Yığılca Kırık Köyü

Yığılca Kırık Köyü

Kırık Köyü Haberleri, Yığılca Kırık Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Kırık Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Düzce Köyleri Arasında Yer Alan Kırık Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Yığılca Kırıkköyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kırıkköyü son dakika gelişmeleri, Kırıkköyüne özgü yemekler, Yığılca Kırıkköyünün tarihi, Kırıkköyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kırıkköyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kırık, Düzce ilinin Yığılca ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız KırıkKöyü Resimleri ve Kırıkköyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Yığılca Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Yığılca Düzce Arası Kaç Km? Yığılca Hava Durumu? Düzce Köyleri ve Yığılca Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Düzceli iseniz Düzce Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Düzceli Ünlüler arasında Yığılca KırıkKöyünde doğan biri var mı? Yığılca Doğumlu Ünlüler Kimler?

Kırık, Düzce ilinin Yığılca ilçesine bağlı bir köydür.

Kırık Köyü Yığılca İlçesinin en eski tarihine sahip köylerindendir. Türk Tarih Enstitüsünün verilerine göre Kırık Köyünün tarihi; Bitinyalılar ve Bizans dönemlerine kadar uzanır. Köy Osmanlı Devletinin ilk kurulduğu yıllarda, Akçakoca ve Konuralp'in fetedilmesinden sonra Rumlarla yapılan savaşların ardından Türklerin eline geçer. Orhan Gazi'nin Köyde ordusu ile birlikte konakladığı, bazı tarih kitapları ve Osmanlı Arşivlerinde yer almaktadır. Türk Tarih Enstitüsü kaynaklarına göre de; Kırık Köyü Osmanlı devletinin eline geçmesinin ardndan, Anadolu'dan Batı Karadenize uzanan bir kervan yolu olarak kullanılır. Köyün yakınlarında bulunan Paşa Bükü (Paşa Çalılığı) civarında antik çağlara ait kalıntıların olduğu ve bu kalıntıların arasında bir tümülüsün olduğu, (Kral ailesine mensup bir kişinin mezarı) saptanmıştır. Bölgede arkeolojik kazı çalışması başlatılması için Turizm Bakanlığı ile Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arsındaki temaslar devam etmektedir. Not: Köyün tarihi hakkında geniş bilgi Şubat 2010 tarihinde yayımlanacak olan Media Park Bölge Dergisinde yer alacaktır.

Kırık Köyü'nün adı her ne kadar "Kıtlık döneminde Köyde pişirilen bir aşure kazanına yılan düşmesi sonucu köyde yaşayan halk zehirlenir ve köyün tamamı kırılır. Bu nedenle Köyün adı KIRIK olarak kalır." denilse de, aslında Osmanlılar döneminde Yığılca'ya yığınak yapan Türk Ordusu, Kırık Köyü sırtlarında düşman ordusunu kırar ve köyün adı Kırık olarak anılır. (Kuzey'den Akçakoca bey, Kuzey Batıdan Konuralp Bey, Doğudan ise Orhan Gazi düşman ordusunu dört bir koldan sıkıştırır. Kırık Köyü sırtlarında düşman ordusu ile büyük bir savaş başlar ve düşman ordusu bozguna uğratılır.) Kaynak; (Türk Tarih Enstitüsü) (Bu Osmanlı Arşivlerinde de mevcuttur.) Köyün eski çağlarda adının prenses yatağı (Stratonikea)olduğu, Konuralp Beldesi'nde 1992 yılında bulunan ve köyün bugünkü bulunduğu noktayı tarif eden yazıtta yer almaktadır. (Bu yazıt Bolu Tarih Müzesinde sergilenmektedir.) Köy de eski çağlara ait 1940'lı yıllarda Kırık'a bağlı olan Gerenözü köyünde Rum Kilisesi kalıntıları bulunmaktadır. Ayrıca Köyde Rum mezarları da bulunmaktadır. Bu mezarların çoğu define avcıları nedeniyle günümüze kadar uzanamamıştır.

İlk Yerleşim Yeri: Birinci yerleşim yerinin Bük tarlası mevkii olduğu, ikinci yerleşim yerinin Tarlabaşı mevkii olduğu her iki yerde de bulunan ve aynı adı taşıyan mezarlıklarla sabittir. Köy yüzölçümü bakımından da bölgenin en büyük köyü olmasından dolayı dağınık bir mahalle yapısı vardır.

Köy milli park içerisindedir. Karadeniz geleneklerine bağlı bir yaşam sürülmektedir. Köy halkı üç milletten oluşmaktadır. Bunlar: Manavlar, Gürcüler ve Lazlar

Manav ve Gürcüler köy merkezinde, Laz kökenli halk ise Salavat mahallesinde ikamet etmektedir. Köy Gelenek ve göreneklerinden hiçbir şey eksiltmeden günümüze kadar gelmiştir. Önemli günler, bayramlar, hayırlar, asker uğurlamaları ve folklorünü yitirmemiştir.Köy Hasanlar Baraj gölüne 5 km uzaklıkta, baraja su veren Karadere Melen Çayı kıyısıda ve engebeli bir arazi üzerinde kurulmuştur. Kuzeyinde Sarıkaya köyü ile komşu olan köyün diğer yönleri gür ormanlarla çevrilidir. Düzce iline 34 km, Yığılca ilçesine ise 18 km uzaklıkta bulunan köyün ulaşımı Düzce'ye her gün gidip, gelen otobüslerle yapılmaktadır.Köyün iklimi, Marmara Bölgesinden sonraki Batı Karadeniz bölümünün ilk ili olan Düzce ve köylerinin iklimi daha çok marmara iklimine benzerlik göstermektedir.Köyün ekonomisi daha çok tarım ve ormancılığa dayalıdır. Kestane ve cevizin yanı sıra fındık üretimi yaygın olup, halkın yüzde doksan dokuzunun fındık bahçesi bunmaktadır. Orman köyü olması nedeniyle doğanın sunduğu birçok nimetlerden de yararlanılmaktadır (Ihlamur çiçeği, kuş burnu, mantar muşmula vs). Ekonomik yönü ile zengin köylerden sayılır. Motorlu taşıtı olmayan ev yok denecek kadar azdır. Ayrıca köy gençliği arazi darlığı nedeniyle özellikle Düzce başta olmak üzere çevre illerde çalışmaktadır. ayrıca köyün en büyük geçim kaynakları arasında ormancılık da vardır.Kırık Köyünde ilköğretim okulu ve ortaöğretim vardır.Uzak mahallelerden okula ulaşım servis araçları ile sağlanmaktadır.Ayrıca köyün ilk yapılan okulu yukarı mahallede pasif olarak bulunmaktadır. Köy konuk evi;misafirhane bulunmaktadır.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.