Uzunköprü Altınyazı Köyü

Uzunköprü Altınyazı Köyü

Altınyazı Köyü haberleri, Uzunköprü Altınyazı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Altınyazı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Uzunköprü köyleri arasında yer alan Altınyazı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Uzunköprü Altınyazı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Altınyazı köyü son dakika gelişmeleri, Altınyazı köyüne özgü yemekler, Uzunköprü Altınyazı köyünün tarihi, Altınyazı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Altınyazı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Altınyazı, Edirne ilinin Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Altınyazı Köyü Resimleri ve Altınyazı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Edirne Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Edirne Hava Durumu? Edirne Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Edirneli iseniz  Edirne Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza Altınyazıtır. Edirneli Ünlüler arasında Uzunköprü Altınyazı Köyünde doğan biri var mı? Uzunköprü Doğumlu Ünlüler Kimler?

Altınyazı, Edirne ilinin Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür.

Köy tarihsel Haralar Kalesi çevresindeki yamaçlara kurulmuştur. Eski adı Harala olup 1960 yılından sonra Altınyazı adını almıştır. Köyün yeri geniştir. yerli köyü olduğu rivayet edilir. yerlilerin 10 hane olduğu rivayet edilir. 1877-1878 Rus savaşı, yani 93 harbi sonrasında köye muhacırlar gelmiş ve köy büyümüştür. Toprakları verimlidir. Sulamalı tarım yapılmaktadır. Köy yanından dere akmaktadır. Altıntyazının linyit kömürünü tüm çevre köyleri kullanmaktadır. Bugün uzak yerlerden görülebilen büyük bir tepe halindedir. Tepenin eteklerinden ve üzerinden baraj seti yapılmak amacı ile bol bol taş çıkarıldığı görülmektedir. Tepenin üzeri geniş bir düzlüktür. Bu düzlükte bina temelleri ve temel yerleri göze çarpmaktadır. Düzlüğün sona erdiği dik yamaçların başladığı yerde de surların izleri mevcuttur. Tarihi kale kalıntıları M.Ö. 1200'lü yıllardan kalmadır. Güney yamaçta ayakta kalmış olan sur parçasının Harala Kalesi'nin kapısı olduğu açıktır. Bu parça İstanbul ve Enez surları biçiminde olduğundan Harala Kalesi'nin de bir Roma kalesi olduğu anlaşılmaktadır. Kalenin güneyinde şehitler mezarlığı vardır. Mezarlığın büyük oluşu kalenin çetin savaşlardan sonra düşürülebildiğini bize anlatmaktadır. Osmanlılar bu kaleyi 1362 yılında almışlardır. Kaleye ait dillerde dolaşan efsaneler çeşitli ve boldur. Günümüzde kale ve çevresi sit alanı içindedir.

Koyun balığı çok meşhurdur aynalı sazan,levrek,bulgar,kasna,çamurcu,yayın,ve alabalık vardır.KÖyde 2 adet alabalık çiftliği vardır.İsteyenler günün herhangi bir saatinde gidip alabalık alabilirler.Köyde 1 adet tavuk hindi ve kaz çiftliği bulunmaktadır.Taze köy yumurtası almak isteyenler ve kaz isteyenler,hindi isteyenler günün herhangi bir saatinde gidip alabilirler.Bir adet kooparetif vardır benzinliği köyün girişindedir.aynı zamanda halka sabah 8 ve 10 arasında balık satışı yapılmaktadır.Sabah kahvaltılarında yenen ve içerisinde birçok çeşidi bir araya getiren tuzbiberi çok sevilmektedir .Ayrıca her sene mayısın ilk veya ikinci haftası düzenlenen dallık organizasyonu yapılır ve tüm köylüler ve civardaki insanlar piknik alanınana çıkarlar ve hidrelezin gelişini kutlarlar.Köyün geçim kaynağı çitçilik,balıkçılık mağdencilik ve hayvancılıktır.

Edirne iline 94 km, Uzunköprü ilçesine 27 km uzaklıktadır.

Köyün iklimi, Trakya karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.1981 yılında kurulmuş S.S.Su ürünleri Koop. köyün en önemli ekonomik aktiviteleri arasında yer almaktadır. 108 ortaklı Altınyazı Su ürünleri koop. 12 teskereli balıkçı ile her gün tutulan Sazan, levrek, bulgar tekesi , köstereç gibi balık türleri balık hanede satışa sunulmaktadır.

Köy sınırları içerisinde linyit işletmeleri mevcut olup işletmelerde çalışmak üzere Zonguldak civarından gelen yaklaşık 30 hane maden işçisi köy ekonomisine katkı sağlamaktadır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon ve internet vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
1
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum