Tortum Tortumkale Köyü

Tortum Tortumkale Köyü

Tortumkale Köyü haberleri, Tortum Tortumkale köyü güncel son dakika gelişmeleri, Tortumkale köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Erzurum Köyleri Arasında yer alan Tortumkale köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Tortum Tortumkale Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Tortumkale Köyü son dakika gelişmeleri, Tortumkale Köyü ne özgü yemekler, Tortum Tortumkale Köyü nün tarihi, Tortumkale Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Tortumkale Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Tortumkale Köyü, Erzurum ilinin Tortum ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Tortumkale Köyü Resimleri ve Tortumkale Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Tortum Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Tortum Erzurum Arası Kaç Km? Tortum Hava Durumu? Erzurum Köyleri ve Tortum Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzurumlı iseniz Erzurum Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzurumlı Ünlüler arasında Tortum  Tortumkale Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Tortum Doğumlu Ünlüler Kimler?

Tortumkale, Erzurum ilinin Tortum ilçesine bağlı bir mahalledir.

Yerleşimin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Yerleşime bakan tepelik alanda inşa tarihi kesin olarak bilinmeyen kale kalıntıları bulunmaktadır. Evliya Çelebi' nin seyahatnamesinde bu kalenin Memaroz/Mamrel olarak adladırılan Gürcü hükümdarı tarafından inşa edildiği söylenmektedir[2]. Malazgirt Meydan Muharebesi sonrasında Saltuklular tarafından ele geçirilen kale, 1202 yılına kadar bu beyliğin hakimiyetinde kaldı. 13. yüzyılda Gürcistan Krallığı'na bağlı Atabegler'in egemenliğinde görülen kale 1282 yılında Anadolu Selçuklu Devleti nin topraklarına katıldı. İleriki yıllarda Karakoyunlular ile Akkoyunlular'ın çekişmesine sahne oldu[3]. 1402 yılında kale Timur tarafından ele geçirildi[4]. 1538 yılında Osmanlılar tarafından ele geçirilen kale daha sonra yeniden Atabegler'in denetimine girdi. 1541 yılında İmereti Krallığı'nın Atabeg topraklarını ele geçirmesiyle kale de bu krallığın hakimiyetine girdi. Vezir Ahmed Paşa komutasındaki Gürcistan seferi sırasında 9 Eylül 1549'da kuşatılan kale, savunucularının 13 Eylül'de teslim olmasıyla kesin olarak Osmanlı topraklarına katıldı[5]. Osmanlı hakimiyetine girmesiyle Tortum sancağı oluşturuldu ve Tortumkale yerleşimi de bir süre bu sancağın merkezi konumunda bulundu. Daha sonra bazen kaza bazen de nahiye olarak görülen Tortum'un bir köyü olarak kayıtlarda yer aldı.[6].
Erzurum iline 68 km, Tortum ilçesine 16 km uzaklıktadır. Yerleşik iki dağ arasındaki dar bir vadide, Tortumkale çayının iki yakasında kuruludur.
Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi mevcuttur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik sabit telefon ve cep telefonu şebekesi vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.