Tortum Serdarlı Köyü

Tortum Serdarlı Köyü

Serdarlı Köyü haberleri, Tortum Serdarlı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Serdarlı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Serdarlı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Tortum Serdarlı Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Serdarlı Köyü son dakika gelişmeleri, Serdarlı Köyü ne özgü yemekler, Tortum Serdarlı Köyü nün tarihi, Serdarlı Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Serdarlı Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Serdarlı Köyü, Erzurum ilinin Tortum ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Serdarlı Köyü Resimleri ve Serdarlı Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Tortum Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Tortum Erzurum Arası Kaç Km? Tortum Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Tortum Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Tortum  Serdarlı Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Tortum Doğumlu Ünlüler Kimler?

Serdarlı, Erzurum ilinin Tortum ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tortum ilçe merkezinin kuzey batısında Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan beldenin, İlçeye uzaklığı 55 km, Erzurum şehir merkezine uzaklığı ise 103 km' dir. Mescit dağı eteklerinde kurulu olan belde,dağlar arasında ödük deresi ve vadisi boyunca yerleşiktir. Karadeniz Bölgesi içerisinde olması hasebiyle dağınık bir yerleşim burada da görülür. Yalnız burada dağınık olan evler değil üç veya dört haneden oluşan mahallelerdir.Belde merkezinin rakımı ortalama (1.685 m' dir.Belde sınırları boyunca Ödük vadisi nin akarsu yatağı, yükseltilere bağlı olarak (1.420 m ,1.540 m ve 1.650 m) arasında değişkenlik gösteren rakıma sahiptir.Ödük vadisi genel olarak Türkiye'de Karadeniz iklimi altındadır.Bahar ve Sonbahar oldukça bol yağışlı geçer Yaz mevsimide çoğunlukla yağışlıdır,Kış mevsiminde ise bol kar yağar fakat don şeklinde soğuk yoktur.Vadinin yüksek kesimlerinde karasal iklimde görülür.
"Ödik" Ermenice "hodig" , "otlak" anlamına gelmektedir.Belde'nin nüfusunu yerleşik olarak yaşayan 2 etnik grup oluşturur.Eski ve genel adıyla ismi "Ödik" veya "Ödük" - "Öd-hik") muhtarlık zamanında ise "Yukarı Ödük"[4] , "Yukarı Elmalı" ve "Yukarı Katıklı"[5] olarak kayıtlara geçirilmiştir. 1989 yılında belde statüsüne kavuşmuştur ve bugünkü Serdarlı adını almıştır.Ermenice isimler daha sonradan değiştirilse bile kullanılan mahalle isimleri (Vakir, Albansas, Zegiszor, Hacinis, Guluş, Norişin vb.) olarak mevcuttur.Belde nüfusunu Türkler ve Rize ilinin İkizdere Çamlıhemşin ve Çayeli ilçelerinin dağlık kesimlerinden 1850'li ve 1920 yılları arası göç eden Hemşinliler oluşturur.[3] Belde nin 2011 yılı itibarı ile toplam nüfusu 2.328 kişidir. [6]
Geçimini yaylacılık şeklinde hayvancılıkla ve kısmi meyve ve sebzecilik'le sağlayan belde halkı,arazi şartlarının elverişsiz olmasından dolayı yaklaşık 40 yıldan beri yoğun göç vermektedir. Belediye'nin kurulması, belde için katkı sağlamıştır. Mescit dağlarının yüksek eteklerinde kurulu (Ödük) ismini taşıyan birde yaylası bulunan belde gerçekten cennetten bir pencere sunar, büyülü bir el uzatır yolu düşenlere.Belde'de ilkokul ve orta kısmı mevcut olup, taşımalı eğitim yapılmaktadır.Evlerde içme suyu şebekesi bulunmaktadır. Sağlık Ocağı mevcut olup 1 doktor, 1 hemşire, 1 ebe,ve 1 sağlık memuru kadrosu da vardır. Ayrıca belde merkezinde, modern şekilde dizayn edilmiş Çocuk parkı, 4 adet dükkan, Kebab salonu+Kasap),Kuaför,Kıraathane ve birde Çayocağı ve Aşağıkatıklı mahallesinde Mandıra'da bulunmaktadır.Bunların dışında belde belediyesi tarafından 430 m² alan üzerine 3 kat olarak belde halkı ile yerli ve yabancı turistlere hizmet vermesi amacı ile yaptırılan, içerisinde 14 araç kapasiteli, kapalı otoparkı,Pansiyonu ve düğün salonu bulunan bir kompleskte mevcuttur.Belde merkezinde Turkcell ve Avea olmak üzere iki baz istanyonu olup.Beldenin her köşesinden cep telefonları kesintisiz çekmektedir.Bir adette TRT vericisi vardır.
Belde merkezindeki tarihi su taşıma kemerleri ve Osman Bektaş mahallesin'deki Neolitik döneme ait "Gugullar höyüğü" ve tümülüsü tarihi ve turistik değer taşımaktadır.Her ikisi de sit alanı ilan edilerek devlet eliyle koruma altına alınmıştır. Belde de çok sayıda irili ufaklı şapel kalıntıları mevcut olup.Günümüze kadar tek sağlam şekilde gelen Fevzipaşa mahallesindeki Norişin şapeli dir.Aşağı katıklı mahallesi sınırları içinde eski dönemlerden kalma "Ödük kalesi" ayrıca hemen karşı ormanlık arazide aynı dönemde yapıldığı tahmin edilen "Partoğs kalesi" mevcuttur.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.