Pazar Şehitlik Köyü

Pazar Şehitlik Köyü

Şehitlik Köyü haberleri, Pazar Şehitlik köyü güncel son dakika gelişmeleri, Şehitlik köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Rize Köyleri Arasında yer alan Şehitlik Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Pazar Şehitlik köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Şehitlik köyü son dakika gelişmeleri, Şehitlik köyüne özgü yemekler, Pazar Şehitlik köyünün tarihi, Şehitlik köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Şehitlik köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Şehitlik, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Şehitlik Köyü Resimleri ve Şehitlik köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Pazar Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Pazar Rize Arası Kaç Km? Pazar Hava Durumu? Rize Köyleri ve Pazar Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Rizeli iseniz Rize Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Rizeli Ünlüler arasında İkizdere Şehitlik Köyünde doğan biri var mı? Pazar Doğumlu Ünlüler Kimler?

Şehitlik, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.Koyun adı içerisinde şehitlik ten gelir.
Köy tipik olmamakla birlikte Doğu Karadeniz'deki Laz kültürünün kendini belli ettiği bölgelerde sıklıkla görülen geleneksel yapıdadır. Gelenksel mimarinin silindiği dağınık köy yapılaşmasına rağmen sosyal iletişimler güçlüdür. Düğün, bayram, ölüm gibi önemli toplumsal olaylarda bir çeşit birliktelik fark edilir. Zor doğal koşullar nedeniyle dayanışma (imece) kültürü yaygındır. Ortak ya da bireysel olsun, köye özgü işlerin bir bölümü yardımlaşarak yapılır. Yardımlaşmada hem bir düzen hem de gizli bir denge vardır.
Düğün ve bayram gibi toplu etkinliklere önem verilir. Oyunlara katılımda cinsiyet vb farklılıklar gözetilmez. Eskilerde 'dolap' olarak adlandırılan bir çeşit çoklu salıncakların yerini günümüzde iki yüksek ağaç arasında kalın halatlarla oluşturulan kocaman salıncaklar almıştır. Bu salıncaklara sırasıyla binilir. Erkeklerin daha çok kendi güçleriyle ve bir çeşit gösteri tarzında gerçekleştirdikleri salınma eylemini genç kızlar daha çok bir yakının veya duygusal yakınlık hissettiği bir erkeğin yardımlarıyla gerçekleştirir. Bu tarz eğlenceler günün orta zamanlarında yapılır, hatta çok erken veya çok geç vakitlerde olmamasına özen gösterilir. Ziyafet düğünlerde son derece önemlidir. Düğün sahibinin evi ve etrafındaki boş alanlar mekan olarak kullanılır. Son dönemlerde, köydeki çay alım merkezlerinin düğün mekanı olarak kullanılması yaygınlaşmıştır.
Yemekler, mutlaka en az dört çeşitten oluşur. Bunlar arasında, kara lahana sarması ile tatlı (baklava) özel önemdedir. Yemek işleri bir baş sorumlu (yaşlı bir erkek ya da kadın) ve ona yardım eden çok sayıda genç insanlar tarafından yürütülür. Uzak yollardan gelen konuklara öncelik verilir. Belli aralıklarla yemek çağrıları yapılır.
Düğün, karşılamalar, uğurlamalar gibi durumlarda ateşli silah konu (ne yazık ki) hala çok yaygındır.Düğün süresince, tulum eşliğinde kurulan oyun grupları çoğu kez sabahlara dek oynarlar.
Rize iline 51 km, Pazar ilçesine 14 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi eskilerde hayvancılık ağırlıklıydı. Şimdilerde ise hayvancılık neredeyse hiç yoktut. Tarım ise çay ağırlıklıdır. 2000'li yıllardan itibaren kivi üretmede gözle görülür bir artış söz konusudur. Ticari olmamakla birlikte, amatör düzeyde arıcılık da yapılmaktadır. Köyde ayrıca irili ufaklı alabalık çiftlikleri de mevcuttur.
Köyde, köye hakim yüksekçe bir tepede, 1950'li yıllarda, yolun olmadığı bir dönemde tümüyle imece yoluyla inşa edilmiş olan üç derslikli, aktif olmayan bir okul binası vardır. 1990'lardan itibaren taşımalı eğitim söz konusudur. Köyün, 1960'li yıllara kadar giden, büyük bölümü yine köylüler tarafından oluşturulmuş birden çok içme suyu şebekesi vardır. Kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ve köy içinde ulaşımı sağlayan yol toprak ve yer yer betondur. Köyde 1979'dan itibaren elektrik ve 1990'lardan itibaren sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.