Onikişubat Maksutlu Köyü

Onikişubat Maksutlu Köyü

Maksutlu Köyü haberleri, Onikişubat Maksutlu köyü güncel son dakika gelişmeleri, Maksutlu köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kahramanmaraş Köyleri Arasında yer alan Maksutlu Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Onikişubat Maksutlu  köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Maksutlu köyü son dakika gelişmeleri, Maksutlu köyüne özgü yemekler, Onikişubat Maksutlu  köyünün tarihi, Maksutlu köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Maksutlu köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Maksutlu , Kahramanmaraş ilinin Onikişubat ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu  bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Maksutlu  Köyü Resimleri ve Maksutlu  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Onikişubat Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Onikişubat Kahramanmaraş  Arası Kaç Km? Onikişubat Hava Durumu? Kahramanmaraş Köyleri ve Onikişubat Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kahramanmaraşlı iseniz Kahramanmaraş Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Kahramanmaraşlı Ünlüler arasında Onikişubat Maksutlu  Köyünde doğan biri var mı? Onikişubat Doğumlu Ünlüler Kimler?

Maksutlu , Kahramanmaraş ili Onikişubat ilçesine bağlı bir köydür.

Köy, tarihinden bu yana üç kere yer değiştirmiştir. Çakırdere mahallesinden çıkışla ilk olarak şimdi "Köy yeri"(Han yeri) diye anılan dere kenarına, daha sonra, "Koz bahçe" denilen yere yerleşilmiş. Köy, 1930'lu yıllarda Yukarı Oba (Merkez Oba), Mirzalar, Dönükler ve Kölozlar şu anki yerine yerleşmeye başlamıştır.

MAKSUTLU da,TÜRKMENLERİN kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Bertiz Halk Oyunu (Halk arasında Çamur döken olarak bilinir) düğünlerde oynanır. Düğün Güreşleri geleneği halâ devam etmektedir.

Mahallemiz-köyde şıralık ve sofralık üzüm yetişir. Kabarcık, marhabaşı ve kuruyemiş olarak tüketilen siyah besni üzümü bunların başında gelir. Kabarcık üzümü bertiz kabarcığı olarak da bilinmekte olup, şıralık ve sofralık olarak tüketilmektedir. köyde üretilen üzümler şehir merkezi ve çevre illere de Kasacılar (üzüm alıcıları) aracılığı ile pazarlanmaktadır. Marhabaşı üzümünün rengi mor ve tadı ise bal gibi olan bu üzüm çeşidi özellikle mahallemizin kasapoğlu, ortayük ve çobanlı bölgesi (dedenin yeri,hocanın yeri,kendircik)gibi mevkilerde sonbahara doğru yetişir.Ülke çapında antepfıstığı olarak tanıdığınız kuruyemiş, mahallesimizde de yetişmektedir ve sakızlık ağaçlarına aşılanarak üretilmekte olup ayrı bir lezzeti ve aroması vardır. Kebap, salata ve diğer yemek çeşitlerinde kullanılan somak ekşisi mahallemizde dere yataklarında ve bağ kenarlarında yetişmektedir. Dut, ceviz, elma... mahallemizde-köyde yetiştirilmektedir.

Şıralık kabarcık üzümünden;Pekmez, bastık, pestil, samsa, çevizli pekmez sucuğu yapılmaktadır.

BASTIK, Pestilin yufka şeklidir. Bastık nasıl yapılır: Henüz pekmez haline gelmemiş üzüm şerbetinin nişe (buğday nişaştası.klasik yöntemlerle elde edilir, bu işleme nişe çıkarmak denilir.) ile karışımının pişirilerek sıvı (yarı pelte) halde Bastık Bezlerinin (Beyaz pamuklu bez) üzerine kendine özgü tahta el malası ile ince bir katman serilerek kurutulmaya bırakılır. Kuruma süresi takriben yarım veya bir gün. Kuruduktan sonra bezden çıkarılır (yufka kalınlığında) çıkarılır ve nisaştaya bulanarak yapışması önlenir.

SAMSA: Bastık diye bilinen pekmezin kurutulmuş halinin muska şeklinde çeviz içi konulduktan sonra sarılarak elde edilir.(Küçük üçgen şeklindeki cevizli pestil dolması)

CEVİZLİ PEKMEZ SUCUĞU: Cevizli pestil (Batırma) Bunları yapmak için: Cevizler ayıklanarak ikiye bölünür ve iplere dizilir.Tek veya çift dizi hâlinde sopaya bağlanır. Hazırlanan üzüm pestili hapısasına batırılıp çıkarılır. Güneşte kurutulduktan sonra, tekrar hapısaya batırılır. Eğer kalın sucuk yapılmak isteniyorsa hapısaya batırma işlemine devam edilir veya özel kalıplara ceviz ve üzüm pestil-hapısası dökülerek yapılır.Kahramanmaraş merkezine 35 km uzaklıktadır. Ahırdağ üzerinden (yarısı asfalt, yarısı stabilize-ham yol) 20 km dir. Mahalle Bertiz denilen bölgede yer alır. Eski Elbistan-Maraş Kervan yolu üzerinde. Merkez-Çağlayancerit ilçesine giden Bertiz yolu üzerindedir. Köyün Doğusunda Çobanlı Köyü, Batısında (Sık Çam Ormanları bulunur) Sarıçukur Köyü, Güneyinde Ahırdağı ve Kuzeyinde Menzelet Barajı yer alır.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Özellikle Küçükbaş hayvancılığı (keçi,koyun) yapılmaktadır. Kış aylarını mahallede geçiren hayvan sahipleri ilkharda Han Pınarı ve Karagöl denilen yaylalara göçer ve Kasım-Aralık ayları sonlarına kadar burada kalır.

Tarımda ise bağcılık, kırmızı biber, baklagil ve tahıl ekimi yaygındır. Bazı aileler geçimini balıkçılık ve değirmencilik yaparak sağlamaktadır.Mahallede iki adet ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır. kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olsa da asfalttan 3 km ham yol ile köye ulaşılır mahallede elektrik ve sabit telefon vardır. Mahallenin obaları:Merkez Oba(Yukarı Oba), Dönükler, Mirzalar, Kölozlar, Arablar

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.