Meriç Adasarhanlı Köyü

Meriç Adasarhanlı Köyü

Adasarhanlı Köyü haberleri, Meriç Adasarhanlı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Adasarhanlı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Meriç köyleri arasında yer alan Adasarhanlı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Meriç Adasarhanlı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Adasarhanlı köyü son dakika gelişmeleri, Adasarhanlı köyüne özgü yemekler, Meriç Adasarhanlı köyünün tarihi, Adasarhanlı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Adasarhanlı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

AdasarhanlıEdirne ilinin Meriç ilçesine bağlı bir köydür.

Yunanistan sınırını çizen Meriç ırmağının ve Istrancalardan doğan ve köy sınırlarında Meriç ırmağına karışan Ergene nehrinin arasında yer almaktadır. Bu özelliği ile bir yarımada özelliği göstermektedir. İsmindeki ada kelimesi buradan gelmektedir. Sarhanlı kelimesinin her ne kadar Ege bölgesinde hükümranlık etseler de Saruhanlı Beyliğinin veya Osmanlının Saruhan paşa isminde bir paşası olup bu paşa ile ilgili bir durum söz konusu olabilir.[kaynak belirtilmeli] Adasarhanlı kelimesi tarihi ve coğrafi bir isim olarak köyün ismi olmuştur. köy şu andaki yerine 30'lu yıllarda kurulmuştur. Eski köy şimdiki köyün güneyinde ve Ergene nehrinin kıyısında yer almakta imiş.[kaynak belirtilmeli] Halkın bataklık olan bu bölgede sıtma hastalığı sonucu ölümleri karşısında devlet tarafından zorunlu iskana tabi tutulmuştur. Şu anda yüksek bir tepe ve Meriç ovasına doğru olan eteklerinde yer almaktadır.

 

Köyde tipik Trakya halkı yaşantısı mevcut olmasına rağmen birçok kişinin ilginç bulduğu düğünlerde baca yıkma adeti mevcuttur. Nereden türediği ve niçin yapıldığı bilinmemektedir.

 

Meriç ilçesine 13 km, Uzunköprü ilçesine 47 km, Keşan ilçesine 40 km, Edirne’ye 110 km uzaklıktadır. Denize kıyısı olan Enez ilçesine de 60 km bir yoldan(Meriç nehri kışlık sedde üzerinden) gidilince, Keşan üzerinden gidilince 100 km mesafededir.

 

Meriç ve İpsala ilçeleri arasında yer almakta. Edirne’nin Güney batısında yer almaktadır. Yunanistan sınırını çizen Meriç ırmağının ve Istrancalardan doğan ve köyümüz sınırlarında Meriç ırmağına karışan Ergene nehrinin arasında yer almaktadır. Bu özelliği ile bir yarımada özelliği gösterir. İsmindeki ada kelimesi buradan gelmektedir. İki nehir kıyısında bulunan Ergene ve Meriç ovaları sulu tarıma uygundur. Bu sebeple halk su bitkisi olan çeltikçiliğe yönelmiş. Araç gereç ve bilgi sini bu yönde geliştirmiştir.

 

Köyün iklimi, Trakya karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

 

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyün 22000 dekar ekilebilir tarım arazisi bulunmaktadır.[kaynak belirtilmeli] Köyün temel geçim kaynağı Çeltik tarımıdır. Bunun yanında, “Ne ekersen olur.” Veya “Adam eksen yetişir.” Sözünü doğrularcasına pek çok ürün yetişir.[kaynak güvenilir mi?]

 

Ayçiçeği, mısır, şeker pancarı, fasulye, kavun, karpuz, süpürge, domates,

 

Yemelik için: Patates, soğan, sarımsak, nohut, kabak, domates, biber,…

 

Hayvancılık da yan gelir olarak yapılmaktadır. Önceki yıllarda koyun sürüsü sayısı yirmiler civarında iken son yıllarda ancak dört sürü kalmıştır.

 

Hayvancılık daha çok inek bakıcılığı yoğunluktadır. Bu da modern yöntemlerle değil kara sığır denilen yöntemdir.[kaynak belirtilmeli] Yani gündüz sığırtmaçlar hayvanları merada otlatmakta, geceleri hayvan sahipleri ahırlarda kendi bakmaktadır. Bazı aileler sığıra katmayıp kendileri otlatmaktadır. Önceki yıllarda hayli fazla olan mandalar son on-onbeş yıldır bakımı ağır, sütü yağlı denilerek kaldırılmıştır.

 

tarımdan elde edilen kazançla ihtiyaçlar Meriç ilçesinin küçüklüğü ve sanayi yönünden gelişmemişliği nedeniyle önceleri Uzunköprü ilçesinden, son yıllarda Keşan ilçesinden karşılanmaktadır.

 

Cumartesi günleri kurulan pazardan da bazı ihtiyaçlar giderilebilmektedir.

 

Küplü kasabası esnaflık yönünden ilerdedir. Bazı ihtiyaçlar da buradan temin edilmektedir. Küplü’lü vatandaşlar inşaat işlerinin büyük bir bölümünü de yürütmektedirler.

 

Köyde dört kahvehane, dört bakkal dükkânı, iki zahireci, bir terzi ve iki tane faal vaziyette internet cafe bulunmaktadır.

 

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Ayrıca köyün "Tarım Kalkınma Kooperatifi" mevcuttur.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.