Tortum Kazandere Köyü

Tortum Kazandere Köyü

Kazandere Köyü haberleri, Tortum Kazandere köyü güncel son dakika gelişmeleri, Kazandere köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Kazandere köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Tortum Kazandere Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kazandere Köyü son dakika gelişmeleri, Kazandere Köyü ne özgü yemekler, Tortum Kazandere Köyü nün tarihi, Kazandere Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kazandere Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kazandere Köyü, Erzurum ilinin Tortum ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kazandere Köyü Resimleri ve Kazandere Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Tortum Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Tortum Erzurum Arası Kaç Km? Tortum Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Tortum Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Tortum  Kazandere Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Tortum Doğumlu Ünlüler Kimler?

Kazandere, Erzurum ilinin Tortum ilçesine bağlı bir mahalledir.Mahallenin eski adı Zinavor-Tsınavor (Erm) olup karlı demektir. Mahallenin resmi olarak ne zaman kurulduğu bilinmemekle mahallede var olan kale, hamam, kilise vb yapıtlar çok eski ve pek önemli bir yerleşim yeri olduğunu göstermektedir. Mahallenin yedi harebe üzere kurulu olduğu halk arasında yaygın rivayettir. Lehanas, hans, harab evleri,kiliseler, sefgar, mevcut yayla, sinekli, nadaroğlu, emirtuğun sırt, şartel ve sinozli gibi yerlerde pek çok yapı kalıntıları mevcuttur.Define avcılarının akınına uğrayıp birçoğu tahrip edilmiştir. mahallede birde kale vardır ve yapım şekli milattan önceki yapılara benzemektedir. mahallede tarihi bir caminin olması Türklerin çok eskiden (1071'den hemen sonra) köye yerleştiğini düşündürmektedir.
Mahallenin kültürü, Türk-İslam kültürü olarak varlığını sürdürmektedir. Son yıllarda yapılmayan dumlubaba şenlikleri vardır. ilk baha yağmur yağması için gençlerin ev ev dolaşıp; sarı ineğin yağından kara tavuğun yumurtasından, tekerlemesi ile toplayıp yaptıkları helfene (piknik) meşhurdur. kış aylarında sıra geceleri, düğünlerde yapılan damata ve sağdıca eziyet eğlenceleri, şimdilerde olmayan fakat eskilerin çok yaptığı yazın tarladan dönerken özellikle genç kızların teneke ile çalıp türküler söyleyerek yaptıkları eğlenceler, mahallenin gençlerinin aşık (koyunların dizlerinden çıkarılan kemik) oynamaları, şimdilerde unutulmaya yüz tutan eskilerin sürat kitabı dedikleri cenkname ve muhammediye kitaplarının okunması( musiki edayla), mahalle kadınlarının mahallenin sevilen masum (biraz saf) teyzelere yaptıkları henekler(şakalar) mahallenin renkli kültüründen örneklerdir.
Erzurum iline 87 km, Tortum ilçesine 35 km uzaklıktadır. Köy iki çayın birleştiği derede kurulu olup dağlık bir yerdedir. Yayla ve arazileri küçük düzlüklerden oluşur. Eskiden köy bir orman mahallesi iken şimdilerde belli kısımları ağaçlıdır. Bu Ağaçlı kısımlar tamamen köylü halkın koruması ile var olmuştur.
Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Halkın Perçin dedikleri bölge tam karasal iklime sahip olup köy içi ve cıvarı karasal iklimle karadeniz iklimi arasında bir iklime sahiptir.
Mahallenin ekonomisi hayvancılığa dayalıdır. Çayırları meşhurdur. patates, buğday( 20 sene evvel civar köylerin tahıl ambarı konumunda idi), fasulye yetiştirilir. eskiden meyvenin para etmemesinden yapılmayan meyvecilik köy halkının şimdilerde ilgisini çekmektedir.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte mahallenin tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmakta idi. 2014 yerel seçimleri ile köy mahalle olmuştur.
Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol [[stabilize[ olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.