Sungurlu İnegazili Köyü

İnegazili Köyü Yine Sivas tarafından gönderilen ve Tokuş Sultanın peşine düşen İğnegazili İsminde, asıl mesleği terzilik olan bir zat aleviliği yaymak amacıyla gönderilen Tokuş Sultanı öldürür.

Öldürüldüğü yerde de şu an Tokuş Sultanın türbesi olduğu söylenmekte ve aleviler tarafından düzenli olarak ziyaret edilmektedir. Türbenin bulunduğu civar köylerin ve yakınlarında bir hayli alevi köyünün bulunması olayı doğrulamaktadır. İğneligazi Tokuş sultanı öldürürken yaralanır ve şimdi köyün bulunduğu yerin yaklaşık 5 km aşağısında bulunan karakayalar diye tabir edilen alana yerleşir. Daha sonra köy önceleri çevlik boğazına kurulur devam eden zamanlarda daha düzlük olan şimdiki alana doğru kayar.

İnegazili Köyü; Buraya yazılan tarihçe hiç bir tarihi yada bilimsel veriye dayanmamaktadır. Bu tarih yazımı ile "zalim sünnilerin öldürdüğü gariban alevi" algısı oluşturduğu kanısındayım. Sünni ve alevilerin sorunsuz ve "beraber yaşadığı köy" gelenegi açısından da uygun olmamış. Bilimsellikten uzak oldugu kadar kardeşlikten de uzak bir hikaye. Genç alevi kardeşlerimize sünni kardeşlerimizi tarihi düşman olarak tanıtması (kanımca yazarın kastını aşan bir algı olarak) yanlış olmuş. Bu köyde alevi ve sünniler sorunsuz, kardeşce yaşarlar.

Tokuş denilen yerde mukim mezarın geçmişi 60 sene kadar olup içi boş ve semboliktir. Aynı şekilde Boztepe mevkiinde yapılan ve yapan kişi tarafından "Kayıp Erenler" olarak adlandırılan yapıda ki mezarda en fazla 10 yıllık geçmişe sahiptir. Tahminim: 50 yıl sonra Boztepede ki boş mezar yeni mesnetsiz hikayelere kaynaklık edecektir.

İnegazili Köyünün zenginleri alevi olup ağırlıklı olarak çorap sektöründe faaliyet gösterirler. Yeni yeni armatörlik ve enerji sektörüne girenlerde olmuştur.

Çorum iline 121 km, Sungurlu ilçesine 41 km uzaklıktadır. Delice çayı köye 5 km mesafeden geçer. Ayrıca köyde bir gölet bulunmaktadır. Köy iklimi, Kışlar soguk ve yağışlı yazlar kurak ve sıcak geçer Tipik bir karasal iklimdir. Bölge iklimine uygun olarak Arpa,buğday, nohut ağırlıklı tahıl tarımı yapılmaktadır. Fakat köyün ekonomisinin asıl kaynağı İstanbul'da çorap sektörü ve Ankara'da taşımacılık ( otobüs, personel, minibüs, öğrenci, turlar).

İnegazili Köyünde ilköğretim okulu vardır, Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır, ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon ve adsl vardır.

VİDEOYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar