Şenkaya Turnalı Köyü

Şenkaya Turnalı Köyü

Turnalı Köyü haberleri, Şenkaya Turnalı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Turnalı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Turnalı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Şenkaya Şenkaya Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Şenkaya Köyü son dakika gelişmeleri, Şenkaya Köyü ne özgü yemekler, Şenkaya Şenkaya Köyü nün tarihi, Şenkaya Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Şenkaya Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Şenkaya Köyü, Erzurum ilinin Şenkaya ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Şenkaya Köyü Resimleri ve Şenkaya Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Şenkaya Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Şenkaya Erzurum Arası Kaç Km? Şenkaya Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Şenkaya Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Şenkaya Şenkaya Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Şenkaya Doğumlu Ünlüler Kimler?

Şenkaya, Erzurum ilinin Şenkaya ilçesine bağlı bir mahalledir.Kıpçak Türk örf ve adetleri görülür.Mahallenin camisinin yapı taşlarında 1300 lü yıllara ait olduğunu belirten tarihler yer almaktadır. Selçukluların Erzurumu fethetmelerinden sonra kafkaslar üzerinden gelen kıpçak türkleri tarafından kurulduğu anlatılmaktadır. köy osmanlı döneminde ticaret ve zanaatkarlıkta bölge içerisinde öne çıkmış bölgenin ana ticaret merkezlerinden biri olmuştur. 93 harbi olarak da bilinen Rus işgal sırasında mahallede yaşayan insanların birçoğu anadolunun içlerinde yer alan çeşitli illere göçetmişler. Bolşevik ihtilalinden sonra ruslar çekilirken bölgeyi ermenilere bırakmış ermeni taşnaklar ise saldırılar düzenleyerek birçok insanı öldürmüştür. Ermenilerin tehciri ile köy tekrar toparlanmaya başlamış ancak 1 . dünya savaşı ve kurtuluş savaşı nedeniyle köy çok miktarda erkek nüfusu kaybetmiş buda savaşlar sonrasında mahallenin eski zanaatkar nüfusunun kaybolmasına neden olmuş ekonomik yaşam tarım ve hayvancılığa kaymıştır. Zamanla köy arazisinin nüfusu yetmemesi nedeniyle mahalleden çeşitli illlere büyük miktarda göç vermiştir. 2009 yılında yaşanan heyelan nedeniyle mahallenin üzerinde bulunduğu alan afet bölgesi olarak belirlenmiş ve köy üzerindeki yerleşim yasaklanmıştır.
Erzurum iline 149 km, Şenkaya ilçesine 38 km uzaklıktadır.Mahallenin iklimi; Karasal iklimiin etki alanı içerisindedir. Keban barajı ve bilahere Artvin Barajında su tutulmasından snra ikim tamamen yumuşamış olup kışlar daha ılık ve daha az kar yağışlı geçmektedir. Yazlar nazaran kurak ve sıcak ençok yağmur ilkbaharda yağmaktadır sonbahar ılık ve yağışlı bir iklime sahiptir. 1980 rakımı olup kırdağın kuzeye bakan etellerinde kurulmuş olup kuzeyinde Şenkaya Oltu karayolu, güneyinde Zümrüt mahallesi doğusunda Teketaş ve batısında bahceli kışla köyleri ile çevrilidir.
Üç tarafı ormanlarla çevrili olan mahallenin geliri tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Mahallenin güney tarafı oldukca verimli araziye sahip olup hertürlü meyve ve sebze yetiştirmeye elverişli olup sulu tarım yapılmaktadır. Kuzey taraf ise çoğunlukla çayır ve meralarla kaplıdır. Güneyi, batısı ve doğu tarafları yaklaşık 1 kilometre bazı yerlerde daha yakından çam ormanları başlamış olup eski ismi abuzer olan 3020 metre yükseklikteki (Hayat suyu anlamına gelen) yeni ismi kır dağın 2500 metresine kadar sarı çam ormanları devem eder ormanlarda farklı ağaç türleride bulunmaktadır.
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak kullanımda değildir. Mahalleye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.