Kıyamet Ambarı Nedir, Kıyamet Ambarı Nerede, Kıyamet Ambarı Ne İçin Yapıldı?

Kıyamet Ambarı Nedir, Kıyamet Ambarı Nerede, Kıyamet Ambarı Ne İçin Yapıldı?

Norveç'in Svalbard takımadalarında 2008' de inşa edilen Kıyamet Ambarı, tüm dünyayı etkileyecek bir doğal afet olması halinde bitki türlerinin korunması için inşa edilmiştir.

Kıyamet ambarı nedir?

Tam adı 'Svalbard Küresel Tohum Deposu' olan 'Kıyamet Ambarı' (Doomsday Vault) bitkilerin soyunun tükenmesi olasılığına karşı bir sığınak olarak inşa edildi. Bir dağın içine oyulmuş olan ve içinde dünyanın dört bir yanından toplanıp getirilmiş 500 milyondan fazla bitki türünün bulunduğu köşeli yapı, Norveç hükümetine ait.

Üzeri buzullarla kaplı olduğu için elektrikler kesilse dahi içeride 8 dereceyi muhafaza edebileceği söylenen sığınakta tohumların on yıllarca saklanabileceği öngörülüyor.

Yaşanacak olası tehlikelere karşı adeta Nuh'un Gemisi niteliği taşıyan yapıt, 'insanlığın son umudu' olarak görülüyor.

Dünyanın yaşayacağı olası doğal afetler, depremler, nükleer saldırı sonrasında yok olan yeryüzünü yeniden oluşturmak ve küresel tohum ihtiyacını sağlamak amacıyla Norveç'in gizemli Svalbard Adası'nda kurulan Kıyamet Ambarı, Kuzey Kutbu'na bin 300 kilometre mesafede bulunuyor.

Şubat 2008'de açılan ambar, dünyanın her bölgesinden 250 milyon adet tohumu barındırıyor ve olumsuz hava koşullarından yaşanması muhtemel birçok saldırıya karşı dirençli bir şekilde inşa edildi. Uzunluğu 130 metre, duvarları da çelik barlarla çevrili ambarda 4.5 milyon tür meyve, sebze ve tahıl tohumu koruma altında tutuluyor.

En kötü felaketlerde bile tohumların hiç zarar görmeden yaklaşık 200 yıl kadar dayanacağı belirtiliyor.

Yaklaşık 9 milyon dolara mal olan ambarı tehdit eden tek unsur aç kutup ayıları.

Bölgede yaşayan 3 bin kadar kutup ayısını ambardan uzak tutmak için özel bekçiler görev yapıyor.

En son depolanan numuneler arasında Ermenistan'daki değişik iklim bölgeleri ile Tacikistan'daki Pamir dağlarından getirtilen buğday da bulunuyor.

Yabani tohumlara da çetin hava koşullarına dayanıklılıkları nedeniyle özel önem veriliyor. Svalbard ambarına en büyük katkı ABD tohum bankasından geliyor.

ABD'den, aralarında İnka ve Azteklerin besin değeri yüksek tahıllarından horozibiğinin de bulunduğu 12 bin 801 numune gönderiliyor.

Projenin hedefi, pirinç, mısır, buğday, patates, elma, maniok, hindistancevizi gibi en önemli 21 bitki türünün mümkün olduğunca muhafaza edilmesi ve tür çeşitliliğinin sağlanması.

Ambarda artık kitap da depolanacak. Norveç devlet televizyonu NRK'nın haberine göre, dünyanın en değerli kitaplarının da burada dijital film ortamına aktarılarak nükleer savaşlardan ve büyük afetlerden korunması hedefleniyor.

İçerisinde mini bir kütüphane oluşturulan ambarda ilk olarak Dünya Arktik Arşivi açıldı. Bu kütüphaneye Brezilya, Meksika ve Norveç'ten eserler getirildi ve kopyaları depolandı.

2017 ' de Kıyamet ambarı su almaya başlamıştı

Norveç ve Kuzey Kutbu arasında bulunan Svalbard buzulları üzerinde 2008'de inşa edilmiş olan ve içinde 500 milyona yakın bitkinin tohumunun saklandığı mahzenin üzerini kaplayan buzul tabakası aşırı sıcaklar nedeniyle eridi. Ancak tohumların sığınağa aktarılmasından sorumlu olan tedarikçi Statsbygg firmasının sözcüsü Hege Njaa Aschim'in söylediğine göre endişe edecek bir durum yok.

Tohumların sulardan zarar görmediğini söyleyen Aschim bununla birlikte işlerini şansa bırakmayacaklarını ve sızmalardan doğabilecek olası zararı engellemek üzere tünelin girişinde bir dizi önlem alacaklarını açıkladı.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.