Sındırgı Devletlibaba Köyü

Sındırgı Devletlibaba Köyü

Devletlibaba Köyü haberleri, Sındırgı Devletlibaba köyü güncel son dakika gelişmeleri, Devletlibaba köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Balıkesir Köyleri Arasında yer alan Devletlibaba köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Sındırgı Devletlibaba Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Devletlibaba Köyü son dakika gelişmeleri, Devletlibaba Köyü ne özgü yemekler, Sındırgı Devletlibaba Köyü nün tarihi, Devletlibaba Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Devletlibaba Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Devletlibaba Köyü, Balıkesir ilinin Sındırgı ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Devletlibaba Köyü Resimleri ve Devletlibaba Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Sındırgı Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Sındırgı Balıkesir Arası Kaç Km? Sındırgı Hava Durumu? Balıkesir Köyleri ve Sındırgı Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Balıkesirlı iseniz Balıkesir Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Balıkesirlı Ünlüler arasında Sındırgı Devletlibaba Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Sındırgı Doğumlu Ünlüler Kimler?

Sındırgı ilçesine bağlı bir mahalledir.

Mahallenin adı Osmanlı devleti zamanından gelmektedir. 1800’lü yıllarda kurulmuştur. Karakeçili yörükleri tarafından kurulmuştur.Kurulduğu bölge karakeçili yörüklerinin kışlak merkezidir.[1] Yörükler yer seçiminde, göç ettikleri bölgenin hayvan otlatmaya müsait olup olmadığına, su bolluğuna ve iklim şartlarının elverişliliğine bakar; şartlar olumsuzlaştığında ve ‘öletlik’ diye tabir edilen salgın hastalık zuhur ettiğinde, şartların uygun olduğu bölgelere göç ederlerdi. Devletlibaba Yörüklerinin de ilk çıkış yeri Bilecik Söğüt’tür. Söğüt’ten Kütahya Domaniç yaylasına, Domaniç yaylasından da bir ilkbahar günü Akdağ’a göç etmişlerdir. Burada sonbahara kadar kalmışlar, iklim elverişsizliğinden Çayır adı verilen mevkie yerleşmişlerdir. Çayır’da uzunca süre konakladıktan sonra öletlik zuhur etmiş; hastalıktan sağ kalanların bir kısmı Bigadiç’in Karkın Köyü yakınlarına, bir kısmı da Binmurt yakınlarına göç etmiştir. Sultan Abdulaziz Yörüklerin konar-göçer özelliği sebebiyle, orduya asker bulmakta zorluk çekmektedir. Bunun üzerine tüm uç beylerine Yörüklerin yer gösterilerek, yerleşik düzene geçmesi gerektiği fermanını göndermiştir. Çorum beyi (=Düvertepe) Gece Kuşu Ahmet Vefik Paşa Devletlibaba Yörüklerine Osmanlar mahallesi yakınlarında bir yer göstermiştir; ancak arazinin yapısı (toprağının et çamuru oluşu) ve hayvan otlatmaya müsait olmayışı sebebiyle, Paşadan kendilerine başka bir yer göstermelerini istemişler; Paşa da yer seçimini tamamen kendilerine bırakmıştır. Bunun üzerine mahallenin şu an bulunduğu mevkii yurt edinmişlerdir. Böylece uzunca bir sürelik konar-göçer serüveni son bulmuş; yerleşik düzene geçilmiştir. Devletlibaba ismini de bu sebeple Ahmet Vefik Paşa kendisi vermiştir. Mahallenin adının mezarlıkta Osmanlıca olarak da yazıldığı görülmektedir.Milli direnişte İbrahim Ethem Akıncı’nın bölge halkının örgütlemek için kullandığı yerlerden birisidir.
Bu mahallenin ahalisi, Osmanlı döneminde Konar-göçerdi. Bu yüzden civarda sonradan yerleşik hayata geçen köylere yörük mahallesi denmektedir. Yani Köyümüz yörük (müslüman türk) mahallesidir. Geleneklerinin en başında düğünlerimiz yer alır. Düğünlerimiz genelde 3 gün 3 gece sürer. Bu süreç cuma günü davulcuların gelip kız evinde sepi serilmesiyle başlar. Sepi serme denilen şey gelin kızın çeyizinin serilmesi olayıdır. Sepi serildikden sonra davul zurna ile gidilip dibek taşında keşkek dövülür. Aynı günün gecesinde yerel olarak "çırakman" diye tabir ettiğimiz çıraların yakılmasıyla oluşan ateş etrafında davullu zurnalı eğlence düzenlenir. Bu eğlence arasında tiyatro kabiliyeti olan kişilerce yine yerel dilde "matrak" adını verdiğimiz 2-3 kişilik kısa tiyatro sergilenir. Düğünün ikinci günü "düğüncü birikme" diye tanımlanan yemekli düğün ziyafetidir. Düğüne gelen misafirler yemekten sonra takısını takar. Yemek gün boyu sürer akşamına ise kız evinin önünde yine "çırakman" tertip edilir. Düğünün üçüncü günü kızın eşyaları gelin gideceği eve taşındıktan sonra erkek evinden gelin almaya gidilir ve ikindiden sonra gelin davul zurna ile erkek evine getirilir. Gelin, eve girdikden sonra düğün sahipleri peksimet dağıtır ve düğün biter.
Balıkesir il merkezine 99 km., Sındırgı ilçesine 40 km. uzaklıktadır. Kütahya'nın Simav ilçesine ise 45 km.'dir. Mahalleye ulaşım Sındırgı ilçesinden veya Kütahyanın Simav ilçesinden belirli aralıklarla kalkan şehirlerarası otobüs firmasıyla yapılabilir. Köy, Sındırgı-Simav karayoluna sadece 2 km. mesafededir.
Mahallenin iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir.Kuzey Batısında yer alan Güneş Tepesi (yerel olarak güni kıranı denir) mahallesi kuzey batıdan esen sert ve soğuk rüzgarlardan koruduğu için kışları genelde ılık geçer. Yazları mahallenin buluduğu konumdan dolayı öğlen civarı ve akşam kızıllığında lokal rüzgarlar esmektedir. Bu durum yazlarıda mahallenin serin olmasını sağlar. Mahallenin havasının içerdiği yüksek oksijen ve düşük nemden dolayı astımı ve bronşiti olanlar için iyi bir dinlenme yeridir.
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Mahallenin başlıca gelir kaynağı bir zamanlar tütün idi. Fakat genel olarak tütüne uygulan kota köylülerin tütünü bırakmasına ve kendilerine alternatifler geçim kaynakları aramasına yol açtı.
Hayvancılığın iyi gelir getirmemesi mahalledeki 35-40 yaş altı kişilerin büyük şehirlere göç etmesini neden oldu. Mahalleden göç edenlerin büyük bölümü İstanbul'u seçerken birkaç kişi İzmir'e gitmeyi tercih etti. Çok kısa bir sürede Bahçelievler Devletlibaba'nın mahallesi gibi oluverdi. Bahçelievler de artık köylünün ikinci mekanıdır.
Mahallede okul olmasına rağmen öğrenci azlığından dolayı taşımalı eğitimle öğrenciler Düğüncüler Köyü İ.Ö okulunda eğitim görmektedir. Mahallede içme suyu şebekesi vardır. İçme suyu Koca Dağ diye bilinen dağın Akpınar mevkisindeki kaynaktan gelmektedir. Emsal memba sularından içimi daha güzel olmasına rağmen uzmanlarca sıfır kireç dolayısıyla gelişim çağındaki çocukların içmesi pek uygun değildir. 2008 yılı itibarı ile mahallede Muhtar Süleyman AKDAĞ'ın üstün gayretleri ile kanalizasyon sistemine geçilmiştir. Mahallede etraftaki köylerle birlikte kullanılan yarı dijital telefon santrali bulunmaktadır. Ancak henüz ADSL hizmeti verilememektedir. Mahallenin yolu asfalttır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.