Tortum Kırmalı Köyü

Tortum Kırmalı Köyü

Kırmalı Köyü haberleri, Tortum Kırmalı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Kırmalı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Kırmalı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Tortum Kırmalı Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kırmalı Köyü son dakika gelişmeleri, Kırmalı Köyü ne özgü yemekler, Tortum Kırmalı Köyü nün tarihi, Kırmalı Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kırmalı Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kırmalı Köyü, Erzurum ilinin Tortum ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kırmalı Köyü Resimleri ve Kırmalı Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Tortum Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Tortum Erzurum Arası Kaç Km? Tortum Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Tortum Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Tortum  Kırmalı Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Tortum Doğumlu Ünlüler Kimler?

Kırmalı, Erzurum ilinin Tortum ilçesine bağlı bir mahalledir.Kırmalı mahallesinin eski ismi dankardır. Bir görüşgöre dankar, dangaz, dankes, tünges, tingir köy adlari dengiz kelimesiyle aynı olduğunu söyler. Bu görüşe göre de dankar mahallesinin soyu Oğuzlarin dengiz koluna dayanır. Dengizler, Erzurum Tortumda dankar, Hınısta dengiz mahallesi, İspirde dankes mahallesi, Artvin Yusufeli de tünges, Muş Sasunda tingit ve Türkiye'nin birçok bölgelerinde yaşamaktadır.
Dengiz Öz Türkçe bir sözcüktür. Sadece deniz anlamina gelmez, büyük göl, büyük nehir anlamıda taşır. Ord. Prof. Gy. Némenth'e göre gökyüzü tanrı anlamına gelen tengri ile ayni asıldan gelir.
Muhtelif eski Türk lehçelerinden geçen bu söze uygurca'da tangiz, kumancada tengis, Osmanlıca'da dengiz şeklinde rastlanmıştır.Kırmalı mahallesinin eski adı 'Dankar'dır.
Erzurum iline 86 km, Tortum ilçesine 34 km uzaklıktadır.Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte mahallenin tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Mahallede ilköğretim okulu var ama öğrenci azlığından taşımalı eğitim yapılmaktadır. mahallede kanalizasyon alt yapısı 2006 yılında muhtar mustafa kızılkaya girişimi ve özel idare projesi ile yapılıp tamamlanmıştır. içme suyu mevcut ama yetersizdir. 2007 baharında gelen selden dolayı içme suyu şebekesi zarar görmüş ve tortum kaymakamlığından götürülen iş makinası ile çalışmalar yapılmış ama zarar gören şebeke tamamıyla onarım yapılamamıştır. kaçaklar çok olduğundan su yetersizdir.2006 yılında meralarımızda hayvanlarımızın su içebilmesi için özel idare tarafından su kurunları verilmiş (6 adet 6 metre boyunda)işçilikleri ise köy sakinleri tarafından yapılmış bir nebze dahi olsa hayvanlarımıza su sağlanmış ve bu sudan dolayı et ve süt verimimiz artış göstermiştir. bunun yanında yine 6 adet su kurunuda hayır sever vatandaşlar tarafından yaptırılmıştır. köy camisi 2007 yılında iç dizaynı hayır sever vatandaşlar tarafından yapılmıştır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.