Şarköy Mürefte Köyü

Şarköy Mürefte Köyü

Mürefte Köyü haberleri, Şarköy Mürefte köyü güncel son dakika gelişmeleri, Mürefte köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Tekirdağ Köyleri Arasında yer alan Mürefte köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Şarköy Mürefte köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Mürefte köyü son dakika gelişmeleri, Mürefte köyüne özgü yemekler, Şarköy Mürefte köyünün tarihi, Mürefte köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Mürefte köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Mürefte, Tekirdağ ilinin Şarköy ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz marmara bölgesi bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Mürefte köyü resimleri ve Mürefte köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Şarköy Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara bölgesi yöresine özgü haber kanalı var mı? Şarköy Tekirdağ Arası Kaç Km? Şarköy Hava Durumu? Şarköy Köyleri ve Tekirdağ Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Tekirdağlı iseniz Tekirdağ Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Tekirdağlı Ünlüler arasında Şarköy Mürefte Köyünde doğan biri var mı? Şarköy Doğumlu Ünlüler Kimler?

Mürefte, Tekirdağ ilinin Şarköy ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tekirdağ il merkezine 90 km, Şarköy ilçesine 13 km uzaklıktadır.

Rum halkı İzmite sürgün edilmiştir. Mürefte'nin geçmişinde deniz ticareti, şarap üretimi önemi yer tutar. 1650-1900 yıllarında Fransa ve İtalya'ya Mürefte'den gemilerle şarap ihracatı yapılmıştır. 1912 yılında yaşanan bir depremde gaz lambalarından çıkan yangınla kül olan Mürefte'de bazı tarihi yapılar, geçmişteki önemine tanıklık eder.[2]

Edirne Vilayet Matbaası Müdürü Şevket Dağdeviren'in yazdığı 1892 tarihli salnameye göre;

Gelibolu Sancağı’na bağlı bir kaza olup; 2.400 İslam, 15.138 Hristiyan ve 9 Yahudi toplam 17.547 nüfusa sahiptir. Halkı bağcılık, gemicilik ve tarımla uğraşır.

Ganoz ve Kestanbolu nahiyeleri ile çevrelerindeki köyler de Mürefte kazasına bağlıdır.

Kazanın önde gelen ürünü olan üzüm, karalahna ve yapıncak olmak üzere iki cinstir. Karalahna’nın taze olarak yenmesi pek lezzetli olmasa da siyah şarabı ünlüdür.

Mürefte ismini binbağlar manasına gelen Miryofiton sözcüğünden almıştır.[1] Mürefte’de yetişen armut, ayva ve şeftalinin benzeri yoktur.

Kasabanın içinde 920 hanede 491 Müslüman, 3930 Rum, 10 Ermeni, 9 Yahudi nüfus vardır.

Mürefte’de 1 hükumet konağı, 1 telgrafhane, 1 aşar ambarı ve vergi dairesi, 1 cami, 1 mescit, 12 çeşme, 1 su değirmeni, 1 hamam, 1 han, 1 fırın, 5 dükkan vardır.

Yılda 5.404.975 kilo şarap elde edilip Avrupa'ya ihraç edilir. Mürefte adıyla yapılan 499.877 kilo rakı, içte ve dışta kullanılmaktadır. 25.000 kilo ipek kozasının büyük çoğunluğu Avrupa'ya ihraç edilir.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum