Meriç Kavaklı Köyü

Meriç Kavaklı Köyü

Kavaklı Köyü haberleri, Meriç Kavaklı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Kavaklı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Meriç köyleri arasında yer alan Kavaklı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Meriç Kavaklı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kavaklı köyü son dakika gelişmeleri, Kavaklı köyüne özgü yemekler, Meriç Kavaklı köyünün tarihi, Kavaklı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kavaklı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kavaklı, Edirne ilinin Meriç ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kavaklı Köyü Resimleri ve Kavaklı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Edirne Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Edirne Hava Durumu? Edirne Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Edirneli iseniz  Edirne Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Edirneli Ünlüler arasında Meriç Kavaklı Köyünde doğan biri var mı? Meriç Doğumlu Ünlüler Kimler?

Kavaklı, Edirne ilinin Meriç ilçesine bağlı bir köydür.

Kavaklı Köyü eski bir Rum Köyüdür. Bir ara ilçe görevi yapan köye, şimdikilerin gelişi 1923 yılına rastlar. Yunanistan topraklarında kalan Drama İlçesine bağlı Pulevu ve Kalçovu Köylerinden toplam 80 hane olarak göç eden köylülere yerleşme yeri olarak aynı ilçeye bağlı ve nahiye durumunda olan Küplü gösterilir. Küplü'de yunanistan çıkışlı pomaklar oturmaktadır. Ancak Pulevu ve Kalçovu Köyleri'nden gelenlere Kavaklı'da yerleşme teklifi edilir ve köylüler o yıllarda Kavaklı denen köye yerleşirler. Bu adın geliş nedeni bilinmez. Yaklaşık 420 kişiden oluşan göçmen köylüler, köy içinden geçen bir dereyi sınır yaparlar ve böylece geldikleri yerdeki komşuluk geleneğini bozmamaya dikkat ederler. Ancak bu yerleşme iki ayrı köy değil, bir köyün iki mahallesi biçiminde olmuştur. Köyde pomakça'yı bilmeyen yok denecek kadar azdır. Pomaklar’ın Türkiye'ye gelişi 1878(eski takvime göre 1293 ve bu yüzden Türkiye'de genelde 93 muhacırı adlandırması da yapılmaktadır) yılı Osmanlı-Rus savaşından sonra ve izleyen 1923 yıllarında yaşanan göçlerle yoğunluk kazanmıştır. Yerleşim bölgeleri ; Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Edirne, Luleburgaz, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Samsun, Tekirdağ'dır. Nüfus tespiti net olarak yapılamamıştır. Uluslararası kayıtlara göre 1878 ve sonrasında yaşanan göçlerde Pomakların Türkiye'deki sayısı 150.000 dir. (1965’te Almanya Tübingen Enstitüsü). 2000 yılında [Erciyes Üniversitesi] tarafından yapılan araştirmada Pomak nüfusu, Turkiye'de 500.000-600.000 olarak tespit edilmiştir.[kaynak belirtilmeli]

Sayma Sayıları enni/edin/adin (1) dve (2) tri (3) çetri (4) pet (5) şest (6) sedem (7) osem (8) devet (9) deset (10) edinnaysi/enninaysi/adinnaysi (11) dvenaysi (12) trinaysi (13) çetrinaysi (14) petnaysi (15) şestnaysi (16) sedemnaysi (17) osemnaysi (18) devetnaysi (19) dvedeset (20) trideset (30) çetrideset (40) petdeset (50) şestdeset (60) sedemdeset (70) ocemdeset (80) devedeset (90) sto (100) hilyada (1000)

Kavaklı Köyü, Uzunköprü'yü Meriç'e bağlayan yol üzerindedir ve aynı yol köyü Uzunköprü yönünde Yakupbey'e Meriç tarafından ise Olacak köylerine bağlar. Karahamza ile Hasırcıarnavut Köyler'i kuzeyde, Paşayenice Köyü ise güneyde komşusu olduğu diğer köylerdir. En yakın köy olan Yakupbey'e 3 km, İlçe'ye(Meriç'e) 10 km, pazarlama yönünden ilçeye oranla daha fazla etkilendiği Uzunköprü'ye ise 15 km. uzaklıktadır. Devamlı motorlu araçların geçtiği stabilize yol ile ulaşım sıkıntısı olmayan Kavaklı, konum tipi olarak merkez bir köydür. Köyün nüfusü 2006 yılı itibarı ile 700 kişidir.Son 20-25 yılda köy çok yoğun bir şekilde dışarı göç vermiştir. Birçok insan Çorlu, Çerkezköy, İstanbul (Sultangazi Malkoçoğlu mh.,B.Paşa,Atışalanı,Esenler) Edirne, Kırklareli vb. yerlere çalışma amacıyla göç etmiştir. Bu göç, köy nüfusunun önemli ölçüde azalmasına sebep olmuştur. Köyde kız isteme; ilk önce gençler birbirleriyle konuşurlar, daha sonra erkek tarafı kız tarafına kızı istemeye geleceğiz diye haber gönderirler. Bir gece sonra da erkek tarafı kızı istemeye gider. Bu isteme 3 gece art arda eve ziyaret yapılarak gerçekleşir. 3. gece kızı vermeyi kabul ettikten sonra erkek kız evine, kız ailesinin ellerini öpmeye gelir. Daha sonra hep birlikte bir gün kararlaştırılır ve çeyiz için alışverişe gidilir. Her iki tarafta da çeyiz gösterilir. Bundan sonra kendi aralarında nişan gerçekleşir, düğün günü kararlaştırılır. Düğünde kına gecesini genellikle evde bayanlar kendi arasında yaparlar. Gündüz ise kızı erkek evine aldıktan sonra gelenlere yemek verilir ve ardından ise mevlüd okutulur böylece düğün bitmiş olur.

Önemli günlerde, bayramlarda ve tatillerde köy dışında yaşayan hemşehrilerin köye gelmesiyle birlikte oluşan yoğunluk hemen göze çarpar.Köyün en önemli geleneksel yemekleri,mısır unundan yapılan Kaçamak ve soğandan yapılan Luçenikdir. Köyde çiftçilik ve çoğunlukla büyükbaş hayvancılık yapılır. Köyde sulu tarım çok az olduğundan,genelde buğday, ayçiçeği ve pancar ekimi yapılır. Köyde biri köy kahvesi olmakla üzere toplam 5 kahvehane, 3 bakkal, 2 berber, 3 tamir atölyesi, 1 de benzinlik bulunmaktadır.

Edirne iline 75 km, Meriç ilçesine 10 km,Uzunköprü'yede 18 km. uzaklıktadır.Kuzeyden Türkiye-Yunanistan sınırına 10 km.mesafededir.10 km.Kuzeyinde Meriç Nehri-10 km.Güneyinde ise Ergene Nehri bulunmaktadır.İki tane Baraj(Gölet) bulunmaktadır.Köyün nehirlere yakın arazisi(olmadığından)veya uzak olduğundan,Sulamalı tarım yok denecek kadar azdır.Bu nedenle tarım ürünlerinin %90 a yakınını buğday ve ayçiçeği oluşturmaktadır.

Köyün iklimi, Trakya karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

E-5 ten ulaşım Edirne'nin Havsa ilçesinden Uzunköprü istikametine sapılır.Karayolu direk takip edildiği zaman,Havsa'dan 50 km.sonra Kavaklı Köyüne ulaşılır. Köye ulaşım kolaydır.Meriç-Uzunköprü karayolu köyün ortasından geçmektedir.Uzunköprü-Meriç arası çalışan Otobüsler de köye ulaşımı kolaylaştırır.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Hürmüz ve İbrahim Ataş İlk Öğretim Okulu 1985-1986 yılında ilk kez eğitim ve öğretime açılmıştır. Okul 2005 yılında tadilat geçirmiş olup, yeni haliyle 2005- 2006 yılında eğitim-öğretime başlamıştır.Köyde bulunan okula merkez konumda olması nedeniyle çevrede bulunan 10 köyden taşımalı eğitim olarak öğrenci gelmektedir.

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır.Köy içi yolları Arnavut kaldırımı denen taşlarla döşelidir. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. ayrıca internette mevcuttur.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.