Köprüköy Örentaş Köyü

Köprüköy Örentaş Köyü

Örentaş Köyü haberleri, Köprüköy Örentaş köyü güncel son dakika gelişmeleri, Örentaş köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Örentaş köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Köprüköy Örentaş Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Örentaş Köyü son dakika gelişmeleri, Örentaş Köyü ne özgü yemekler, Köprüköy Örentaş Köyü nün tarihi, Örentaş Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Örentaş Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Örentaş Köyü, Erzurum ilinin Köprüköy ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Örentaş Köyü Resimleri ve Örentaş Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Köprüköy Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Köprüköy Erzurum Arası Kaç Km? Köprüköy Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Köprüköy Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Köprüköy Örentaş Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Köprüköy Doğumlu Ünlüler Kimler?

Örentaş, Erzurum ilinin Köprüköy ilçesine bağlı bir mahalledir.Günümüzde Erzurum (Müslüman Araplar tarafından Kali Kale, Ermeniler tarafından Garin ve Bizanslılar tarafından Teodosipolis olarak tarihte birçok kez farklı isimler ile anılmıştır) ilinin Köprüköy ilçesine bağlı olan Örentaş köyüne (Haraba Sürbahan) ismini Pasinler'in (Basian) 7 kilometre kuzeydoğusunda Hasan Baba Dağı'nın doğu yamacına kurulmuş ve günümüzde Tımar Çayı olarak adlandırılan derenin aktığı ve Denirdöven barajının yapıldığı Arçovit Vadisi'nin Pasin (Basian) Ovası'na kavuştuğu ve 1048 yılında vuku bulan, Büyük Selçuklu kumandanı İbrahim Yılan-Kutalmış Han'ın komutasında bulunan Selçuklu kuvvetleri ile Bizans, Ermeni ve Gürcü müttefik kuvvetleri arasında meydana gelen ve Gürcistan kralı Liparit'in esir edildiği Pasinler (Basian) Savaşı'nın yapıldığı, Büyük Meryem Ana Kilisesi'nin de bulunduğu ve o günün tarihçilerinden Urfalı Mateos'un günümüze aksettirdiklerıne göre etrafı büyük ve yüksek surlarla çevrili olan Okomi (Ügümü) mahallenin hemen yanındaki Surb İhonsen (Büyük Surbahan) isimli köye atfedilip yine aynı isim verilmiştir. Haraba Sürbahan uzun yıllar Patrik Vijan (Badıjvan) Mahallesi'nin yaylası olarak kullanılmış ancak 1878-79 Osmanlı-Rus Harbi sırasında, şu anda Gürcistan sınırları içerisinde kalan Ahıska bölgesindeki Ahıska Türklerinin savaş nedeni ile ilk önce Ardahan-Göle çevresine daha sonra ise Pasinler ve civar köylerine göç etmişler Göç eden Ahıska Türklerinden bir bölümü Haraba Sürbahan'a yerleşerek bu yaylayı kendilerine yurt edinmişlerdir. Haraba Sürbahan'a yerleşen bu Türk nüfusu ilerleyen zamanlarda kendilerine yurt kabul ettikleri Badıjvan Mahallesi'nin yaylasını kendi ismi ile anılan bir köy haline gelmiştir. Mahallenin Pasin (Basian) Ovası'na bakan güneydeki yüksek yamaca kurulmuş olan ancak sadece temel kalıntıları olan bir Orta Çağ kalesi bulunur ancak bu kalenin kim tarafından ve kaç yılında yapıldığına dair herhangi bir buluntu yoktur.
Ahıska Türklerinin kültür, gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.Erzurum iline 71 km, Köprüköy ilçesine 25 km uzaklıktadır.Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Karasal iklimin hemen hemen tüm özelliklerini taşır. Mahallenin kullanılan arazisi susuz olduğundan fazla bir verim elde edilemez.
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Mahallede, ilköğretim okulu vardır,5.sınıfa kadar eğitim vermektedir son düzenlemelerle oldukça modern bir yapıya kavuşmuştur.Önceleri taşımalı sistem varken şimdi 6,7,8. sınıfları Köprüköy yatılı ilköğretim okulunda tamamlamaktadırlar.Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.