Ulaş Hacımirza Köyü

Ulaş Hacımirza Köyü

Hacımirza Köyü haberleri, Ulaş Hacımirza köyü güncel son dakika gelişmeleri, Hacımirza köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Hacımirza köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Ulaş  Hacımirza Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Hacımirza Köyü son dakika gelişmeleri, Hacımirza Köyü ne özgü yemekler, Ulaş Hacımirza Köyü nün tarihi, Hacımirza Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Hacımirza Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Hacımirza Köyü , Sivas ilinin Ulaş ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Hacımirza Köyü Resimleri ve Hacımirza Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ulaş Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ulaş Sivas Arası Kaç Km? Ulaş Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Ulaş Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Ulaş Hacımirza Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Ulaş Doğumlu Ünlüler Kimler?

HACIMİRZA KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Hacımirza, Sivas ilinin Ulaş ilçesine bağlı bir köydür.

Hacımirza Köyü, 1800'lü yılların başında köye ilk defa Ahmetoğullarının gelmesi ile kurulmuştur. Köye ilk gelmeye başlayan gruplar çadırlarda göçebe olarak yaşarlardı. Köyde ilk yerşerik evi ustalığından dolayı Ahmetoğulları yapmış ve köyün kurucuları olmuşlardır. Köyün ismi köye bir dönem sonra ziyarette bulunup köye yerleşen Mirza isimli bir komutandan gelmektedir. 1968 yılında köyün ilkokulu açılmıştır.

Köy daha önceden Sivas merkeze bağlı olmasına rağmen 1990 yılında Ulaşın ilçe olması ile birlikte bu ilçeye bağlanmıştır. Kurtuluş Savaşı yıllarında köyde yaşayan erkek nüfustan 93 kişi savaşa katılmak için gitmiş ve savaştan sonra bunlardan 2 kişi sağ olarak köye dönebilmiştir. Köyde zamanla gelen salgın ve ölümcül hastalıklardan dolayı çeşitli zamanlarda çok ciddi çocuk ölümleri olmuştur. Teknolojinin gelişmesi ile gittikçe insan gücüne talep azalmış ve büyük şehirlere göç olmuştur.

Köyde biri köyün içinde diğeri Sırıklı tepesinin başında olmak üzere iki adet türbe bulunmaktadır.

2010 yılından itibaren her yıl yaz aylarında Organik tarım festivali düzenlenmeye başlamıştır. Festivale her yıl Kaymakam, Belediye başkanı ve çevre köylerden yoğun katılım sağlanmaktadır. 2013 yılında Ramazan bayramının 3. gününde düzenlenen festival neredeyse bütün köylüleri bir araya getirerek coşku içinde kutlanmış ve TV kanallarında yayınlanmıştır.

Türkmen kültür, gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Köyün geleneklerine göre köyde düğünler 3 gün boyunca sürer. Eski adetlere göre köyde bir düğün olduğunda 40 köyden davetli çağrılırdı. Düğünler genellikle cuma günü başlar ve pazar günü sona erer. Eskiden Arefe günlerinde ekmek pişirilir ve elma ile birlikte ikindi ezanından sonra mezarlıkta dağıtılırdı.

2007 yılında köy okulu öğrenci azlığından dolayı kapatılmıştır. Buna müteakiben okul binasının mülkiyeti İl Özel İdaresinden köy muhtarına devredilmiştir. 2009 Yılında muhtar tarafından okulun iki sınıfı biri köy odası diğeri ise dernek olmak üzere tadilat yapılmıştır.

Ayrıca okulun lojmanlarından birinde köyde yaşayan kızlar tarafından şipoyaki denilen bir el sanatı faaliyeti yürütülmektedir.

Köyde yazları yufka ekmek denilen yufka şeklinde açılmış ince ekmekler, kışları ise fodula denilen mayalı ekmek yapılarak tüketilmektedir. Ayrıca loluk, şebit, kömbe gibi hamur işleride yapılmaktadır. 

Hacımirza Köyü, Sivas iline 37 km, Ulaş ilçesine 15 km uzaklıktadır. Köyün güneyinde Kabak Tepe, doğusunda Sırıklı olarak adlandırılan ve zirvesinde evliya mezarlığı bulunan Evliya Pınarı bulunmaktadır. Köyün komşu olan köyler; Karaşar, Beştepe, Tutmaç ve Yeniköydür. Köyün meşhur yerleri arasında öksürük taşı denilen yerde bulunur. Köyde bulunan inanışa göre bronşit ve öksürük gibi benzeri hastalıklara yakalananlar burayı ziyaret ederler.

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Kışları soğuk, yazları ise kurak bir hava mevcuttur. Küresel ısınmanın etkisi ile eskisi kadar çok kar yağışı yaşanmamaktadır. Bu da zamanla kuraklığı tetiklemektedir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köy geniş tarım arazilerine sahiptir. Tarım ürünleri olarak buğday, arpa, patates, şeker pancarı yetiştirilmektedir. 2004 yılında Sivas sürdürülebilir kırsal kalkınma projesi kapsamında köyde çalışmalara başlanmıştır. 2006 yılında organik tarım faaliyetlerine geçilmiştir. Köyde eskiden büyük baş ve küçük baş hayvancılık yapılmasına rağmen 1980 li yıllardan sonra ormanlara zarar verdiği gerekçesi ile keçi besiciliği devlet tarafından yasaklanmış olup günümüzde büyük baş hayvancılık devam ettirilmektedir. 2007 yılında köyde, Sivas valiliğinin desteği ile seracılık faaliyetleri başlatılmıştır. Seracılık ile normal iklim şartlarında yetiştirilmesi imkânsız olan çilek gibi ürünlerin üretimine başlanmıştır. Köyde 2009 yılı itibarıyla Kültür Mantarı yetiştiriciliğinede başlanmıştır. 2008 yılında Organik Tarım faaliyetleri başlamış ve Hacımirza köyü tarım merkezi ilan edilmiştir, köyde üretilen organik buğdaylar İstanbul Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek AŞ. tarafından alınmaktadır. 2010 yılında UKDER tarafından, köydeki ve çevre köylerdeki akaryakıt ihtiyacını karşılamak üzere petrol istasyonu çalışmaları başlatılmıştır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.