı ve tarihi ticari yolar üzerinde bulunması hasebiyle köklü bir geçmişe sahip olduğu düşünülmektedir.
Iğırbığır mahallesinde uzun bir süre ikamet eden büyük aileler (aşiret) milli mücadele yıllarında Rus-Ermeni işgallerine karşı müthiş ve takdire şayan mukavemet göstermiş ve resmi Osmanlı Arşivinde Iğırbığır Karyesi'ni tarihe geçirmiştir.
Mahallede Kurmanç lehçesi ve Türkçe konuşulmaktadır.Türkiye siyasi haritasında "Aras Güney Dağları" bilinen Ağrı'nın Eleşkirt, Kars'ın Sarıkamış, Erzurm'un Horasan ilçelerinin üçgeninde yer alır.
Karayollarının E 80 güzergahında Horasan-Ağrı istikametinde yaklaşık 15. km sola ayrılıp devam eden doğrultudaki 7. köydür. Erzurum ilinden 130, Horasan ilçesinden 50 km yaklaşık 20 km'si toprak yoldur. Mahalleye ait iki adet minibüs bulunmakta haftanın her günü ilçe merkezine geliş gidiş yapmaktadır.
Iğırbığır Köyü'nün; Karapınar, Teknecik, Maharcık, Balıklı, Kozan, Ortakale, Çermeli, Kaynarca, Eğertaş, Hasanbey ve Mollaahmet olmak üzere 11 köyle sınırı vardır.
Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve serttir. Yöre insanları soğuk iklime kara kış şartlarına alışkın olduğu için karakterleride mücadeleci ve zorluğa alışık bir toplumdur. Köy iklimi civar bölgelere oranla ılımandır. Sular açık bırakıldığı takdirde en soğuk aylarda bile donmamaktadır. Mahalleye ait iki adet su deposu bulunmakta ve doğal kaynak suyu köye verilmektedir. Bahar aylarında köy yeşile bürünmekte ve cennetten bir köşeye dönüşmektedir. Kesinlikle görülmesi ve keşfedilmesi gerekir.
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Sezon boyunca beslenilip büyütülen büyükbaş hayvanlar Kurban Bayram'larında büyük şehirlere götürülerek sahipleri tarafından satılmaktadırlar. Hayvan satış yerlerinde Horasan Iğırbığır çadırlarını görmek mümkündür.
Mahallede ilköğretim okulu vardır. Okulda 12 öğretmen görev yapmaktadır (bu sayı sık sık değişmektedir . Üç adet millî eğitime ait, iki adet de sağlık bakanlığına ait lojman bulunmaktadır bu yüzden lojman sıkıntısı yaşanmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol kış aylarında kapanmamaktadır. Mahallede elektrik, internet ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.