Karesi Kurtdere Köyü

Karesi Kurtdere Köyü

Kurtdere Köyü haberleri, Karesi Kurtdere köyü güncel son dakika gelişmeleri, Kurtdere köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Balıkesir Köyleri Arasında yer alan Kurtdere köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Karesi Kurtdere Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kurtdere Köyü son dakika gelişmeleri, Kurtdere Köyü ne özgü yemekler, Karesi Kurtdere Köyü nün tarihi, Kurtdere Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kurtdere Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kurtdere Köyü, Balıkesir ilinin Karesi ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kurtdere Köyü Resimleri ve Kurtdere Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Karesi Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Karesi Balıkesir Arası Kaç Km? Karesi Hava Durumu? Balıkesir Köyleri ve Karesi Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Balıkesirlı iseniz Balıkesir Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Balıkesirlı Ünlüler arasında Karesi Kurtdere Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Karesi Doğumlu Ünlüler Kimler?

Karesi içesine bağlı bir mahalledir.Bugün Kurtdere nüfusunu Bulgaristan Dobromirka, Bukrovo ve Provadia köyleri ile Kırcaali, Varna yörelerinden gelen muhacirler ve Yunanistan, Yanya ve civarından gelen muhacirler oluşturmaktadır. Ancak çoğunluk Dobromirka ve Bukurovo köylerindendir. Bukrovo'ya Balkan harpleri sonunda Mladen ismi verilmistir, Kurtdereli Mehmet Pehlivan Bukrovo mahallesindendir. Bu köylerin Bulgaristan’da yerleşimi Selvi, Tırnova ve Pazarcık şehirlerinin yolu üçgenindedir. Bu köyler Deliorman bölgesinde bulunan Selvi (Sevlievo) ilçesine bağlı ve Gabrovo il merkezine kayıtlıdır.
Büyük kafileler halinde gelen insanlar, önce Trakya’nın değişik bölgelerine yerleştirilmiş; üç-beş yıl içinde de buralardan bugün yaşadıkları yerlere dağıtılarak iskan edilmişlerdir. Mahalleye yerleşen halkın çoğunluğunun ilk iskân yeri Kaşıkçı, Ferhadanlı ve Kazandere köyleri olmuştur.
Dobromirka Köyü ikinci Bulgar Çarlığı döneminde kurulmuş ve adını Çar Dobromir’den almıştır. Bu adla köy Osmanlının hakimiyetine girerken beş yüz yıl Osmanlı kayıtlarında ve şimdiki kayıtlarda hiç adını değiştirmeyen köy unvanına sahiptir.
500 yıl önce Türkler bu köye gelip yerleştiklerinde çok az (30-40 hane) Bulgar yaşarken, zamanla mahallede Bulgar nüfus kalmamış ve bunlar başka yerlere göç etmiştir.[kaynak belirtilmeli] Osmanlının Balkanları kaybetmesinden sonra mahallede hiç Müslüman Türk kalmamıştır.
Mahallenin şimdiki yerleşimi eski yerleşimin bir km daha aşağı batısına “Aşağı ve Yukarı Mahalle” olarak tekrar kurulmuştur. Eski köy bugün “Yurtluk” denilen bir harabedir ve eski yerleşim yerleri hâlâ belli olmaktadır. Bugün buraya bağ-bahçe yapılıp meyveler dikilmiştir.
Kurtdere Köyü, Balıkesir’in kuzeyinde yer alıp; merkeze uzaklığı 37 km.dir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.