Pasinler Esendere Köyü

Pasinler Esendere Köyü

Esendere Köyü haberleri, Pasinler Esendere köyü güncel son dakika gelişmeleri, Esendere köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Esendere köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Pasinler Esendere Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Esendere Köyü son dakika gelişmeleri, Esendere Köyü ne özgü yemekler, Pasinler Esendere Köyü nün tarihi, Esendere Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Esendere Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Esendere Köyü, Erzurum ilinin Pasinler ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Esendere Köyü Resimleri ve Esendere Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Pasinler Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Pasinler Erzurum Arası Kaç Km? Pasinler Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Pasinler Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Pasinler Esendere Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Pasinler Doğumlu Ünlüler Kimler?

Esendere, Erzurum ilinin Pasinler ilçesine bağlı bir mahalledir.Mahallenin çevresinde bulunan mezarlar; mahallenin kuruluşunun Karakoyunlular'a kadar uzandığını göstermektedir. Mahallenin kuzeyinde bulunan harabelerden, mahallenin ilk dönemlerinde, üç mahallenin yakın ara ile bir arada yaşadıklarını görmekteyiz. Bunlar, kuzeyden güneye doğru Ahcivan, Bahcivan ve Badicivan olarak sıralanmışlardır.
Mahallenin en eski ismi Badişen'dir. Daha sonra Badicivan olarak bilinen mahallenin ismi, son olarak Esendere olarak yenilenmiştir. ( Bad= rüzgar, civan= gençlik ve güzellik, badıcivan'ın anlamı ise gençlik ve güzellik veren rüzgardır.) Bir Türkmen-Alevî mahallesidür.
Mahallenin muhtelif yerlerinde kilise harabeleri mevcuttur. Şu anda kullanılmayan ancak varlığını halen sürdüren Kızıl Çermik, köy sınırları içerisinde olup mahallenin güneydoğusunda yer alır. Bu çermiğin yanında ise sadece köy halkı tarafından kullanılan, kayaların altından çıkan doğal ve şifalı maden suyu kaynakları mevcuttur.
Osmanlı-Rus harbinden sonra köye değişik yerlerden aileler gelerek yerleşmeye başlamıştır.Köy Alevi-Türkmen mahallesidür. Çağdaş yaşama önem veren mahalleden yüksek okul mezunu yüzlerce insan çıkmıştır.Halen Ülkemizin birçok ilinde görev yapan önemli insanlar yetişmiştir.Mahallede Kurtuluş savaşı yıllarına kadar Ermeni'lerle birlikte yaşanılmıştır.Kurtuluş savaşı yıllarında maalesef başka yerden gelen Ermeniler'ce öldürülmüşbirçok insan olmuştur.1 Dünya savaşı sonunda insanlar Anadolu'nun batısına doğru göç etmiş çoğu geri dönerken bir kısmı Yozgat, Tokat gibi illerde kalmıştır.
Erzurum iline 47 km, Pasinler ilçesine 14 km uzaklıktadır. Erzurum-Narman-Ardahan yolu mahallenin yanından geçmektedir. Pasinler ovasının kuzeyinde bulunmaktadır.
Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Kışları çok soğuk ve kar yağışlı, yazları ise sıcak ve yağmurludur. En yağışlı mevsim yaz, en az yağış alan mevsim ise kıştır.
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.1950'li yıllarda, bölgenin en zengin köylerinden biri olan mahallede, o tarihlerde 5 un değirmeni ve yağ atölyeleri bulunmaktadır. Ancak zaman içerisinde 1970'lerden sonra, göçlerin başlamasıyla, yatırım, şehirlere kaydırılmıştır.
Mahallede pancar, patates, ayçiçeği, mısır, arpa, buğday, yem bitkileri ve sebzecilik yapılmaktadır. Hiç meyve ağacı yoktur. Ancak şeker pancarı ve uygulanan kotadan dolayı yem bitkileri ekimine daha çok önem verilmeye başlanılmıştır.
Mahallede, ilköğretim okulu vardır toplam 102 öğrenci öğrenim görmektedir. İlköğretim okulu 1929'den beri vardır ve sürekli açıktır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır.Sağlık evi vardır ,görevli personel uzun zaman bulunmamıştır ancak 2007 yılında bir ebe atanmıştır ve hala mahallede görevine devam etmektedir. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum