Türkoğlu Yeşilyurt Köyü

Türkoğlu Yeşilyurt Köyü

Yeşilyurt haberleri, Türkoğlu Yeşilyurt köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yeşilyurt köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kahramanmaraş Köyleri Arasında yer alan Yeşilyurt Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Türkoğlu Yeşilyurt köyü düğünleri, gelenek Yeşilyurt ve görenekleri, düğün videoları, Yeşilyurt köyü son dakika gelişmeleri, Yeşilyurt köyüne özgü yemekler, Türkoğlu Yeşilyurt köyünün tarihi, Yeşilyurt köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yeşilyurt köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yeşilyurt Kahramanmaraş ilinin Türkoğlu ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yeşilyurt Köyü Resimleri ve Yeşilyurt köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Türkoğlu Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Türkoğlu Kahramanmaraş Arası Kaç Km? Türkoğlu Hava Durumu? Kahramanmaraş Köyleri ve Türkoğlu Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kahramanmaraşlı iseniz Kahramanmaraş Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kahramanmaraşlı Ünlüler arasında Türkoğlu Yeşilyurt Köyünde doğan biri var mı? Türkoğlu Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yeşilyurt , Kahramanmaraş ilinin Türkoğlu ilçesine bağlı bir mahalledir.

Yeşilyurt Köyü'nün tarihi 1965'ten önce köye 2 km. uzaklıkta olan kışla(topuk) eski yerleşim yerine ne zaman yerleştikleri belli olmayan uzun süreden beri burada Bademli mahallesinin bir mezrası olarak mezra statüsünde yaşamışlardır.Kışla denilen yerde bayazıt ailesi ,taslak ailesi,akpınar ailesi,aktaş ailesi,ateş ailesi olarak yaşamakta idiler.Kışları kışlada yaşamakta idiler. Yazları ise büyük alaz ve küçük alaz'da oturdukları ve her ailenin birer mazı ağacı vardı.Her aile bu ağaçların altına çadırını kurmakta idi.Bu yaşam 1965 yılına kadar bu şekilde devam etmekte iken,kışlaya yolun olmaması nedeniyle Maraş-Nurdağı yoluna daha yakın olmak için şimdiki yerleşim yerine göç etmiştir ve Bademli Köyü'nden ayrılarak köy statüsüne kavuşmuştur.1965'te şimdiki yerleşim yeri olan yeşil olduğundan dolayı bu ismi almıştır ve Bademli mahallesinin mezrası iken muhtarlık olmuştur.1970'te sazak denilen yerdeki suyu köye içme suyu olarak köye getirilmiştir.1985'te ise oluk denilen su köye getirilmiştir.Mahallenin içme suyu memba suyu değerindedir,temiz ve berraktır.

Kahramanmaraş il merkezine 44 km, Türkoğlu ilçesine 22 km uzaklıktadır.Mahallenin kuzeybatı kısmında Pirli denilen dağda 1000 ağaca yakın yabani zeytinlik vardır.Kuzeyde Nergizlik taşı ve dikilikaya vardır.Curuğun özleği,denilen yerde maki(kesme ağaçları)vardır.Büyük alaz küçük alaz mesire yeridir.Yıldız denilen mevkide yıldız baba türbesi vardır.Emeviler döneminde islam ordularının Ukkaşiye'de ordu komutanı Ökkeşiye'nin hayatını haybetmesi ile ordu komutanlığını yıldız babanın komuta alması ve onun da bu mevkide şehit düşerek en yüksek dağa türbesi yapılmıştır. Baharda çevre köyler buraya ziyarete gelmektedir. ulaşım şose yolla sağlanmaktadır.Yeşilyurt'un güneyinde A. gedik ve körmen kayası ve çamlı gediğin Yeşilyurt ya bakan kısmında birçok mağara vardır.Etilerden kalma antik çağa ait zamanında arkeolojik çalışma yapılmadığından hazine avcıları tarafından kaçak kazı yapılarak orman dikim esnasında birçok mağara kapatılmıştır.Göğceren mevkii körmen kayalarının alt kısmı ve a.gediğin arka kısmında çeşitli kalıntılar yakın zamana kadar vardır.Tarla sürerken yok edilmiştir.Kuzeydoğu kısmı olan sarınç'ın alt kısmında sırtlan ini bulunmaktadır.Eskiden ormanlarında aslan,sırtlan,kaplan,kurt,tilki,tavşan,kınalı keklik,ger kekliği,bıldırcın ve karataka bulunmaktaydı.Ormanların bilinçsizce yok edilmesi ve suların köylere çekilmesi ile bu hayvanların nesli tükenmiştir.

Köy nüfusunun çoğu çevre illere göç etmiştir. Bir kısmı memuriyet kısmıyla başka illerdedir.Mahallede yaşlı nüfus çoğunluktadır.

EKONOMİ: Mahallenin arazisinin yetersiz olması ve suyun olmaması nedeniyle tarım yok denecek kadar azdır.Köy son zamanlarda zeytinciliğe önem vermiştir.Mahallenin yüz ölçümünün bir kısmı çamlıklarla kaplıdır.Bu nedenle hayvancılık yok olmuştur.

MUHTARLIK:

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Ahmet Bayazıt
1999 - Ahmet Bayazıt
1994 - Ahmet Bayazıt
1989 - Ahmet Bayazıt
1984 - Mehmet Ateş
YAPI: Yeşilyurt mahallesi'ne girildiğinde evlerin önünde ağıl duvarları ile çevrilidir.Her evin çatısı kiremittir.57 tane ev vardır.Mahallede cami vardır.Mahallede okul olup kullanılmadığı için taşımalı eğitim vardır.Her evde yetersiz olsa da içme suyu vardır.Mahallenin sağlık ocağı yoktur.Altyapı,kanalizasyon yoktur.Şirin,yemyeşil bir anadolu mahallesidir

MARAŞ SAVAŞI: 1920 şubatında kar 1,5 metreydi.Fransız ordusu maraşta bozguna uğramış ve İslahiye istikametine kaçmakta idiler.Yeşilyurt mahallesinin alt kısmı arpakoltuğu denilen mevkide yeşilyurt mahallesinin erkekleri fransız askerlerine büyük darbeler vurmuştur.Yaşlılar,kadınlar ve çocuklar ise pirli denilen yerden fransızların kaçışını seyretmişlerdir.Yeşilyurt köylüleri bu baskında bir şehit vermiştir,bu şehit İbrahim Akpınar yağboğlubozu denilen defnetmişlerdir.Fransızlardan çok sayıda makineli silah ve mermi ve cephane ele geçirmişlerdir.Bu cephaneyi daha sonra Yeşilyurt mahallesinde hükümeti temsilen Haydarlar ailesine verilmiş,daha sonra Atatürk'ün ordusuna gönderilmiştir.Yusuf Akpınar(sofupaşa)dedenin anlatımından-15 16 yaşlarında iken zıpkın gibi delikanlı idim.Yine de gruptan geri kalmıştım.Grubu kaybettim.Bir baktım ki uzungerde mağarada bir erkek bir kadın 6-7 yaşlarında kız çocuğu hep birlikte un yalıyorlardı.mağaradan içeri girdim.Teslim olun dedim.Kamayı çektim.Adamı vuracaktım.Adam bileğimden yakaladı.Daha sonra kama elimden düştü.Bu esnada adamın elinden kurtulduğum gibi kaçtım.Ve kız çocuğu arkamdan gelerek ne olursun amca beni de götür.Ben de kızım anne ve babanın yanına git,dedim.Güzel türkçe aksanımdan anladığım kadarıyla ermeni idiler.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.