Olur Boğazgören Köyü

Olur Boğazgören Köyü

Boğazgören Köyü haberleri, Olur Boğazgören köyü güncel son dakika gelişmeleri, Boğazgören köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Boğazgören köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Olur Boğazgören Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Boğazgören Köyü son dakika gelişmeleri, Boğazgören Köyü ne özgü yemekler, Olur Boğazgören Köyü nün tarihi, Boğazgören Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Boğazgören Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Boğazgören Köyü, Erzurum ilinin Olur ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Boğazgören Köyü Resimleri ve Boğazgören Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Olur Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Olur Erzurum Arası Kaç Km? Olur Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Olur Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Olur Boğazgören Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Olur Doğumlu Ünlüler Kimler?

Boğazgören, Erzurum ilinin Olur ilçesine bağlı bir mahalledir.Oltu çayının kollarından olan Alabalık çayı nın açtığı vadinin doğudan kuzeye doğru kav şakta Alabalığı besleyen kollardan kuzey doğu ya doğru oluşan cep şeklindeki boğazın içine kurulmuştur. Adını da bu boğazın içerisinde olması nedeniyle almıştır. Köyümüzün yeryüzü şeklini kabaca belirlemek gerekirse güney ba tısında Ak dağ dan başlayıp kuzey batı- kuzey doğu istikametinde uzanan Yalnızçam dağları dizisi arasında yer alan çöküntü alanlarından birisi olarak tarif edebiliriz. Olur ilçesine 7 km.lik mesafeyle en yakın köylerinden biri olan Boğazgören'in kuzeyinde Ürünlü (Oğdadap) Uzunharman (Haydos) kuzey batısında Yaylabaşı (Kamis)güney batısında Olur, Yeşilbağlar (Galo)güney doğusunda Karacasu (Peneskerd)ve kuzey doğusunda Ürünlü (Cüleker) köyleri yer alır. Köy yerleşim alanının yaklaşık 5 km. kadar güneyinde köy ormanının sınırlarının bittiği noktada Kaban mahallesi ile sınırlarını tamamlar. Boğazgören mahallesinin ilk kuruluş yerine ba kıldığında mahallenin ortasından geçen dere yata ğında olduğunu görmekteyiz. Ancak tahmini 1937 yılındaki korkunç sel felaketi dere yata ğındaki bağlar ve evleri temelinden söküp götürmüştür.Bu felaketten sonra mahallenin konumunun kuruluşunda doğa şartları etkili olmuş, iskanlaşma yamaç ve kırlara kaymış,köy 3 mahalleye ayrılmıştır. Yaklaşık 1 km² lik bir alana yayılmıştır. Mahallenin yerleşimine bakıldığında plan sız bir yerleşim görülmekte dir. Birde hayvan cılığın gereği mahallenin yaylası bulunmaktadır. Birkaç kez yaylanın yerinin değiştiği rivayet edilmekle birlikte şimdiki yeri köye yaklaşık 10 km uzaklıkta olup mahallenin kuzeyine düşmekte dir. Yaylacılık haziran ayının ortasında başlayıp eylülde sona eren bir süreyi kapsar. Mahallede yetişmekte olan tarımsal bitkilerin zarar görmemesi ve sıcaktan dolayı hayvanların mahalleden uzaklaştırmak ve yaylalara götürmek zorundadır. Mahallenin arazisinde genişliğine kar şın yayla arazisi belki de birkaç kez yer değişikliği yüzünden sıkışık bir alanda kalmıştır. Bu yüzden hayvanların otlatılmasında sıkıntılar yaşanmakta ve çevre köylerle sık sık anlaşmazlıklar olmaktadır. Bu yüzden hayvanları otlatacak çoban bulmakta zorluk çekilmektedir. 8 yıl önce yapılan gölet yüzünden yay lanın ilk yerleşim alanın sular altında kalmış yayla barajın kenarına çekilmiş bu da zaten kıt olan yaylım alanını iyice daraltmıştır.
Erzurum iline 188 km, Olur ilçesine 12 km uzaklıktadır.Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Mahallede, ilköğretim okulu vardır fakat kullanılmadığından mahalledeki öğrenciler taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.