Pazaryolu Çiftepınar Köyü

Pazaryolu Çiftepınar Köyü

Çiftepınar Köyü haberleri, Pazaryolu Çiftepınar köyü güncel son dakika gelişmeleri, Çiftepınar köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Çiftepınar köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Pazaryolu Çiftepınar Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çiftepınar Köyü son dakika gelişmeleri, Çiftepınar Köyü ne özgü yemekler, Pazaryolu Çiftepınar Köyü nün tarihi, Çiftepınar Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çiftepınar Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çiftepınar Köyü, Erzurum ilinin Pazaryolu ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çiftepınar Köyü Resimleri ve Çiftepınar Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Pazaryolu Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Pazaryolu Erzurum Arası Kaç Km? Pazaryolu Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Pazaryolu Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Pazaryolu Çiftepınar Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Pazaryolu Doğumlu Ünlüler Kimler?

Çiftepınar, Erzurum ilinin Pazaryolu ilçesine bağlı bir mahalledir.Mahallenin eski adı Badirgens'tir. Köy, eski bir Türk mahallesi olup Ermeni yurttaşlar da yaşamakta imiş. Türklerin mahallesi olan Elmalı mahallesi, mahalleden 2 km. yukarıdadır. Daha sonra Elmalı mahallesi boşalmış, Badirgens mahallesine taşınmıştır. Daha sonraki ismi; mahallenin "meydan" dedikleri mezrada bulunan iki pınardan gelmektedir. Mahallenin içme suyu bu Çiftepınar'dan karşılanir.
Türk kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.Mahallenin gelenekleri Erzurum'dan fazla bir farkı yoktur. Kadınlar ehram ve çar denilen örtü kullanır. Erkekler genelde gurbetçi olduğundan köy işlerine kadınlar bakar. Kadınlar, işler için imece yaparlar.
Düğünleri şenlikli geçer. Bir gün önceden erkekler ayrı, kadınlar ayrı evlerde eğlenirler. Erkekler, kendi arasında sabaha kadar yöresel oyunlar oynarlar. Kadınlar ise kına gecesi yaparlar. Düğünler, köy harmanlarında yapılır. Genellikle "bar" oynanır, davul-zurna eşliğinde halay çekilir.
Mahallenin "genç odası" mevcuttur. Mahallede saz çalabilen birkaç kişi bulunur.Yemekleri; soyulmus buğday (gendime) ve etle yapılan "herise", ayranlı çorba, kesme çorbası, evelek, kurutularak yapılan kara pancar, taze fasulyenin kurutulmuş şekli "kuru lobiya" gibi yöresel yemekleri vardır.
Erzurum iline 144, Pazaryolu ilçesine 22 km. uzaklıktadır. Dağlık bir bölgedir, ekilebilir arazisi sınırlıdır.Meyve üretimi çeşitli olup -su sorunu olmazsa- yüksektir. Elma, armut, erik, kayısı, dut, vişne, gülana, gabağ vs. yetiştirilir. Kuru fasulye, patates, lahana gibi sebzeler yetiştirilir.
Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Yine Erzurum'a göre daha hafif geçer. Kışları kar yağışlı geçer. Baharı yağmurlu, yazı kuraktır.
Köy, kışın bembeyaz, baharda yemyeşil, yazın ise sapsarı olur.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Erkeklerin buyuk bir kismi gurbetcidir.
Mahallede, ilköğretim okulu vardır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.