Sağlıklı Diyet İçin Kolajen Neden Önemli ?

Sağlıklı Diyet İçin Kolajen Neden Önemli ?

Diyetisyen Salih Gürel konu hakkında önemli bilgiler verdi. Kolajenin, diğer protein çeşitlerine (et, tavuk, balık, soya, whey, kazein) göre en çok tok tutan proteindir.

Diyetisyen Salih Gürel konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Kolajenin, diğer protein çeşitlerine (et, tavuk, balık, soya, whey, kazein) göre en çok tok tutan proteindir .Kolajen içindeki özel aminoasitler sayesinde cilt güzelliği, eklem, kemik, tendon, tırnak ve saç sağlığını doğrudan etkilediğini belirten Gürel, “Vücudumuzun bağ dokularındaki proteini kolajen oluşturur ve vücudumuzu bir arada tutması ana görevidir. Yunanca tutkal anlamına gelen ‘’kolla’’ kelimesinden türetilmiş olması, kolajenin bir nevi yapıştırıcı görevi görmesindendir. Kolajen, hayvanlarda bulunan farklı bağ dokuların temel yapısal proteinidir. Çoğunlukla tendonlar ve ligamentler gibi lifli dokularda bulunan kolajen ayrıca kornea, kıkırdak, kemik, kan damarları, bağırsak ve omurlar arası disklerde de bol miktarda bulunur ve kolajen olan tüm dokulara yapı, esneklik ve kuvvet kazandırarak, bu dokuların şeklini ve işlevini korur. Kolajen cilt yapısının kilit bir bileşeni olup, cildin esnekliğini koruyan elastin ve eksikliği halinde ciltte kuruluk oluşturan hyaluronik asit üretimini  uyarması ve nemi hapsetmesi için altyapı sağlar. Organik kemik kütlesinin %90’ını kolajen oluşturur. Kolajen seviyeleri azaldıkça kemiklerimiz zayıflar ve daha kırılgan olurlar” dedi.

Bağırsak Duvarını Onarır

Gürel şunları söyledi, “Kas dokusunun % 1-10’u kolajenden oluşur. Kolajen, kaslarımızın güçlü ve düzgün bir şekilde çalışması için gereklidir. Araştırmalar, kolajen peptit takviyelerinin tüketilmesinin yaşa bağlı kas kütlesi kaybı olan insanlarda kas büyümesini ve kuvvetini arttırdığını göstermiştir.Tendonlar, kası kemiğe bağlayan güçlü fibröz bağ dokularıdır. Kas kasılması sırasında tendonun rolü, kuvvet iletmek ve gerginliğe dayanmaktır. Tendonlar %85 oranında tip 1 kolajen ve proteoglikanlar içerir. Saçlarımız %65 ile %95 arası kolajenden oluşur. Yaşla birlikte saç lifleri zayıflar, daha kırılgan olurlar ve daha az parlak görünürler. Kolajen saç güzelliği söz konusu olduğunda, saç korteksini arttırarak mekanik mukavemeti geliştirmeye ve saç parlaklığını arttırmada etkilidir. Kolajen, keratin üretimine destek olarak zayıf ve kırılgan tırnakların güçlenmesinde etkilidir. Bağırsak duvarında hasar oluştuğunda, vücudumuz bağırsak duvarını onarmak için yeni düz kas hücreleri üretmeye başlar. Klinik çalışma, düz kas hücreleri üretilirken kolajen üretiminin en yüksek seviyede olduğunu kanıtlamıştırYani, kolajen sıkı bağların boşluklarını doldurarak bağırsak duvarını onarır. Böylelikle sağlıklı bir sindirim ve bağışıklık sistemimiz oluşur”

Miktarı Sonucu Etkiler

“Yüksek gramajlarda alınan kolajen proteinin, yüksek ve çok çeşitli amino asit değerleri ile de vücudumuza gerekli besinleri aldığımızdan emin olmamız sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir diyet için olmazsa olmazdır” diyen Gürel, “Kolajen takviyeleri tablet, kapsül, toz, sıvı ve hatta sakız olarak bulunabilmektedir. Kolajen dışardan takviye olarak alındığında öncelikle sindirim sisteminde yapıtaşı olan aminoasitlere parçalanır ve aminoasit olarak kana  karışır. Bu sorunu biraz olsun aşabilmek adına ise kolajenin biraz daha parçalanmış hali olan hidrolize kolajen içeren takviyeler geliştirilmiştir. Biyoyararlanımı artırmak adına ideal olan hidrolize, peptid kolajenler ve likit formların tercih edilmesidir. Kullanılan kolajenin miktarı da sonucu etkilemektedir. Takviyenin kolajen içeriği tercihen 10gr veya en az 5 gr olmalıdır. Kolajen sentezine destek olması açısından alınan takviyenin bakır, çinko, C vitamini içermesi etkinliğini artırabilir. Kolajen takviyelerinin daha çok emilebilmesi ve yüksek biyolojik yararlanımın sağlanabilmesi için düşük molekül ağırlıklı kolajenlerin tercih edilmesi doğru bir seçim olacaktır” diye konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.