Kürtün Beytarla Köyü

Kürtün Beytarla Köyü

Beytarla Köyü haberleri, Kürtün Beytarla köyü güncel son dakika gelişmeleri, Beytarla köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Gümüşhane Köyleri Arasında yer alan Beytarla köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Gümüşhane Beytarla Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Beytarla Köyü son dakika gelişmeleri, Beytarla Köyü ne özgü yemekler, Kürtün Beytarla Köyü nün tarihi, Beytarla Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Beytarla Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Beytarla Köyü , Gümüşhane ilinin Kürtün ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Beytarla Köyü Resimleri ve Beytarla Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Kürtün Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Gümüşhane Kürtün Arası Kaç Km? Gümüşhane Hava Durumu? Gümüşhane Köyleri ve  Kürtün Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Gümüşhanelı iseniz Gümüşhane Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Gümüşhanelı Ünlüler arasında Gümüşhane Beytarla Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Kürtün Doğumlu Ünlüler Kimler?

Beytarla, Gümüşhane ilinin Kürtün ilçesine bağlı bir köydür.

ÇEPNİ TÜRKMENLERİ kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.
Koyun yemek kulturu Pancar(karalahana)corbasi sarama(karalahana) Gücükdene çorbası,hopçin,lahana dolması,pancar çorbası,kuymak,kuzine ateşinde pişirilen alabalık,kuzukulak,erişte,tirmit,madımak,sütlaç,yemlik çorbası,yağlaş,fetir,katıklı çorba,patates haşlaması,turşu kavurması,siron,yazin ekmekci arabalarinin evlere kadar gelmesiyle hazira ve kolaya yonelen halk koy firinlarini artik kullanmamaktadir,konusulan dil giresun espiye tirebolu gorele yoresiyle ayni dili ayni aksani konusmaktadirlar,1970 li yillara kadar,haftada birgun beypazari kurulmakta alisverisler yapilmakta iken su anda bu faaliyet nüfusun cok goc vermesinden yapilmamakta halk haftalik birkez kazikbelinde bu ihtiyaclarini gidermektedir
Gümüşhane iline 108 km, Kürtün ilçesine 53 km uzaklıktadır. köy sürekli göç verdiğinden nüfusu sürekli azalmaktadır.hayat şartlarının zorluğu genç neslin köyde durmamasına , iş için başta espiye olmak üzere diğer il ve ilçelere göçmelerine sebep olmaktadır. köyde tarım ve hayvancılık yok denecek kadar azdır.sadece patetes ekilmektedir oda ailelerin kendi ihtiyacını ancak karşılar.köyün yerli aileleri kış şartları zor olduğu için son baharda espiye ilçesine göçerler. ilk baharda ise tekrar köylerine dönerler ani bir nevi köy artık yayla durumundadır.
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.tipik bir karadeniz iklimi göstermektedir.kış aylarında çok kar yağar yollar yaklaşık 6 aydan daha fazla kapalı olur.yazlarıise genelde bol yağmurlu ve serin geçmektedir.rakımı yüksek olduğundan rutubet ve nem yoktur.beytarla köyü etrafı yüksek dağlarla çevrilidir.akılbaba dağı bunlarda en bilinenidir.köy espiyeden denize dökülen gelivara deresini kaynağını karagölden alan bir kolu üzerine kurulmuştur.arazi engebelidir.ancak tarıma elverişli arazide mevcuttur.30-40 sene önce buğday ekilen tarlalarda tarımın sadece insan gücüyle yapılabildiği için şartların zor olması nedeniyle tarlalar ekilmemekte ve mera veya ormanlık alan olmaktadır.köy hayvancılık için kaynakları (mera , sulak )çok olmasına rağmen son 20senedir hayvancılıkta tamamen bitmiştir.meralar ve otlaklar atıl durumdadır.
Koyün içme suyu şebekesi 1999 yılında tamamlanmıştır,1985 yılından elektrik,2007 yılında telefon baglanmistir.Elektrik ve telefon olumsuz kış koşullarından sıklıkla etkilenir.Saglik ocagi eczane,karakaol yoktur.Köydeki ilköğretim okulu 1989 yılında kapatılmıştır.Bunun sebebi köyde kışlayan kimse olmamasıdır.Köy halki yazlari hayvancilik yaparlar kisin ise genelde sahile Giresun Espiye ye gocerler,onceleri yaylada kislayanlar olsa da simdi pek kalan olmaz kis cok cetindir yaklasik 4-5 aykar erimez ulasim olmaz,yollar stablizedir,koyde 2008 yılından itibaren kadastro tespit çalışmaları başlatılmıştır.Köy mera alanları bakımından gayet zengindir ancak hayvancılık önceki yılları göre azaldığı için bu meralar atıl vaziyettedir,köyün kise tepesi olarak bilinen mevkiinde nüfus mübadelesinden önce köyde yaşayan rumlara ait kilise kalıntıları mevcuttur.Yöre bakır ve altın madenleri yönünden zengin yeraltı kaynaklarına sahiptir.Yörede rumlar tarafından işletilen bakır madenlerine ait kalıntılara rastlamak mümkündür. Avara ve Alınca Dağlarının oluşturduğu vadide 6446 sayılı "Elektrik Piyasası Kanunu" ve ilgili yönetmelikler kapsamında fizibilite (planlama) aşamasında olan "Kordon HES Projesi" bulunmaktadır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum