Oltu Dutlu Köyü

Oltu Dutlu Köyü

Dutlu Köyü haberleri, Oltu Dutlu köyü güncel son dakika gelişmeleri, Dutlu köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Dutlu köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Oltu Dutlu Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Dutlu Köyü son dakika gelişmeleri, Dutlu Köyü ne özgü yemekler, Oltu Dutlu Köyü nün tarihi, Dutlu Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Dutlu Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Dutlu Köyü, Erzurum ilinin Oltu ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Dutlu Köyü Resimleri ve Dutlu Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Oltu Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Oltu Erzurum Arası Kaç Km? Oltu Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Oltu Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Oltu Dutlu Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Oltu Doğumlu Ünlüler Kimler?

Dutlu, Erzurum ilinin Oltu ilçesine bağlı bir mahalledir.

Mahallenin adı; mahallede bolca yetiştirilen dut meyvesinden gelmektedir. Mahallenin eski adı ise Lısbek'tir.Tarihi hakkında kaynaklar şu bilgileri vermektedir:Daha önce ne zaman kurulduğu belli olmayan.orta köy ve eski köy diye adlandırılan.çok büyük bir alan kaplıyan yaklasık 200 den fazla harebesi halen bulunan bir yerleşim yerini kurdukları sanılmaktadır.burda 1 müslüman mezarlığı bir hayvan heykellerinin bulunduğu bi mezarlık ve birde başka bir mezarlık vardır.çok eskiden kalma 1 kale vardır.
kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktır.Dutlu mahallesinin gelenekleri tipik Erzurum kültürüdür barları ve tipik doğu halayları oynanmaktadır.
Mahallenin en ünlü yemeği kuymak ve ekmek fırınında yapılan pağaç (mısır unundan yapılan bir ekmek) içidir.Ayrıca mahallenin isminin de geldiği duttan, pekmez ve pestil de yapılmaktadır. Bir de mahallenin kavunu meşhurdur.
Ayrıca köye bağlı Koçaklar Mahallesi'nin de cevizi çok kaliteli ve baya da meşhurdur. Bununla beraber aynı mahallenin balı da çok kalitelidir ki bu mahalle bir yayla yeridir.
Erzurum iline 135 km, Oltu ilçesine 15 km uzaklıktadır.Köy çok yüksek değildir (rakımı Oltu'dan biraz fazladır) sadece yaylası ve mahalleleri yüksektir ki köye bağlı mahalleler de ayrıca küçük birer yayla köyleridir.
Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Tipik doğu iklimin hakim olduğu mahallenin iklimi; kışın ise daha yumuşaktir. Yazları ise gayet sıcak geçmektedir.
Mevsiminin fazla sert olmamasından, yazın güneşli olmasından ve suyun bol bulunmasından dolayı mahallede birçok meyve ve sebze çeşidi yetişmektedir. Meyvelerden başlıcaları; dut, kavun, ceviz, kiraz, vişne, şeftali, erik, armut... Sebzelerden ise; mısır, fasulye, domates, biber, salatalık, kabak, lahana, turp, kara lahana... dır.
Köy nüfusunun çoğu büyük şehirlere göçmüstür. En çok İzmit (Gebze) ve Bursa'da ikâmet etmektedirler. Bunun yanı sıra; Eskişehir ,İstanbul, Ankara ve İzmir'de de yoğun olarak yaşamaktadırlar ve ayrıca da mahallenin yurtdışında özellikle de Avrupa'da yaşayan birçok vatandaşı vardır. Avrupa'da en yoğun olarak Hollanda'da bulunmaktadırlar.
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Bunun yanında en büyük geliri oltu taşıdır ama günümüzde oltu taşı madenlerinin azalması nedeniyle pek fazla ocak kalmamıştır.
Oltu taşının ana merkezi de Dutlu mahallesidür ki zaten kaynaklarda oltu taşı madeninin merkezi; Dutlu mahallesinin, Dutlu Dağı etekleri gösterilir.
Ayrıca mahallenin mahallelerinde arıcılık yapılmaktadır.Mahallede ilköğretim okulu bulunmaktadır. Sabit telefon hattı ve gsm de bulunmaktadır.
Oltu ilçesine yakınlığından dolayı sağlık ocağı yerine bir adet sağlık evi bulunmaktadır.Kanalizasyonu ve su şebekesi de mevcuttur bunun yanı sıra mahallede bir de ptt acentesi vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.